题目内容
【题目】 Sounds are everywhere. You have two cool parts — ears on your body that can let you hear the sounds.
The ear is made up of three different parts: the outer ear, the middle ear and the inner ear. These parts all work together so you can hear sounds.
The outer ear is the part that you can see. It moves the sound waves(波浪) to the part of the ear inside the head. Inside your ear, you have an eardrum(耳膜). The eardrum is a thin piece of skin. Sound waves push against the eardrum. This makes the eardrum vibrate. When it vibrates, it moves its tiny bones. The bones help sounds move along to the inner ear. Then you can hear the sounds.
Ears are very useful. With the help of your ears, you can hear any sound. Maybe the sound is as quiet as your cat. Maybe it is so loud, like a plane flying by. Hearing is one of the most important senses, and it allows you to communicate, to learn and to enjoy things like music.
Believe it or not, your ears can help you keep balance. If there’s something wrong with your ears, you may fall down easily.
Therefore, ears should be protected well. We should protect our ears from loud noises in the daily life: When you listen to music with headphones on, make sure that the sound is not too loud. Remember to take breaks after listening for a while and let your ears have a good rest.
【1】What is the writer trying to do in this passage?
A.Refuse an invitation.B.Express feelings.
C.Introduce body parts.D.Communicate experience.
【2】The underlined word “vibrate” in the passage means “________”.
A.stopB.shakeC.jumpD.ring
【3】The writer gives ________ pieces of advice on how to protect the ear.
A.twoB.threeC.fourD.five
【4】What can we know from the passage?
A.The inner ear is a thin piece of skin.
B.Your two ears can keep your balance.
C.You should always wear your headphones.
D.Your ears allow you to communicate with cats.
【5】What’s the best title for this passage?
A.Hearing SenseB.Find the Sounds
C.Loud NoisesD.Know Our Ears
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了耳朵这一人体部位及其重要性。
【1】
题意:作者在这篇文章中试图做什么?
推理判断题。根据原文开篇You have two cool parts — ears on your body that can let you hear the sounds可知,作者将在本文中对耳朵这一人体部位进行介绍。C选项Introduce body parts“介绍人体部位”符合题意,故选C。
【2】
题意:文中画线单词“vibrate”意为________。
词句猜测题。根据原文Sound waves push against the eardrum. This makes the eardrum vibrate可知,声波冲击耳膜,这会造成耳膜震动。故“vibrate”有“震动”之意。B选项shake“震动”符合题意,故选B。
【3】
题意:关于如何保护耳朵,作者给出了________条建议。
细节理解题。根据原文When you listen to music with headphones on, make sure that the sound is not too loud. Remember to take breaks after listening for a while and let your ears have a good rest可知,作者给出了两条建议,即戴耳机听音乐时,音量不要太大;听音乐一段时间后要让耳朵适当休息一下。A选项two“2”符合题意,故选A。
【4】
题意:从本文中,我们可以知道什么?
细节理解题。根据原文Believe it or not, your ears can help you keep balance可知,耳朵对人体平衡有着重要作用。B选项Your two ears can keep your balance“你的两只耳朵可以让你保持平衡”符合题意,故选B。
【5】
题意:本文最佳标题是什么?
最佳标题。通读全文可知,本文是一篇说明文,介绍了耳朵这一人体部位及其重要性。D选项Know Our Ears“了解我们的耳朵”符合题意,故选D。