题目内容
【题目】We used to go into different chat rooms on different websites. If you wanted to meet someone on the Net, you had to go into the same chat room. But now regular Net surfaces chat in OICQ. OICQ is an online chat software which is invented by Tencent Computer System Company of Shenzhen in February, 1999. Since then it has swept the country. Its symbol is a penguin wearing a red scarf(围巾).
Net friends can be divided into a buddy list (for good friends), a stranger list (for people you don't want to talk with at once), or an ignore list (for people you want to avoid on the Net). You can also build up family lists, co-worker lists, etc.
You can know whether listed friends are online as long as you use it. The cartoon portrait(画像)of the person turns bright if he is online. And the portrait turns dim if he is not there.
Traditional public chat rooms are often chaotic. It is difficult to focus on a conversation. OICQ can conduct a focused talk without interruptions by other chatters.
OICQ acts as a regular daily communication tool. "What is your OICQ number?" has become a modern topic.
【1】OICQ is .
A. a special chat room for all cyber citizens (网民)
B. a cartoon portrait to recognize friends on the Net
C. an online chat software that helps you talk on the Net more freely
D. a modern phone number used by more and more people
【2】OICQ has been well received .
A. since long ago B. for many years
C. for several years D. since nine years ago
【3】With the help of OICQ, if you don't want to chat with someone, you can put him in .
A. a buddy list B. a strange list
C. an ignore list D. a co-worker list
【4】In the fifth paragraph, the underlined word "chaotic" means .
A. crowded B. dark
C. dirty D. disorderly
【5】The passage mainly tells us .
A. how to chat with people in the Net
B. how to use OICQ
C. how to choose a regular daily communication tool
D. some advantages about OICQ
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【4】D
【5】D
【解析】文章介绍一种可以帮你在网上更自由地交流聊天软件OICQ。
【1】细节理解题。根据文章对OICQ的描述OICQ is an online chat software可知:OICQ是一种可以帮你在网上更自由地交流聊天软件。C项符合此意,A项是一个特殊的聊天室,B项是一个卡通人物,D项是一个现代化的电话号码均不能表达OICQ的内容,故选C。
【2】根据第一段内容,…February, 1999. Since then it has swept the country.自从1999年2月,它席卷全国。可知OICQ自从那时起就很受欢迎,故选D。
【3】细节题。根据文章第三段,你不想与之交流的人可列入黑名单(ignorelist),因此C项正确。A项表示朋友名单,B项表示陌生人名单,D项表示同事名单。故选C。
【4】词义猜测题。原句意为;传统的公共聊天室经常是非常…,以及下句It is difficult to focus on a conversation.你很难集中在与一个人的交流上。根据前后文可推知chaotic意为“混乱地”。D项disorderly是形容词,意为“混乱的,无秩序的。”故选D。
【5】主旨大意题。通读全文可知,文章介绍了OICQ聊天室的一些优点。故选D。