题目内容

Science is a dominant theme in our culture. Since it touches almost every aspect of our life, educated people need at least some idea of its structure and operation. They should also have an understanding of the subculture in which scientists live and the kinds of people they are. An understanding of general characteristics of science as well as specific scientific concepts is easier to obtain if one knows something about the things that excite and frustrate the scientist.

This book is written for the intelligent student or lay (外行) person whose knowledge of science is superficial; for the person who has been presented with science as a musty storehouse of dried facts; for the person who sees the chief objective of science as the production of small devices; and for the person who views the scientists as some sort of magician.

The book can be used to supplement a course in any science, to accompany any course that attempts to give an understanding of the modern world, or independently of any course, simply to provide a better understanding of science. We hope this book will lead readers to a broader perspective on scientific attitudes and a more realistic view of what science is, who scientists are, and what they do.

It will give them an awareness and understanding of the relationship between science and our culture and an appreciation of the roles science may play in our culture. In addition, readers may learn to appreciate the relationship between scientific views and some of the values and philosophies that are widespread in our culture.

We have tried to present in this book an accurate and up-to-date picture of the scientific community and the people who populate it. That population has in recent years come to consist of more and more women. This increasing role of women in the scientific subculture is not an unique incident but, rather, part of the trend evident in all parts of society as more women enter traditionally male-dominated fields and make significant contributions.

In discussing these changes and contribution, however, we are faced with a language that is somewhat sexist, one that uses male nouns or pronouns in referring to unspecified individuals. To balance this built-in bias (倾向), we have adopted the policy of using plural nouns and pronouns whenever possible and , when absolutely necessary, alternating him and her.

This policy is far from being ideal, but it is at least an acknowledgement of the inadequacy of our language in treating half of the human race equally.

We have also tried to make the book entertaining as well as informative. Our approach is usually informal. We feel, as many other scientists do, that we shouldn’t take ourselves too seriously. As the reader may observe, we see science as a delightful pastime rather than as a grim and dreary way to earn a living.

1.According to the passage, ‘scientific subculture’ means __________.

A. cultural groups that are formed by scientists.

B. people whose knowledge of science is very limited

C. the scientific community

D. people who make good contribution to science

2.We need to know something about the structure and operation of science because_______.

A. it is not easy to understand the things that excite and frustrate scientists.

B. science affects almost every aspect of our life.

C. scientists live in a specific subculture.

D. it is easier to understand general characteristics of science.

3.The book mentioned in this passage is written for readers who __________.

A. are intelligent college students and lay person who do not know much about science.

B. are good at producing various devices

C. work in a storehouse of dried facts

D. want to have a superficial understanding of science.

4.According to this passage, ______________.

A. English is a language full of sexual discrimination.

B. only in the scientific world is the role of women increasing rapidly.

C. women are making significant contributions to eliminating the inadequacy of our language.

D. male nouns or pronouns should not be used to refer to scientists.

 

1.C

2.B

3.A

4.D

【解析】

试题分析:文章大意:这是一篇书的序言,作者用夹叙夹议的写作方法介绍了书的涉及面及其功能。

1.第一段Since it touches almost every aspect of our life, educated people need at least some idea of its structure and operation.可以推测出scientific subculture为科学社区即亚文化。故选C。

2.推理判断题。根据文章第一段Since it touches almost every aspect of our life, educated people need at least some idea of its structure and operation.可知科学几乎影响到我们生活的各个方面。故选B。

3.细节理解题。根据第二段的This book is written for the intelligent student or lay (外行) person whose knowledge of science is superficial; for the person who has been presented with science as a musty storehouse of dried facts; for the person who sees the chief objective of science as the production of small devices; and for the person who views the scientists as some sort of magician.可知这本书是写给对科学了解不多的大学生和普通人。故选A。

4.细节理解题。根据文章倒数第三段可知科学界妇女增多是整个社会的趋势的组成部分。由于妇女在科学界的贡献,所以不能再用阳性名词或代词去指科学界。故选D。

考点:考查文化类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

In the last few years the popularity of eBooks has exploded. The advantages are clear: You can carry as many hooks with you as you want. You can simply download ever7 book you like and instantly start reading instead of having to wait for the book to arrive by mail.

However, one thing hadn't changed. If you wanted to rent a book you were still forced to use hardcopy hooks. Until now that is. Amazon. com recently announced the start of a new program where you can rent eBooks.

Where to rent eBooks?

As mentioned before, Amazon. com is the first and currently the only retailer (零售商) that has a program in place for renting eBooks. Luckily, Amazon is the largest online retailer in the

world and their eBook assortment (分类) is massive. They are also the producer of the Kindle, the most popular eReader, which means you can be sure that the eBooks you rent will work.

You can currently only rent eTextbooks. But this is likely to change as soon as the word gets out

that you can save money by renting eBooks.

Why rent eBooks at Amazon?

~ Save money: Save up t0 80% of the normal price of the eBook.

~ Decide how long you rent: From 30 days t0 360 days, you decide how long you want it. You

can extend the time by as little as a day. Or simply buy the eBook if you want to keep it after all.

~ Use any device: If you rent an eBook from Amazon, you can read it on your PC, Mac, iPad, iPhone, Android device, Windows Phone 7. Blackberry. or Kindle. .

