题目内容
【题目】Cloze 2
体裁 | 文章话题 | 词数 | 建议时间 | 难度 | 自测正确率 |
说明文 | 正确应对来自同龄人的压力。 | 306 | 18分钟 | ★★★★☆ |
When you were a little kid, your parents usually decided who your friends were. They put you in playgroups or 1 dates with certain children they knew and liked. 2 you’re older, you can choose your own friends.
Your friends — your peers — are people of your age or close to it who have experiences and interests 3 to yours. Besides friends, your peers include other kids you know who are 4 the same age — like children in your grade, sports team, or community. 5 you become more independent, your peers naturally play a greater role in your life.
Peers have a mostly 6 influence on each other and play important roles in each other’s lives. 7 , peers set plenty of good examples to each other. 8 peers who are determined to do wel in school can influence you to be more 9 . Peers who are kind and honest influence you to have these 10 in yourself.
Sometimes, 11 , your peers may pressure you into doing something that is 12 , such as smoking, drinking, or taking risks when driving a car. The 13 to do what others are doing can be powerful and hard to 14 . People who are low on confidence and those who tend to 15 rather than lead could be more likely to give in.
When 16 to do something you are uncomfortable with, just take courage and say "no". If you feel you need a(n) 17 for refusing a drink or smoke, think up a few lines you can use. You can say, "No, thanks. I’m busy 18 because I’ve got a basketball match next week." You may also blame your parents, "If my mom found out, she’d 19 me, and her spies are everywhere." If a situation seems 20 , don’t hesitate to get an adult’s help.
1.A.accelerated B. analyzed C. arranged D. advanced
2.A.Although B. Even though C. When D.As if
3.A.familiar B. similar C. relative D. same
4.A.to B. off C.in D. of
5.A.As B. If C. Before D. Though
6.A.negative B. positive C. special D. cultural
7.A.For example B. At first C. Above all D. In addition
8.A.Leaving B. Protecting C. Discovering D. Having
9.A.open-minded B. easy-going C. warm-hearted
10.A.problems B. opinions C. qualities D. feelings
11.A.anyhow B. therefore C. however D. moreover
12.A.interesting B. harmful C. fashionable D. trendy
13.A.decision B. pressure C. desire D. influence
14.A.notice B. forgive C. refuse D. ignore
15.A.follow B. work C. worry D. wait
16.A.judged B. allowed C. guided D. asked
17.A.result B. evidence C. plan D. excuse
18.A.training B. moving C. learning D. protecting
19.A.punish B. endanger C. respect D. threaten
20.A.upset B. dangerous C. normal D. annoying
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】D
【5】A
【6】B
【7】A
【8】D
【9】D
【10】C
【11】C
【12】B
【13】B
【14】C
【15】A
【16】D
【17】D
【18】A
【19】A
【20】B
【解析】
【文章大意】本文是一篇说明文,主要讲述了如何正确应对来自同龄人的压力。
【1】 由文章首句"When you were a little kid, your parents usually decided who your friends were."可知,父母会"安排"你跟他们认识并且喜欢的孩子约会,故填arranged。
【2】 当你长大后,你可以自己选择朋友。故选C。
【3】 由语境可知,这里是说与你有相似经历和爱好的人。be similar to"与……相似"。
【4】 of the same age"同龄",是固定表达。
【5】 "随着(As)"你变得更加独立,你的同龄人自然在你的生活中起着更大的作用。
【6】 由本段中的"good examples", "do well in school"和"kind and honest"等信息可知,同龄人之间会产生"积极的(positive)"影响。
【7】下文就同龄人相互之间的积极影响给出了一些例子,故填For example。
【8】 "拥有(Having)"在学校中决心好好表现的同龄人会让你也变得更加"勤奋(hard-working)"。
【9】 参见上题解析。
【10】 kind和honest都是人的品质,所以此处填qualities。
【11】 上一段讲述的是同龄人相互之间的积极影响,本段讲述的是同龄人相互之间的消极影响,两段之间是转折关系,故填however。
【12】 由下文的"smoking, drinking, or taking risks when driving a car"可知,这里是说"有害的(harmful)"事情。
【13】 由上文的"your peers may pressure you into doing something"可知,这里是说做某事的"压力(pressure)"。
【14】 去做别人正在做的事情的这种压力是难以"拒绝(refuse)"的。
【15】由"rather than lead"可知,这里是说那些倾向于"跟从(follow)"他人而不是领导他人的人更容易屈服。
【16】由"to do something you are uncomfortable with, just take courage and say ‘no’"可知,当你"被要求(asked)"做那些自己感到不舒服的事情时,要鼓起勇气说"不"。
【17】 由下文内容可知,这里是说你需要一个"借口(excuse)"。
【18】 由下文的"I’ve got a basketball match next week"可知,这里是说"我"正忙着"训练(training)"。
【19】要是"我"妈妈发现了,她会"惩罚(punish)"我的。
【20】 由下文的"get an adult’s help"可知,如果情况比较"危险(dangerous)",应该寻求大人的帮助。
【题目】结合下列材料,回答问题。
材料一 山东省城市化统计数据。
年份 | 1997年 | 2003年 | 2006年 | 2011年 |
城市面积(平方千米) | 25 035.2 | 35 985.08 | 80 135.29 | 85 399.89 |
城市人口占总人口比重(%) | 33.89 | 38.15 | 46.75 | 50.3 |
材料二 城市的迅速发展会改变土地利用方式,并对自然环境各要素产生不同程度的影响,如工业废渣中的有害物质会对土地质量产生不良影响。此外,城市的发展对自然环境其他要素如:生物、气温、降水、地下水等也产生不良影响。
(1)从材料一中可以看出山东省城市化快速推进主要表现在____ ____、___ ________两个方面。
(2)结合材料二,从生物、气温、降水、地下水等方面说明城市的快速发展对自然环境某一要素的不良影响。
(3)在城市化快速发展的过程中,山东省可以采取哪些措施减轻城市化对地理环境的影响?
【题目】下表为四个国家的主要人口指标。据表可知
国家 | 2000—2010年人口年均增长率(%) | 2009年人口密度(人/平方千米) | 2010年0~14岁人口比重(%) | 2009年出生时预期寿命(岁) | |
男性 | 女性 | ||||
中国 | 0.6 | 143 | 19.5 | 72 | 75 |
印度 | 1.4 | 389 | 30.6 | 63 | 66 |
法国 | 0.7 | 118 | 18.4 | 78 | 85 |
美国 | 0.9 | 34 | 20.1 | 76 | 81 |
A. 2009年中国人口密度高于印度
B. 2009年中国男女性出生时预期寿命差值与美国相等
C. 2010年中国0~14岁人口比重与法国最接近
D. 2000—2010年期间中国人口增长速度最慢