题目内容
【题目】(河南省重点中学协作体2016届高三第二次适应性考试)阅读理解。
This is a true story from Guyana.One day, a boy took a piece of paper from a box.He made a paper ball and pushed it into his nose.He couldn’t get it out.He ran crying to his mother.His mother couldn’t get the paper out, either.A week later, the paper was still in the boy’s nose.His nose began to have a bad smell.
So his mother took the boy to a hospital.The doctor looked up at the child’s nose, but she couldn’t get the paper out.She said she had to cut the boy’s nose to get the paper out.
The boy’s mother came home looking sad.She didn’t want her child to have his nose cut.The next day she took the boy to her friend Sidney who lived in a house with an old lady called May.May wanted to see the child, so the child let her look up his nose.
“Yes, I can see it,” May said.“It will be out soon.”
As she spoke, she shook some black pepper (胡椒粉)on the child’s nose.The child gave a mighty sneeze and the paper flew out.His mother was surprised.May told his mother to take the boy to the seaside for a swim, for the salt water would go up his nose and stop the bad smell.So the lucky boy didn’t have to go to the hospital to have his nose cut.
【1】After the boy pushed a paper ball into his nose, ____.
A.he took it out
B.his mother took it out
C.he tried to take it out but failed
D.he did nothing but cry
【2】Which of the following is TRUE?
A.The doctor helped to take the paper ball out of the boy’s nose.
B.The boy had to have his nose cut at last.
C.The boy’s mother found some black pepper to solve the problem.
D.May succeeded in taking the paper out.
【3】The boy should be taken to the seaside for a swim because ____.
A.he needed to learn to swim.
B.the sea water would wash out the paper ball.
C.the sea water would stop the bad smell of his nose.
D.he needed a rest.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【解析】
试题分析:本文属于记叙文,讲述了May使用胡椒粉帮助一个把纸球放进鼻子里的小男孩取出发臭的纸球的故事。
【1】C 细节题。根据第一段2、3、4句One day, a boy took a piece of paper from a box.He made a paper ball and pushed it into his nose.He couldn’t get it out.可知这个小男孩把纸球弄进鼻子以后无法拿出来。故C正确。
【2】D 细节题。根据第五段1、2句As she spoke, she shook some black pepper on the child’s nose.The child gave a mighty(强而有力的) sneeze and the paper flew out.可知May给小男孩闻了胡椒粉,小男孩打了一个很有力的喷嚏。这个喷嚏让纸球从鼻子里出来了。故D正确。
【3】C 细节题。根据第五段最后一句May told his mother to take the boy to the seaside for a swim, for the salt water would go up his nose and stop the bad smell.可知May要求男孩的妈妈带男孩去海边游泳,是因为海水可以消除他鼻子的异味。故C正确。
【题目】下表为2000-2050年中国人口发展趋势统计表(表中数据为百分比),读表回答下列问题。
年龄指标 | 2000 | 2010 | 2020 | 2030 | 2040 | 2050 |
0~14 | 24.84 | 20.25 | 18.83 | 17.17 | 16.21 | 16.09 |
15~59 | 65.07 | 67.49 | 64.34 | 59.23 | 56.22 | 53.93 |
60+ | 10.10 | 12.26 | 16.83 | 23.60 | 27.57 | 29.95 |
80+ | 0.89 | 1.33 | 1.85 | 2.71 | 4.43 | 7.00 |
100+ | 0.0009 | 0.0022 | 0.0045 | 0.0092 | 0.0172 | 0.0338 |
4.【1】关于表中信息解读错误的是( )
A.劳动适龄人口持续减少
B.人均寿命不断延长
C.社会负担越来越重
D.青少年比重不断下降
【2】针对表中反映的主要人口问题,合理的应对措施是( )
①放开生育政策,鼓励生育 ②适当调整生育政策 ③继续完善社会养老等保障措施
④建立完善的儿童养育和教育服务体系 ⑤大量从国外移民
A.①③④ B.②③④ C.③④⑤ D.①③⑤