~ Keep your notes: Do you like to keep annotations (注释) and highlights in your eBooks? Don't worry. You can always revisit your notes and highlights through Amazon. com.

How to rent eBooks?

Simply search for the eBook you want to rent on Amazon. com and select the "Rent eBooks" option. After that, a new page will open where you can select how long you’d like to rent the eBook. You can read eBooks for a period of 30 t0 360 days.

You decide how long you need the eBook. 1f you later find out you need it for longer. you can simply extend the time. Or buy it for the normal price whenever you want.

Once you've chosen the Lime you want to rent the eBook, you simply go to checkout. Or you can use the "Rent now" button.

1.According to the passage, _

A. eBooks will be changed into other types by Amazon. com

B. eBooks will replace hardcover hooks in the next few years

C. readers get a discount of at least 20% of the normal price

D. readers are able to rent eBooks only at Amazon. com now

2.To rent an eBook online, which of the following goes last?

A. open a new page

B. select the "Rent eBooks" option

C. choose a rental date

D. press "Rent now" button

3.The main purpose of the passage is to _ .

A. inform and explain

B. discuss and assess

C. compare and evaluate

D. describe and argue

 

To American visitors, Iceland is a very interesting country, partly because it is different in so many ways from he or she is used to seeing at home. There are quite a few things that are not done, or that do not exist on the island---quite a few “No’s”.

There is no pollution, for instance, No dogs are permitted in Reykjavik, the capital. There is no television on Thursdays or during the entire month of July, and only three hours of black-and-white TV the rest of the time. There is no hard liquor(烈酒) on Wednesdays and no beer at any time. There is no handguns; only one jail of thirty-five cells(狱室)in the entire land---an admirable figure, even for a small country of 313,376 people.

There is no army, air force or navy. There is no tipping for anything. There are no large stores open on Saturdays or Sundays. Since Iceland is situated just under the Arctic Circle, there is no darkness in summer and no daylight in winter. But thanks to Culf Stream, the climate is rather mild, with temperatures ranging from 34 degrees to 52 degrees in July.

The rules on television liquor and guns are the result of government decisions. But the absence of pollution is due in great part to the fact that Iceland gets its power from the enormous geyser and the thousands of hot springs that come out of the ground. They provide all the energy needed by the country. In fact, Iceland uses only 3 percent of all its available power.

Iceland has been described as a democratic independent country where more fish are caught and more books published per person than anywhere else in the world. The Icelanders have always felt a particular love for literature. They composed their first books in the ninth and tenth centuries AD. These works were poems and tales about the kings, heroes, and heroines of Iceland and Norway. At first, the stories were memorized and passed from generation to generation. They were finally written down between1140 and 1220. The Icelanders have never stopped writing ever since. “Rather shoeless than bookless,” they proudly say.

1.American visitors enjoy visiting Iceland probably because_______.

A. no dogs are permitted in the capital

B. the police do not carry handguns

C. the climate is rather mild

D. it is very different from America

2.The following statements are true EXCEPT________.

A. there are no soldiers in Iceland

B. the Icelanders don’t drink beer

C. there is no tip of any kind

D. there are no crimes in Iceland

3.There is no pollution in Iceland mainly because_______.

A. Iceland uses only 3 percent of all its available power

B. the Icelanders use hot water from the ground below as their energy

C. it is located just under the Arctic Circle

D. it is a democratic independent country

4. “Rather shoeless than bookless” means_______.

A. they prefer not to have shoe or books

B. they would rather have shoes on than write books

C. they prefer travelling to reading

D. they regard books more important than shoes.

 

The National Gallery

Description:

The National Gallery is the British national art museum built on the north side of Trafalgar Square in London. It houses a diverse collection of more than 2,300 examples of European art ranging from 13th-century religious paintings to more modern ones by Renoir and Van Gogh. The older collections of the gallery are reached through the main entrance while the more modern works in the East Wing are most easily reached from Trafalgar Square by a ground floor entrance

Layout:

The modern Sainsbury Wing on the western side of the building houses 13th- to 15th-century paintings, and artists include Duccio, Uccello, Van Eyck, Lippi, Mantegna, Botticelli and Memling.

The main West Wing houses 16th-century paintings, and artists include Leonardo da Vinci, Cranach, Michelangelo, Raphael, Bruegel, Bronzino, Titan and Veronese.

The North Wing houses 17th-century paintings, and artists include Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Claude and Vermeer.

The East Wing houses 18th- to early 20th-century paintings, and artists include Canaletto, Goya, Turner, Constable, Renoir and Van Gogh.

Opening Hours:

The Gallery is open every day from 10am to 6pm (Fridays 10am to 9pm) and is free, but charges apply to some special exhibitions.

Getting There:

Nearest underground stations: Charing Cross (2-minute walk), Leicester Square (3-minute walk), Embankment (7-minute walk), and Piccadilly Circus (8-minute walk).

1.In which century’s collection can you see religious paintings?

A. The 13th. B. The 17th.

C. The 18th. D. The 20th.

2.Where are Leonardo da Vinci’s works shown?

A. In the East Wing. B. In the main West Wing.

C. In the Sainsbury Wing. D. In the North Wing.

3.Which underground station is closest to the National Gallery?

A. Embankment. B. Leicester Square.

C. Piccadilly Circus. D. Charing Cross.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网