题目内容
【题目】 Thomas Edison was a great American inventor. When he was 7 years old, his mother had an appendectomy(阑尾手术). But it was too dark. So Edison put mirrors near oil lamps to light up the room.
The story is in a Chinese textbook for primary school students by People’s Education Press. But the publisher recently said it will remove(去除) the story. That’s because many people think it’s not true. Many believe that the world’s first appendectomy was in 1886. But when Edison’s mother had the so-called appendectomy, it was 1854.
The publisher also said it will avoid using some other fake(假的) stories. For example, there’s a story about the first US President George Washington. The story says young Washington cut down a cherry tree in the yard of his house. But in fact, there was no cherry tree in the area at that time.
So what’s the problem? Experts say that some editors care too much about the educational meaning of a story and fail to check first if the story is true.
The publisher says, in the future, they will pay greater attention to the truth of the stories in the textbook. “We will invite experts to check our stories,” it said in a statement.
【1】The information about Tomas Edison is true EXCEPT ________.
A.He was from America.B.He was great.
C.He was a president.D.He was an inventor.
【2】Tomas Edison born in ________.
A.1861B.1847C.1886D.1854
【3】Why will publisher remove these two stories?
A.Because they are not interesting.
B.Because they happened a long time ago.
C.Because they are true.
D.Because they are not true.
【4】Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A.People didn’t have appendectomy until 1886.
B.Thomas Edison was very smart when he was 7.
C.Young Washington couldn’t cut down a cherry tree in his yard.
D.Thomas Edison didn’t put up mirrors near oil lamps to light up the room.
【5】What is the main idea of the story?
A.Expert will be invited to check the stories before they are put into use.
B.Some editors care about the educational meaning as well as the truth of the stories.
C.Even educational stories will be cut off Chinese textbooks if they fail to be true.
D.Students should learn from the great men’s stories because they have educational meaning.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】D
【5】C
【解析】
文章大意:本文介绍了一些编辑过于关注故事的教育意义,没有首先检查故事是否真实而导致一些错误,而这些不真实的故事将被从教科书中去除掉。
【1】细节理解题。根据第1段中“Thomas Edison was a great American inventor.”可知爱迪生是一个伟大的美国发明家,而不是总统。故选C。
【2】计算题。根据第1段中“When he was 7 years old, his mother had an appendectomy.”可知爱迪生的妈妈在他七岁时得了阑尾炎,结合第2段中“But when Edison’s mother had the so-called appendectomy, it was 1854.”讲他妈妈患所谓的阑尾炎是在1854年,由此可计算出爱迪生在1847年出生。故选B。
【3】细节理解题。根据第2段中“But the publisher recently said it will remove the story. That’s because many people think it’s not true.”及第3段中“The publisher also said it will avoid using some other fake stories. For example, there’s a story about the first US President George Washington. …”可知文中提到的关于爱迪生和华盛顿的这两个故事都不是真的,因此将被从教科书中删除。故选D。
【4】细节理解题。根据第2段中“Many believe that the world’s first appendectomy was in 1886.”可知世界上第一例阑尾炎出现在1886年,A项正确;根据第1段中“So Edison put mirrors near oil lamps to light up the room.”爱迪生利用镜子和油灯使房间变亮,由此可知他7岁时很聪明,B项正确;根据第3段中“The story says young Washington cut down a cherry tree in the yard of his house. But in fact, there was no cherry tree in the area at that time.”事实上华盛顿幼年时他所在的地区是没有樱桃树的,C项正确;根据第1段中“So Edison put mirrors near oil lamps to light up the room.”可知爱迪生在油灯旁放了些镜子来照亮房间,第2段中说的故事不实是针对爱迪生妈妈的病,并未否认爱迪生做的事情,D项错误。故选D。
【5】主旨大意题。根据第2段中“But the publisher recently said it will remove the story. That’s because many people think it’s not true.”及最后一段中“The publisher says, in the future, they will pay greater attention to the truth of the stories in the textbook.”可知出版社将从教科书中移除不真实的故事,结合全文内容可知本文主要讲如果有教育意义的故事不是真的,就将被从语文教科书中移除。故选C。
文中讲的教科书删掉不真实的故事,属于社会热点问题,贴近现实生活。题目中有主旨大意题。做主旨大意题时要在理解文章大意的基础上选择对文章主旨概括最全面的一项,切忌以偏概全。第5小题中A、B、D项都只是与文章内容相关的一个点,并不能概括文章的主旨,本文讲要译出教科书中不真实的故事,C项最能概括文章内容。