题目内容

【题目】(河南省焦作市2016届高三第一次模拟)阅读理解。

Malala Yousafzai, the teen activist from Pakistan, has just become the youngest person ever to win a Nobel Prize. In 2012, Malala survived from being shot by terrorists for speaking out for a girl’s right to be educated in her native country. She is being recognized today for her global activism on education for girls. Winning this award is a huge honor, especially for such a young person.

Malala’s journey to the Nobel Prize has not been easy. She grew up in a dangerous district of Pakistan called the Swat Valley. This area was taken over by the Taliban. The Taliban ruled the district with an iron fist. They were especially cruel to women, not allowing them to go shopping, have jobs, or go to school.

In 2009, Malala began speaking out publicly for every girl's right to an education. She blogged about how the Taliban didn’t want her to go to school. She also continued to attend her local school, despite the danger involved.

Then, in 2012, the Taliban tried to kill Malala to silence her. Two Taliban gunmen shot her and two other students while they were on a school bus. Malala was flown to the United Kingdom for immediate medical treatment.

Malala eventually recovered from her injuries. She now lives in Birmingham, England, and continues to work hard to support girls' and women’s rights around the world.

“The terrorists thought that they would change my aims and stop my ambitions,” she said, “but nothing changed in my life except this. Weakness, fear, and hoelessness died. Strength, power, and courage were born.”

The 17-year-old girl from Pakistan is sharing the 2014 Nobel Peace Prize with a children’s activist Kailash Satyarthi, who is from India Satyarthi leads many campaigns dedicated to removing child labor.

【1】Which of the following is the correct order of the events relevant to Malala?

a. She recovered from the serious injuries.

b. She won the Nobel Peace Prize.

c. She began speaking out publicly for girls' education.

d. She was shot by the terrorists on a school bus.

A. c, d, a, b B. a, d, c, b

C. a, c. d, b D. c, a, d, b

【2】What can we mainly infer from the second paragraph?

A. People in Pakistan were brave.

B. Women in Pakistan were not allowed to go shopping.

C. The Taliban’s cruelty was severe.

D. Malala’s journey contributed to her Nobel Prize.

【3】After recovering from being shot, Malala ________.

A. felt depressed

B. was devoted to removing child labor

C. decided to stop her ambitions

D. continued to fight for women’s right

【4】Which words can best describe Malala according to the passage?

A. Sensitive and stubborn.

B. Devoted and fearless.

C. Proud and optimistic.

D. Creative and outgoing.

【答案】

【1】A

【2】C

【3】D

【4】B

【解析】

试题分析:本文主要介绍了年轻的诺贝尔和平奖获得者,巴基斯坦少女-- Malala Yousafzai。

【1】A细节理解题。根据第三段中In 2009, Malala began speaking out publicly for every girl's right to an education.在2009年,Malala,开始公开发表讲话为每一个女孩争取享有受教育的权利;第四段中Two Taliban gunmen shot her and two other students while they were on a school bus.她和另两名学生在校车上遭到枪击;第五段第一句Malala eventually recovered from her injuries. Malala最后恢复健康;根据最后一段第一句The 17-year-old girl from Pakistan is sharing the 2014 Nobel Peace Prize这位17岁的女孩获得了2014年的诺贝尔和平奖。可知正确顺序为c, d, a, b,故A选项正确。

【2】C推理判断题。根据第二段The Taliban ruled the district with an iron fist.They were especially cruel to women, not allowing them to go shopping, have jobs, or go to school.两句,可知塔利班在所控制地区采取了残暴的统治,故答案选C。

【3】D细节理解题。根据文中and continues to work hard to support girls' and women’s rights around the world可知痊愈之后,她继续为女性权利而斗争。答案B正确。

【4】B推理判断题。通读全文可知,Malala Yousafzai对女性权利事业非常忠诚,面对塔利班的威胁,非常勇敢。故答案B正确。

【名师点拨】

推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含有infer, suggest, imply, conclude indicate等标志性词语。这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。比如,第24小题B推理判断题。通读全文可知,Malala Yousafzai对女性权利事业非常忠诚,面对塔利班的威胁,非常勇敢。故答案B正确。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解。

Failure is probably the most exhausting experience a person ever has. There is nothing more tiring than not succeeding.

We experience this tiredness in two ways: as start-up fatigue(疲惫) and performance fatigue. In the former case, we keep putting off a task because it has either too boring or too difficult. And the longer we delay it, the more tired we feel.

Such start-up fatigue is very real, even if not actually physical, not something in our muscles and bones. The solution is obvious though perhaps not easy to apply: always handle the most difficult job first.

Years ago, I was asked to write 102 essays on the great ideas of some famous authors. Applying my own rule, I determined to write them in alphabetical(按字母顺序), never letting myself leave out a tough idea. And I always started the days work with the difficult task of essay-writing. Experience proved that the rule works.

Performance fatigue is more difficult to handle. Though willing to get started, we cannot seem to do the job right. Its difficulties appear so great that, however hard we work, we fail again and again. In such a situation, I work as hard as I can-then let the unconscious take over.

When planning Encyclopaedia Britannica (《大英百科全书》), I had to create a table of contents based on the topics of its articles. Nothing like this had ever been done before, and day after dat I kept coming up with solutions, but none of them worked. My fatigue became almost unbearable.

One day, mentally exhausted, I wrote down all the reasons why this problem could not be solved. I tried to convince myself that the trouble was with the problem itself, not with me. Relived, I sat back in an easy chair and fell asleep.

