题目内容

While students in Yinchuan are quite used to clear skies, Beijing teenagers are not so lucky. As another warm winter approaches, the city can expect the normal clouds of smoke caused by air pollution.

But things may start to improve soon. The government is co-operating with a US-based environmental protection agency to update existing buses and trucks with clean fuel technology. The new technology could reduce air pollutants in existing diesel engines(柴油机)by 40 percent. The programme will begin by testing buses in Beijing to see if the technology can be applied to them.

“We encourage the development of public transports. But at the same time we need to reduce pollution from them, ”said an official.

Efforts are being made to improve the capital’s environment with tighter controls on emissions(排放). Some heavily polluting factories and construction sites, such as those owned by the steel giant Shougang Group, have been asked to cut production in November and December or be closed.

Beijing was the third polluted city in the world at the end of last century, according to the UN. But thanks to recent measures, the capital has made some progress. Last year 224 clear days were rated as having good air quality. In 1998 the air quality index(指数)gave just 100 days as good.

“I am glad to see an improvement, ”said a senior 1 boy living in the northwest of Beijing. “Compared to other places, the air quality of Beijing is still worrying though. I hate pollution. Once I was riding my bike in the morning when I almost had a traffic accident because I couldn’t see a car only metres away from me in fog. ”

In early October, the skies were covered by such a thick fog that a display show by the visiting French Air Force was called off.

Rapid development, industry, traffic fumes and sandstorms from the desert all contribute to the city’s bad air.

1.The passage is mainly about .

A. a programme aiming at improving Beijing’s air quality

B. progress made in Beijing’s air quality

C. Beijing’s air pollution

D. the differences between Yinchuan and Beijing

2.Which of the following is NOT the measure taken or to be taken to improve Beijing’s air quality?

A. Clean fuel technology will be used in public transports.

B. Some factories have been asked to cut production.

C. Some construction sites have been told to be closed.

D. A display show of airplanes has been called off.

3.We can infer from the passage that, with the aim of being an ecological city, .

A. far more still needs to be done

B. nothing else needs to be done

C. all traffic has to be closed

D. the development of the city has to be slowed down

4.Which of the following is NOT correct according to the passage?

A. Beijing’s air quality is getting worse and worse.

B. Rapid development, industry, traffic fumes and sandstorms are all the causes of bad air quality.

C. People see clouds of smoke in the sky in the winter of Beijing.

D. The government is making efforts to stop air pollution.

 

1.C

2.D

3.A

4.A

【解析】

解题分析:文章讲述的是北京的空气污染现状和政府为此而采取的措施。

1.】主旨大意题。通读全文我们不难发现作者是在谈论“北京的空气污染”。A、B两项表示的是政府在治理过程中的措施和进展。D项明显不符文意。故选C。

2.】细节理解题。根据第二段第二句话可知A项正确; 根据第四段第二句话可知B、C两项正确; 根据倒数第二段可知航空飞行表演是因为浓雾被取消, 不是治理空气污染的措施而是空气污染造成的结果, 故选D。

3.】推理判断题。根据短文中一位高一男生所说的:尽管北京在治理空气污染方面取得了一些进展, 但仍然令人担忧, (the air quality of Beijing is still worrying though),由此可推断:到2008年北京奥运会时北京要达到生态城市的目标,治理工作任重道远, 故选A。

4.】细节理解题。根据第五段第二句话可知A项错误But thanks to recent measures, the capital has made some progress.多亏最近采取的治理空气污染的措施,首都的空气质量比以前有所改善,去年空气质量指数达到良的为224天,而1998年只有100天。 根据最后一段可知B项正确; 根据第一段第二句话可知C项正确; 根据第二段可知D项正确。只有A项与原文内容相悖, 故选A。

考点:科普环保类文章

练习册系列答案
相关题目

If you were walking around a supermarket and saw a woman with a shaved head, a ring through her nose, a tattoo(纹身)design on her arm and she has a small child in her shopping trolley, what would your opinion be? Do you think this kind of body decoration is attractive or ugly? Different people have different ideas. The following are some examples of body decoration from around the world.

