题目内容

【题目】

The year is 2094. It has been announced that a comet (彗星)is heading towards the earth. Most of it will miss our planet, but two pieces will probably hit the southern half of the earth.

On 17 July, a piece of 4 kilometers wide comet enters the Earths atmosphere with a massive explosion(爆炸). About half of the piece is destroyed, but the remaining part hits the South Atlantic at 200 times the speed of sound. The sea boils and a huge hole is made in the seabed. Huge waves are created and spread outwards form the hole. The wall of water, a kilometer high, rushes towards southern Africa at 800 kilometers an hour. Cities on the African coast are totally destroyed and millions of people are drowned(淹死).

Before the waves reach South America, the second piece of the comet lands in Argentina. Earthquakes and volcanoes ash set off in the Andes Mountains. The shock waves move north into California and all around the Pacific Ocean. The cities of Los Angeles, San Francisco and Tokyo are completely destroyed by earthquakes. Millions of people in the southern half of the earth are already dead, but the north wont escape for long. Because of the explosions, the sun is hidden by clouds of dust, temperatures around the world fall to almost zero. Crops are ruined. The sun wont be seen again for many years. Wars break out as countries fight for food. A year later, no more than 10 million people remain alive.

Could it really happen? In fact, it has already happened more than once in the history of the earth. The dinosaurs were on the Earth for over 160 million years. Then 65 million years ago they suddenly disappeared. Many scientists believe that the Earth was hit by a piece of object in space. The dinosaurs couldnt live through the cold climate that followed and they died out. Will we meet the same end?

【1】 What is mainly described in the passage?

A.A historic discovery.

B.An event in imagination.

C.A research on space.

D.A scientific adventure.

【2】 When the first piece hits the South Atlantic, it causes________.

A.an earthquake

B.hunger

C.an Earth explosion

D.huge waves

【3】 Why cant the northern half of the earth escape for long?

A.Because the land is covered with water.

B.Because the light and heat form the sun cannot reach the earth.

C.Because people there cannot live at the temperature of zero.

D.Because wars break out among countries.

【4】By giving the example of dinosaurs, the author tries to prove_________.

A.animals could not live in the cold climate

B.what happened 65 million years ago was an invented story

C.the human beings will die out in 2094

D.the Earth could be hit by other objects in space

【答案【1】B

【2】D

【3】B

【4】D

【解析】 作者讲述了 2094 年彗星碎片撞击地球后可能产生的灾难,其目的是警告人们在地球的未来可能会发生灾难。

【1】主旨题:文章描述了人类在2094年可能会遭遇的灾难。这些事情只是一种想象而已。选B。

【2】细节题:根据文章第二段Huge waves are created and spread outwards form the hole.可知,应该选D。

【3】 细节题:文章第三段中提到,南半球的数以万计的人已经死了,而北半球也逃脱不了 这种厄运。因为太阳多年照不到地球,地球上的温度几乎降到了零度。植物遭到了破坏,食物缺乏,导致战争。所以,一切的根源在于B选项。选B。

【4】 推理题:答案在文章最后一段,作者举恐龙这一例子是为了说明地球很有可能再次遭 遇袭击。选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面的文言文,完成题。

张子良,字汉臣,涿州范阳人。末四方兵起,所在募兵自保。子良率千余人入燕、蓟间,耕稼已绝,遂聚州人,阻水,治舟筏,取蒲鱼自给,从之者众,至不能容。子良部勒定兴、新城数万口,就食东平,东平守纳之。久之守弃东平还汴檄子良南屯宿州又南屯寿州夏全劫其民出鸡口李敏据州子良率麾下造敏敏欲害之走归宿因以宿帅之众夺全所劫老幼数万以还。全怒,连徐、邳之军来攻。子良与宿帅斫其营,全失其军符,走死扬州。时金受重围于汴,声援尽绝,有国用安者,图以涟水之众人援,道阻,游兵不能进。子良与一偏将昼伏夜行,得入汴,达用安意。金君臣以为自天降也,曲赐劳来,凡所欲皆如用安请。因以徐、宿二州授子良。明年,子良进米五百石于汴,授荣禄大夫,总管陕西东路兵马,仍治宿州。当是时,令已不行于陕,而用安亦卒不得志。徐、宿之间,民无食者,出城拾橹穟以食,子良严兵护之,以防钞掠。猝遇敌,子良被重伤,乃率其众就食泗州。泗守阅兵,将图之,子良与麾下十数人即军中生缚其守。民不欲北归者,欲走傍郡,子良资以舟楫,无敢掠其财物。岁戊戌,率泗州西城二十五县、军民十万八千余口,因元帅阿术来归。太宗命为东路都总帅,授银青荣禄大夫,升京东路行尚书省兼都总帅,管领元附军民,进金紫光禄大夫。庚子,赐金符。自兵兴以来,子良转徙南北,依之以全活者,不可胜计。中统二年夏四月,世祖命为归德、泗州总管,降虎符,仍管领泗州军民总管。八年,卒,年七十八。赠昭勇大将军、佥枢密院事、上轻车都尉,追封清河郡侯,谥翼敏。

(节选自《元史·张子良传》)

【1】下列对文中画波浪线部分的断句,正确的一项是(

A.久之/守弃东平/还汴檄子良南屯宿州/又南屯寿州/夏全劫其民出鸡口/李敏据州/子良率麾下/造敏敏欲害之/走归宿/

B.久之/守弃东平还汴/檄子良南屯宿州/又南屯寿州/夏全劫其民出鸡口/李敏据州/子良率麾下造敏/敏欲害之/走归宿/

C.久之/守弃东平/还汴檄子良南屯宿州/又南屯寿州/夏全劫其民出鸡口/李敏据州/子良率麾下造敏/敏欲害之/走归宿/

D.久之/守弃东平还汴/檄子良南屯宿州/又南屯寿州/夏全劫其民出鸡口/李敏据州/子良率麾下/造敏敏欲害之/走归宿/

【2】下列对文中加横线词语的相关内容的解说,不正确的一项是(

A.金,中国历史上由女真族建立的封建王朝,曾灭北宋,后在南宋和蒙古南北夹击下覆亡。

B.金紫光禄大夫,古代文官官职名,为皇帝近臣,依君主诏命行事,在元代为从一品。

C.世祖,古代皇帝庙号,一般为断代史开创者,或王朝中承上启下有为君主的特定庙号。

D.虎符,即兵符,是伏虎形状的令牌,劈为两半,持符者拿有其中一半即可调兵遣将。

【3】下列对原文有关内容的概括和分析,不正确的一项是(

A.子良招募有方,民心归附。金末时局动荡,各地招募自保,他带领民众以水为屏障,建造船只,采蒲根、捕鱼维持生计,归附的人多得难以容纳。

B.子良善于用兵,取得胜利。夏全联合大军攻打宿州,子良与守将夺取夏全军符,敌人不战而败;后他又带领部下活捉了想加害他的泗州知州。

C.子良爱护百姓,宅心仁厚。他曾率众救回被夏全劫掠的老幼数万,也派兵保护出城寻找食物的百姓,对于想到别地去的百姓,他也资助以船只。

D.子良生前加官,死享哀荣。他先后担任东路都总帅,京东路行尚书省,归德、泗州总管等职,被赐予金符、虎符;死后受追赠和追封,给予谥号。

【4】把文中画横线的句子翻译成现代汉语。

(1)金君臣以为自天降也,曲赐劳来,凡所欲皆如用安请。

译文:

(2)猝遇敌,子良被重伤,乃率其众就食泗州。

译文:

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网