题目内容
【题目】阅读理解。
A warm drink of milk before bed has long been the best choice for those wanting a good night’s sleep. But now a study has found it really does help people nod off—if it is milked from a cow at night.
Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety.
The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night.
Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime, according to the study published in The Journal of Medicinal Food.
Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.
While the effect of cows milk harvested at different time has not been tested on humans up to now, taking melatonin drugs has been suggested to those who are struggling to fall asleep at night.
Previous studies have also indicated that milk can be excellent for helping sleep because of the calcium content, which helps people to relax.
Milk is also sugar-free and additive-free with nutritionists recommending skimmed milk as the best choice before bed as it is the least fattening. The more fat you take in before bedtime, the greater burden you will put on your body at night.
【1】According to the text, the mice fed with daytime milk_______.
A. started sleep more easily
B. were more anxious
C. were less active
D. woke up later
【2】Which of the following is true of melatonin according to the text?
A. It’s been tested on mice for ten years
B. It can make people more energetic
C. It exists in milk in great amount
D. It’s used in sleeping drugs
【3】What can be a suitable title for the text?
A. Night Milk and Sleep
B. Fat Sugar and Health
C. An Experiment on Mice
D. Milk Drinking and Health
【4】How does the author support the theme of the text?
A. By giving examples.
B. By stating arguments.
C. By explaining statistical data.
D. By providing research results.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】D
【解析】
试题分析:本文讲的是晚上牛奶和睡眠。
【1】B推理判断题。根据第四段第一句Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime,晚上喂牛奶的那些比白天喂牛奶的那些更不活跃,更不焦虑。可知白天喂牛奶的那些更焦虑。故选B。
【2】D推理判断题。根据第五段Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.晚上牛奶加快睡眠的开始,使老鼠睡的时间更长。可知D项符合题意。
【3】A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。
【4】D推理判断题。根据前三段But now a study has found it really does help people nod off—if it is milked from a cow at night.一项研究表明-----;Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety.研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,---; The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night. 来自汉城的研究者----。可知作者是通过提供研究结果来支持文章主题的。故选D。
【名师点拨】
抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心
要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。比如第14小题A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。
【题目】【环境保护】根据资料,回答下列问题。
丹江口水库是南水北调中线工程的水源地。水源地丹江口水库库区周边地形以山地丘陵为主,特别是丹江口水库环库区丘陵垄岗区,地形破碎,岗岭起伏,十分复杂,土层较薄。种植业占农业总产值的53.4%。农业生产采用传统的粗放耕作方式,结构单一。下表为丹江口水库水源地土地利用类型的面积比例表。
土地利用类型 | 林地 | 草地 | 耕地 | 裸地 | 城镇 | 水域 |
面积比例(%) | 79.53 | 2.52 | 13.53 | 3.14 | 0.44 | 1.00 |
(1)试分析丹江口库区水质污染的主要原因。
(2)为了保证优质的水源供应北方地区,水源地在今后的农业开发中应该注意哪些问题?
(3)分析可能对丹江口水源区水质产生负面影响的土地利用类型,并指出从丹江口水库调水对下游的汉江河段水质带来的不利影响。