题目内容
【题目】根据短文理解,选择正确答案。
On a snowy and windy afternoon, Ann, a ten-year-old girl, went out to play. She was walking along the sands when she was blown into a ditch (壕沟) by the seashore. She was frightened and tried her best to climb out. But the ditch was too deep and she was too weak to get out of it. So Ann cried at the top of her voice for help. But what she could hear over the snow ditch was nothing but the terrible noise of the wind. Nobody came to her and nobody knew where she was. She struggled again and again. Her face was struck by the strong wind, snow and sand, and was almost frozen. Her hands were stiff. She also felt that she was worn out. She started to cry hopelessly. Just at the moment Ann saw a black dog appearing through the heavy snow. It was Victor, her true friend. He was glad to see the sign of life. And the dog set out to work as soon as he got to Ann. He cleaned away the snow around her with his own paws and hind legs, and then reached out his big strong fur head to Ann. The little girl closed her arms round Victor's neck. The dog backed away slowly, pulling her out of the ditch little by little.
Successfully, Ann got out of the ditch at last. Then she struggled to her feet. With great difficulty, led by her true friend Victor, she was rescued. Victor, the black dog, was given a gold medal and was honoured as Brave Hero Dog of America.
(1)The purpose of this text is to tell us___________.
A.the good relation between a girl and her dog
B.how a brave girl survived a serious accident
C.what the girl did to save her dog
D.how a brave dog managed to save his little master
(2)Ann__________ when trapped in the snow ditch.
A.tried everything to save herself
B.did nothing but wait for help to come
C.was sure that people would save her
D.was sure that her dog would come to save her
(3)How did the dog pull the girl out of the ditch?
A.He pulled the girl out with her head.
B.He caught the girl by the arm and pulled hard.
C.He let the girl hold his head and stepped back.
D.He held the girl's clothes in his mouth and ran back.
(4)The underlined word “stiff” probably means___________.
A.pretty dense
B.easy to move
C.difficult to bend
D.quite harsh
【答案】
(1)D
(2)A
(3)C
(4)C
【解析】本文是一篇记叙文,小女孩Ann在风雪中掉进了沟里,在一条黑狗Victor的帮助下从沟里爬出来逃生的故事。文章中叙述了狗救人的细节。
(1)D 主旨大意题。本文讲述了小女孩Ann在风雪中掉进了沟里,在一条黑狗Victor的帮助下从沟里爬出来逃生的故事。文章中叙述了狗救人的细节。故D正确。
(2)A 细节理解题。根据第一段三至六句She was frightened and tried her best to climb out. But the ditch was too deep and she was too weak to get out of it. So Ann cried at the top of her voice for help. But what she could hear over the snow ditch was nothing but the terrible noise of the wind.可知Ann竭尽所能地求救,从努力从沟里爬上来。故A正确。
(3)C 细节理解题。根据第一段后三句He cleaned away the snow around her with his own paws and hind legs, and then reached out his big strong fur head to Ann. The little girl closed her arms round Victor's neck. The dog backed away slowly, pulling her out of the ditch little by little. 可知这条狗把头伸过去,Ann抱住它的头,然后Victor把Ann拉了出来。故C正确。
(4)C 词义猜测题。根据划线前句Her face was struck by the strong wind, snow and sand, and was almost frozen.可知风很大,天气很冷。本句“Her hands were stiff.”指她的手要被冻僵了,无法伸开。故该词指C项“difficult to bend”含义。