题目内容
【题目】Where is the world’s happiest place? The answer is Denmark, according to the 2016 World Happiness Report.
Denmark is neither the richest nor the biggest country. So, what makes its 5.7 million people so happy?
The country is famous for its welfare system(福利体系), that includes health care and education. But besides that, the main reason Danish people are so happy is because of their lifestyle.
Have you heard of the word “hygge”?In English, it can be translated into comfort. But hygge is more than that-having a tasty meal with family, talking with friends under the sunshine on weekends, enjoying music, or having a movie night. All these things can be called hygge, which is Danish people’s everyday life.
Danish people also have a healthy habit-riding bikes. In Denmark’s capital, Copenhagen, bikes are used about 50 percent of the time on the way to school or work. Biking is not only helpful to protect the environment. It is also good for people’s health. Just 30 minutes of biking every day adds about one to two years to person’s lifetime.
Trust is also important for Danish people. They trust others and people they don’t even know. In Aarhus, the second biggest city of Denmark, you can see people buy flowers even when the owner isn’t there. People just put money in the empty flowerpot. Trust helps make people happy.
“The Danish have no great expectations about what they will do or what will happen to them,” Kaire Christensen, a university teacher said, “They are happy with what they have.”
【1】What does the underlined word“that”Paragraph 3 refer to?
A.Good education.B.Health care.C.Welfare system.D.Small population.
【2】Which of the following can be a “hygge”style?
A.Working hard at weekends.
B.Enjoying music with friends.
C.Staying up late studying at night.
D.Spending a lot of time on business meals.
【3】Besides hygge, what else helps Danish people feel happy?
A.They have high expectations about the future.
B.There is a nice environment without pollution.
C.People trust each other, including the strangers.
D.It is a must to ride bikes to work or school every day.
【4】What does the passage mainly talk about?
A.The welfare system in DenmarkB.The happy lifestyle in Denmark.
C.The happiest place in DenmarkD.The expectations in Denmark.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
本文主要介绍了丹麦人快乐的生活方式:hygge生活(舒适生活),骑自行车,信任,满足。
【1】句意:第3段中带下画线单词“that”指的是什么?考查细节理解。A. Good education. 良好的教育;B. Health care保健;C. Welfare system. 福利制度;D. Small population. 人口较少。根据上文The country is famous for its welfare system(福利体系), that includes health care and education.(这个国家以其包括医疗保健和教育在内的福利制度而闻名。)和此句But besides that, the main reason Danish people are so happy is because of their lifestyle.(但除此之外,丹麦人如此快乐的主要原因是他们的生活方式。)可知“that”指的是福利制度;故答案是C。
【2】句意:以下哪一项可以是“hygge方式”?考查细节理解。A. Working hard at weekends. 周末努力工作;B. Enjoying music with friends. 和朋友一起欣赏音乐;C. Staying up late studying at night. 晚上熬夜学习;D. Spending a lot of time on business meals..在商务餐上花很多时间。根据第四段Have you heard of the word “hygge”?In English, it can be translated into comfort. But hygge is more than that-having a tasty meal with family, talking with friends under the sunshine on weekends, enjoying music, or having a movie night. All these things can be called hygge, which is Danish people’s everyday life.(你听说过“hygge(希格)”这个词吗?在英语中,它可以翻译成舒适。但是,hygge(希格)不仅仅是和家人一起吃顿可口的饭,周末和朋友在阳光下聊天,欣赏音乐,或是在电影之夜。所有这些东西都可以称为hygge(希格),这是丹麦人的日常生活。)可知“和朋友一起欣赏音乐”是hygge生活方式。故选B。
【3】句意:除了hygge,还有什么能帮助丹麦人感到快乐?考查细节理解。A. They have high expectations about the future. 他们对未来抱有很高的期望;B. There is a nice environment without pollution. 环境很好,没有污染;C. People trust each other, including the strangers. 人们互相信任,包括陌生人;D. It is a must to ride bikes to work or school every day. 每天上班或上学必须骑自行车。根据第6段最后一句Trust helps make people happy.(信任有助于使人快乐。)可知选C。
【4】句意:这篇文章主要讲什么?考查主旨理解。A. The welfare system in Denmark丹麦的福利制度;B. The happy lifestyle in Denmark. 丹麦的快乐生活方式;C. The happiest place in Denmark丹麦最快乐的地方;D. The expectations in Denmark. .丹麦的期望。本文第三段是本文中心段,根据第三段“这个国家以其福利体系(welfare system)而闻名,其中包括医疗保健和教育。但除此之外,丹麦人如此快乐的主要原因是他们的生活方式。”可知本文主要介绍丹麦人的快乐的生活方式:hygge生活方式,骑自行车,信任、满足等。故选B。