In many parts of Africa, it is thought that an attractive girl should have really shinny skin.

On Bali, a little island in Indonesia, they believe that a beautiful woman or handsome man must have perfectly straight, flat teeth. The Balinese believe that teeth with pointed edges make you look like an ugly wild animal. So when a girl or boy becomes a teenager, he or she is taken to a special person in their village who will file off teeth points to make them smooth and flat. There is no anesthetic(麻药)and this tooth filing is really painful. It is a kind of test. If you can stand it without screaming or crying too much, then you are thought ready to become an adult.

In Myanmar, there is a small group of people who are called the “Papaung”. They believe that a woman can only be really beautiful if she has a long neck. I mean a VERY long neck. Now you might think that you are either born with a long or short neck and that there’s nothing whatever you can do about it. But you would be wrong! At around the age of 5, a Papaung girl has heavy metal rings fitted around her neck, tightly between the chin and shoulders. Each year more rings are added and very, very slowly their weight pushes the shoulders down, in this way making the neck look longer. A Papaung woman will wear her neck rings all her life, never once taking them off.

So now I’m sure you will all agree that different people have different ideas about what is beautiful.

1. What is mainly talked about in paragraph one?

A. Women’s design. B. Beautiful body decoration.

C. Body decoration.D. Attractive decoration.

2. What does the underlined word “trolley” mean?

A. schoolbag B. luggage

C. basket D. shopping cart

3.On Bali, it is believed that _________.

A. a person with straight, flat teeth looks ugly

B. a person with sharp teeth looks ugly

C. a teenager’s teeth points must be filed off with anesthetic

D. no one will scream or cry when having his teeth points filed off

4. Which of the following is NOT true?

A. Many people think that a woman with a ring through nose is neither attractive nor ugly.

B. Most African people think that a girl with shinny skin is beautiful.

C. It is thought that a beautiful woman should have straight, flat teeth on Bali.

D. Some people think it beautiful that a woman has a long neck in Myanmar.

 

In 1975, George Carlin appeared on a popular TV show, Saturday Night Live, with his famous words about blue food. “Why is there no blue food? I can’t find blue food—I can’t find the flavor of blue! I mean yellow is lemon; orange is orange and red is cherry. Where is the blue food? ”

Well, Carlin pretty much has it right—there’s not no blue food, but there’s certainly not a lot of it. Fresh-picked blueberries are blue, though they become purple when they are turned into jam. The blue in blueberries—like the purple in grapes and the red in tomatoes—is found in nature. But it isn’t a hot color for food. People don’t seem to prefer blue food. Some diet programs even suggest that those determined to lose weight should make their food blue.

Eating, in part, begins with our eyes. Charles Spence—an experimental psychologist from Oxford University—points out that color can change our taste experience. Commonly, we consider red-colored foods up to 20% sweeter than they actually are; and green foods as being more sour. Spence suggests: human expectations may be influenced by our long history of watching - green fruits can become sweet as they grow up and turn red.

But what about blue? Except blueberries, much of the blue food we see these days is dyed blue artificially. Food producers argue that artificial color doesn’t do much harm to health. A lot of research shows that some physical problems of kids are related to food dyes—while other studies show no effects at all. Blue birthday cake or even blue-dyed chicken can be served on the dinner table. So what?

1. George Carlin’s words are placed at the beginning of the passage to _______.

A. show the author’s opinion

B. introduce a TV show

C. tell a famous person

D. lead in the topic

2.. Which of the following statements of blue is true?

A. Blueberries are always blue, whether fresh or not.

B. The blue in blueberries is found unnatural.

C. Blue is not a very popular color for foods.

D. People often feel cold when they eat blueberries.

3.Eating sometimes begins with our eyes because _______.

A. our taste experience can be influenced by color

B. red-colored food are 20% sweeter than green food

C. people prefer red-colored food to green food

D. before eating, people watch food for a long time

4.The underlined words “is dyed” in Para. 4 are closest in meaning to “_______”.

A. is eaten up B. has grown up

C. is changed in color D. is harmful to

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网