题目内容
【题目】 Aleida Chavez, 69, is one of the thousands of Cubans who practice ancient Chinese martial arts to help them stay in shape and even maintain mental health, especially in times of hardship.
With partial lockdown of Cuba's capital Havana during the COVID-19 pandemic, Chavez practices her routines more often than ever. But instead of attending the Cuban School of Wushu and Qigong in the city's Chinatown, where she has gone for more than seven years, she practices at home.
"Chinese martial arts make me feel not only healthy but relaxed. I forget about the coronavirus and day-to-day problems for a while," Chavez said. "I am a senior citizen, but feel energetic. And I also encourage my relatives and close friends to join this exciting world." Chavez, who lives with her husband and daughter in a small apartment, has adapted (适应) her routines to the smaller quarters, since the government asked people to stay home and avoid public gatherings in order to stop the outbreak in a short time period.
According to Roberto Vargas Lee, the president of the school, with gyms and sports centers closed during the lockdown, more Cubans began to practice the Chinese martial arts. He thinks "Chinese martial arts are never forgotten. They allow people to remain in harmony with nature and take care of their bodies while strengthening their minds. "The world needs the spirit of Chinese martial arts to find balance," he added.
According to history, Chinese martial arts were introduced to Cuba following the arrival of the first Chinese emigrants (移民) in 1847, and were accepted and practiced by most of the Cubans in the early 20th century. Now, because of the outbreak of the virus, people can't take Wushu lessons and practice face to face, but they can take lessons by watching Chinese martial arts programs which will be aired on Cuban TV. Isis Betancourt, 45, a doctor and news anchor (主持人) on Cuban TV that specializes in health issues, said audiences would welcome the program. "Chinese martial arts are more than sports. They are, above all, related to a philosophy of life that has been passed down throughout history," Betancourt said.
As Cubans continue to stay at homes, these broadcasts of Chinese martial arts aim to help residents stay physically and mentally fit.
【1】Does Chavez practice Chinese martial arts at home or in the Cuban School of Wushu?
__________________________
【2】What did more Cubans begin to do during the lockdown?
__________________________
【3】When did Chinese martial arts become popular in Cuba?
__________________________
【4】How will the Cubans take Chinese martial arts lessons?
__________________________
【5】What's the main idea of the passage?
__________________________
【答案】
【1】At home.
【2】More Cubans began to practice the Chinese martial arts.
【3】In the early 20th century.
【4】They can take lessons by watching Chinese martial arts programs which will be aired on Cuban TV.
【5】Thousands of Cubans practice ancient Chinese martial arts especially in times of hardship.
【解析】
本文主要讲述了越来越多古巴人疫情期间居家练习中国武术,以达到身体和精神上的平衡的情况。
【1】细节理解题。根据第2大段“But instead of attending the Cuban School of Wushu and Qigong in the city's Chinatown, where she has gone for more than seven years, she practices at home.”但是,她没有去唐人街的古巴武术和气功学校学习,而是在家练习。可知,是在家练习。故答案填At home.
【2】细节理解题。根据第3大段“the president of the school, with gyms and sports centers closed during the lockdown, more Cubans began to practice the Chinese martial arts.”在封锁期间,更多的古巴人开始练习中国武术。可知,故答案填More Cubans began to practice the Chinese martial arts.
【3】细节理解题。根据第4大段“According to history, Chinese martial arts were introduced to Cuba following the arrival of the first Chinese emigrants (移民) in 1847, and were accepted and practiced by most of the Cubans in the early 20th century.”按照历史,1847年,中国武术被介绍到古巴,20世纪早期,被接受和人们练习。可知,是在20世纪早期流行起来。故答案填In the early 20th century.
【4】细节理解题。根据第4大段“but they can take lessons by watching Chinese martial arts programs which will be aired on Cuban TV.”但是他们可以在古巴电视上看中国武术节目来上课。可知,故答案填They can take lessons by watching Chinese martial arts programs which will be aired on Cuban TV.
【5】主旨大意题。根据第1大段“Aleida Chavez, 69, is one of the thousands of Cubans who practice ancient Chinese martial arts to help them stay in shape and even maintain mental health, especially in times of hardship.” 69岁的Aleida Chavez是数千名古巴人中的一员,他们练习古老的中国武术,以帮助自己保持体型,甚至保持心理健康,尤其是在困难时期。可知,本文主要讲述了古巴人在困难时期练习中国武术来帮助自己保持身体健康。故答案填Thousands of Cubans practice ancient Chinese martial arts especially in times of hardship.
阅读文章一般采用寻读的做题方法,根据题干的关键单词或者词句在文章对应的段落里找答案。如第2题,题干中问的是封锁期间古巴人做些什么?快速定位到第3大段中,找到关键词句practice the Chinese martial arts便知道是联系中国武术,这样既能节省阅读时间,又可准确做题。