题目内容
【题目】 The world’s largest radio telescope was finished in China.
FAST is a five-hundred-metre telescope. It is also called Tian-yan (“The Eye of Heaven”), with a dish the size of 30 football grounds, deep in the mountains of south-west China’s Guizhou Province. The giant dish is built on a bowl-like valley.
The surrounding area has “radio silence” as there are no towns and cities within a 5-kilometre radius(半径范围)and only one county centre within 25 kilometres.
FAST is made up of 4,450 panels(面板). The second largest radio telescope is in Russia. The bigger dish will e able to pick up weaker signals.
The radio telescope is like an ear, listening to meaningful radio messages from white noise in the universe. With the help of the telescope, we can receive weaker and more radio messages far away in space. It will help us to search for intelligent life outside of the Galaxy(银河系)and explore the origins of the universe. “Any of its discoveries will lead to a Nobel Prize,” said Joseph Taylor, a Nobel Prize winner.
The telescope is expected to remain the global leader for the next 10 to 20 years.
【1】The passage may appear in the “_______________” section of a newspaper.
A.businessB.advertisementC.literatureD.science
【2】FAST is used to ________________.
A.explore the origins of human beings
B.receive distant radio messages from the universe
C.watch the beautiful scenery of the Galaxy
D.help scientists to win the Nobel Prize in the future
【3】The sentence “The FAST project began in 2011.”can be put at the beginning of ____________.
A.Paragraph 6B.Paragraph 4C.Paragraph 3D.Paragraph 2
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【解析】
本文介绍了世界上最大的射电望远镜以及它的功能。
【1】
推理判断题。根据第一段中“The world’s largest radio telescope was finished in China.”并结合全文可知,本文主要介绍世界上最大的射电望远镜,内容与科学技术有关,所以这篇文章可能出现在报纸上的科技板块。故选D。
【2】
细节理解题。根据第五段中“The radio telescope is like an ear, listening to meaningful radio messages from white noise in the universe.”可知,射电望远镜用来接收来自宇宙的远距离无线电讯息。故选B。
【3】
篇章结构题。根据第六段中“The telescope is expected to remain the global leader for the next 10 to 20 years.”可知,在未来的10到20年里,这个望远镜将继续保持全球领先地位,此处表述的内容与时间相关,所以The FAST project began in 2011.这句话可以放在第六段开头,表示“望远镜这个项目是2011年开始的”。故选A。