题目内容
【题目】第二节:阅读短文,根据其内容,选择最佳选项。(每小题2分,满分10分)
Even kids know that we should wait for the traffic light to turn green before crossing a road, but not everybody follows this basic rule.
“Chinese style road crossing” has become a hot expression recently. Chinese people “cross roads without thinking about traffic lights, so long as they are part of a crowd”, said a post on Sina Weibo.
A CCTV news program showed that in only an hour, more than 600 people jumped red lights when crossing a road at a crossing in Shijiazhuang, Hebei.
Many people say that they jaywalk(乱闯马路)because the red light lasts too long. Such an opinion is supported by a research team at Tongji University. The team did research on people’s waiting times at different road crossings from 2008 to 2010. They found that Chinese people would wait for 70 to 90 seconds before they lost their patience. “People are likely to ignore the light when the waiting time is longer than they can stand,” said Ni Ying, a member of the research team.
However, a survey on Sina Weibo suggested that half of the respondents(调查对象) believe that people jaywalk mainly because they disregard rules. “I always obey traffic rules. Time is important but safety should come first.” Wrote “Qixiaoe” on Weibo.
Many countries give out punishments to jaywalkers. In Singapore, the maximum(最大量) can be three months in prison. Some Chinese cities have started taking some actions, too. For example, the first three people in a jaywalking group will be fined 50 yuan in Shijiazhuang.
But calling on people to respect rules is more important. To completely solve the problem, everyone should realize the importance of obeying the traffic rules.
【1】Which of the following is the “Chinese style road crossing”?
A. To wait for the traffic light to turn green.
B. To cross a road slowly.
C. To cross roads without looking at traffic lights.
D. To follow the basic traffic lights.
【2】What’s the Chinese meaning of the underlined word “ignore”?
A. 忽视 B. 轻视 C. 动摇 D. 恪守
【3】How long will Chinese people wait to cross the road before they lose patience?
A. Less than one minute.
B. Less than one and a half minutes.
C. About five minutes.
D. More than ten minutes.
【4】Why do people jaywalk according to the survey on Sina Weibo?
A. Because there are too many people on the road.
B. Because the red light lasts too long.
C. Because people don’t pay much attention to rules.
D. Because people have less patience.
【5】The writer suggests that we should to solve the problem of jaywalking.
A. punish the jaywalkers
B. disregard the traffic rules
C. reduce the time of red lights
D. call on people to obey the traffic lights.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】试题分析:本文是一篇议论文,作者对“中国式过马路”现象的根源做了分析,指出了它的危害性,呼吁人们尊重交通规则。
【1】题意:以下哪一项是“中国式过马路”?考查细节理解题。A. To wait for the traffic light to turn green. 等待交通灯变绿。B. To cross a road slowly. 慢慢地穿过马路。C. To cross roads without looking at traffic lights. 不看交通灯就过马路。D. To follow the basic traffic lights. 遵循基本交通信号灯。根据Chinese people “cross roads without thinking about traffic lights, so long as they are part of a crowd”,可知选C。
【2】题意:带下划线的单词“ignore”的中文意思是什么?考查词义理解题。本句是时间状语从句,根据when the waiting time is longer than they can stand,可知人们会忽视信号灯,故选A。
【3】题意:中国人要等多久才能过马路,然后才会失去耐心?考查细节理解题。根据They found that Chinese people would wait for 70 to 90 seconds before they lost their patience.,可知选B。
【4】题意:据新浪微博上的调查为什么人们会乱穿马路?考查细节理解题。根据However, a survey on Sina Weibo suggested that half of the respondents believe that people jaywalk mainly because they disregard rules.,可知人们不太注意规则,故选C。
【5】题意:作者认为,我们应该呼吁人们遵守交通信号灯解决乱穿马路的问题。考查细节理解题。根据But calling on people to respect rules is more important.,可知选D。
【题目】
Name: Off the Beaten Path (险远之路) Cover price (定价): $30.00 Our price: $19.80 The best-selling Reader’s travel book has 40% new content(内容) including over 200 new places, over 200 new full-color photographs, and all-new, up-to-date maps. It introduces more than 1, 000 of the United States’ must-see destinations(目的地). |
Name: Container Gardens by Number Cover price: $ 15.95 Our price: $9.49 A unique book contains(包含) 50 easy-to-follow container designs. Each design provides a simple planting plan that shows exactly how to create each artwork, with an instruction and in-depth(深入的) plant information. The plans are easy to follow and for any type of living space or garden. |
Name: Best Weekend Projects Cover price: $ 17.95 Our price: $13.96 Choose from 80 unique ideas to create an unusual and surprising living space. The projects are practical, as well as attractive, and will improve your home and yard and can be made in a weekend. These 80 well-designed projects are shown in a clear, easy-to-follow style that speaks to readers in an easy-understanding, user-friendly voice. |
Name: l80l Home Remedies (治疗方案) Cover price: $ 40.00 Our price: $ 29.96 Plenty of health problems can be dealt with at home. Each and every remedy will be tested by a doctor to make sure it is safe and sound. Dozens of conditions are covered, from headaches, sunburn, bad breath, and blisters (起泡) to allergies(过敏), and hiccups (打嗝). |
【1】You can most probably read the passage in a ____.
A. travel guide B. newspaper C. textbook D. medicine booklet
【2】How much money could you save if you want to buy a travel book?
A. $10. 20. B. $6.46. C. $13.96. D. $19.80.
【3】Which of the following could help you to deal with common health problems
without a doctor?
A. Off the Beaten Path. B. Container Gardens by Number.
C. Best Weekend Projects. D. 1801 Home Remedies.
【4】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Container Gardens by Number can help you improve your gardening skills.
B. Best Weekend Projects may be useful for you to decorate your living room.
C. Off the Beaten Path covers about 1000 famous traveling destinations all over the world.
D. 1801 Home Remedies is designed for home use.
【5】The author writes the passage in order to ___________.
A. introduce the books to readers
B. advise readers to buy the books
C. encourage readers to read more about medicine
D. share his opinion about the books with readers.