An hour later, I woke up suddenly with the solution clearly in mind. In the weeks that followed, the solution which had come up in my unconscious mind provided correct at every step. Though I worked as hard as before, I felt no fatigue. Success was now as exciting as failure had been depressing.

Human beings, I believe must try to succeed. Success, then, means never feeling tired.

【1】People with start-up fatigue are most likely to .

A. delay tasks

B. work hard

C. seek help

D. accept failure

【2】What does the author recommend doing to prevent start-up fatigue?

A. Writing essays in strict order.

B. Building up physical strength.

C. Leaving out the toughest ideas.

D. Dealing with the hardest task first.

【3】On what occasion does a person probably suffer from performance fatigue?

A. Before starting a difficult task.

B. When all the solutions fail.

C. If the job is rather boring.

D. After finding a way out.

【4】According to the author, the unconscious mind may help us .

A. ignore mental problems

B. get some nice sleep

C. gain complete relief

D. find the right solution

【5】What could be the best title for the passage?

A. Success Is Built upon Failure

B. How to Handle Performance Fatigue

C. Getting over Fatigue: A Way to Success

D. Fatigue: An Early Sgn of Health Problems

【语篇解读】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要介绍每个人都希望成功,但是人们在实施任务的时候会出现启动疲惫和表现疲惫,这是造成失败的两种原因,文章具体介绍如何克服这两种疲惫。

【题目】阅读理解。

A Language Programme for Teenagers

Welcome to Teenagers Abroad! We invite you to join us on an amazing journey of language learning.

Our Courses

Regardless of your choice of course, youll develop your language ability both quickly and effectively.

Our Standard Course guarantees a significant increase in your confidence in a foreign language, with focused teaching in all 4 skill areas----speaking, listening, reading and writing.

Our Intensive Course builds on our Standard Course, with 10 additional lessons per week, guaranteeing the fastest possible language learning (see table below).

Course Type

Days

Number of Lesson

Course Timetable

Standard Course

Mon-Fri

20 lessons

9:00-12:30

Intensive Course

Mon-Fri

20 lessons

9:00-12:30

10 lessons

13:00-14:30

Evaluation

Students are placed into classes according to their current language skills. The majority of them take on online language test before starting their programme. However, if this is not available, students sit the exam on the first Monday of their course.

Learning materials are provided to students throughout their course, and there will never be more than 15 participants in each class.

Arrivals and Transfer

Our programme offers the full package—students are take good care of from the start through to the very end. They are collected from the airport upon arrival and brought to their accommodation in comfort. We require the student’s full details at least 4 weeks in advance.

Meals/Allergies(过敏)/Special Dietary Requirements

Students are provided with breakfast, dinner and either a cooked or packed lunch(which consists of a sandwich, a drink and a dessert). Snacks outside of mealtimes may be purchased by the student individually.

We ask that you let us know of any allergies or dietary requirements as well as information about any medicines you take. Depending on the type of allergies and/ or dietary requirements, an extra charge may be made for providing special food.

【1】How does Intensive Course differ from Standard Course?

A. It is less effective.

B. It focuses on speaking.

C. It includes extra lessons.

D. It give you confidence

【2】When can a student attend Standard Course?

A. 13:00-14:30 Monday.

B. 9:00-12:30 Tuesday

C. 13:00-14:30 Friday.

D. 9:00-12:30 Saturday.

【3】Before starting their programme, students are expected to _____.

A. take a language test

B. have an online interview

C. prepare learning materials

D. report their language levels

【4】With the full package, the programme organizer is supposed to_____.

A. inform students of their full flight details

B. look after students throughout the programme

C. offer students free sightseeing trips

D. collect students’ luggage in advance

【5】Which of the following may require an extra payment?

A. Cooked dinner.

B. Mealtime dessert.

C. Packed lunch.

D. Special diet.

【题目】(河南省重点中学协作体2016届高三第二次适应性考试)阅读理解。

This is a true story from Guyana.One day, a boy took a piece of paper from a box.He made a paper ball and pushed it into his nose.He couldn’t get it out.He ran crying to his mother.His mother couldn’t get the paper out, either.A week later, the paper was still in the boy’s nose.His nose began to have a bad smell.

So his mother took the boy to a hospital.The doctor looked up at the child’s nose, but she couldn’t get the paper out.She said she had to cut the boy’s nose to get the paper out.

The boy’s mother came home looking sad.She didn’t want her child to have his nose cut.The next day she took the boy to her friend Sidney who lived in a house with an old lady called May.May wanted to see the child, so the child let her look up his nose.

“Yes, I can see it,” May said.“It will be out soon.”

As she spoke, she shook some black pepper (胡椒粉)on the child’s nose.The child gave a mighty sneeze and the paper flew out.His mother was surprised.May told his mother to take the boy to the seaside for a swim, for the salt water would go up his nose and stop the bad smell.So the lucky boy didn’t have to go to the hospital to have his nose cut.

【1】After the boy pushed a paper ball into his nose, ____.

A.he took it out

B.his mother took it out

C.he tried to take it out but failed

D.he did nothing but cry

【2】Which of the following is TRUE?

A.The doctor helped to take the paper ball out of the boy’s nose.

B.The boy had to have his nose cut at last.

C.The boy’s mother found some black pepper to solve the problem.

D.May succeeded in taking the paper out.

【3】The boy should be taken to the seaside for a swim because ____.

A.he needed to learn to swim.

B.the sea water would wash out the paper ball.

C.the sea water would stop the bad smell of his nose.

D.he needed a rest.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网