题目内容
【题目】The Silk Road is a historically important international trade route between China and the Mediterranean (地中海). It began during the Western Han Dynasty and has been a bridge between the East and the West for over 2000 years.
The ancient road started from Chang’an (now Xi’an) and ended in Eastern Europe near today’s Turkey and the Mediterranean Sea, it was about 6500 kilometers long and went across one fourth of the planet.
The Silk Road got its name in the 19th century, because Chinese silk used to be carried along this road. Silk, jade, ceramics(陶瓷) and iron went west to Rome. And from the west came glass, gems and food like carrots.
The Silk road was very important to both China and the rest of the world. It was more than an ancient international trade route. Besides trade, knowledge about arts, science and literature, as well as crafts and technologies was shared across the Silk Road. In this way, languages and cultures developed and influenced each other.
Today, China is trying to build the “21st Century Marine(海洋的) Silk Road.” With the help of APEC held in Beijing in November, 2014, the dream of “ One Belt One Road(一带一路)” is coming true.
【1】The underlined word “route” in paragraph 1 probably means _________ .
A. 方式 B. 路线 C. 成就 D. 关系
【2】When did the Silk Road begin?
A. In the 19th century. B. In the 18th century
C. During the Western Han Dynasty. D. During the Eastern Han Dynasty.
【3】How long was the ancient Silk Road?
A. It was about 6500 meters long.
B. It was about 5000 kilometers long.
C. It was across one third of the planet.
D. It went across one fourth of the earth.
【4】Why was it named the Silk Road?
A. Because Chinese silk was transported to the West along this road.
B. Because Chinese silk was produced along this road.
C. Because things were traded from market to market along this road.
D. Because the ancient traders bought and sold things along this road.
【5】It can be inferred(推断) from this passage that ________.
A. the Silk Road was only an ancient international trade route.
B. many new silk roads have been built by the Chinese government so far.
C. the Silk Road was a very important line of communication connecting the East and the West.
D. the Silk Road prevented the development of languages and cultures between the East and the West.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【4】 A
【5】 C
【解析】
短文大意:本文是一篇说明文,介绍了始于西汉,全长约6500公里横跨地球四分之一的丝绸之路的悠久历史、得名缘由、重要作用和现实意义。
【1】题意:第1段中划线的“route”可能指_________。考查细节理解题。根据The ancient road started from Chang’an (now Xi’an) and ended in Eastern Europe near today’s Turkey and the Mediterranean Sea, 这条古道始于长安,终点是东欧,可知是一条线路,故选B。
【2】题意:丝绸之路是什么时候开始的?考查细节理解题。根据It began during the Western Han Dynasty,可知始于西汉,故选C。
【3】题意:古丝绸之路有多长?考查细节理解题。根据it was about 6500 kilometers long and went across one fourth of the planet.全长约6500公里,可知横跨地球的四分之一,故选D。
【4】题意:为什么被称为丝绸之路?考查细节判断题。根据The Silk Road got its name in the 19th century, because Chinese silk used to be carried along this road.,可知中国的丝绸曾经沿着这条路运输,故选A。
【5】题意:从短文可以推断出丝绸之路是连接东西方的一条非常重要的交通线。考查主旨理解题。根据第一段The Silk Road is a historically important international trade route between China and the Mediterranean . It began during the Western Han Dynasty and has been a bridge between the East and the West for over 2000 years.,结合短文内容,可知选C。
【题目】Interesting festivals in the world
Throwing tomatoes—Spain(西班牙) |
Spain takes “tomatoes fights” to a whole new level. But the tomatoes are being thrown, not eaten. The festival takes place during the last Wednesday in August. Trucks(卡车)carry tomatoes into the square. People rush to the tomatoes and throw them into the crowd. |
Rolling cheese—England |
This festival is celebrated on the last Monday in May. It takes place on Cooper's Hill. A large wheel of cheese(奶酪)is rolled down Cooper's Hill. The festival is actually a race where people run down the hill after the rolling cheese. The first person to cross the finish line at the bottom of the hill wins the cheese. |
Burning man—The United States |
The Burning Man Festival lasts a week, it is from the Monday before labor Day to Labor Day(which falls on the first Monday in September in America). The festival takes place in the Black Rock Desert. The best part of the festival is the burning of a large sculpture(雕塑)of a man. |
Pouring water—Thailand |
The Songkran Festival is the celebration of the New Year in Thailand. Rather than a single day, Thailand celebrates the New Year from April 13th to April 15th. Thai people run after each other, pouring water. Songkran is one of the most important reasons why foreigners travel to the beautiful land. |
【1】What about are these passages?
A. Games. B. Activities C. Matches. D. Festivals.
【2】Where will you probably go to enjoy one of the festivals above in May?
A. Spain. B. England. C. The United States. D. Thailand.
【3】Which festival is held in Black Rock Desert?
A. Throwing tomatoes. B. Rolling cheese. C. Burning man. D. Pouring water.
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The tomatoes are thrown into crowd to eat.
B. Not all the festivals above fall on the single day.
C. Burning a large real man is the best part of the festival.
D. Songkran is the only reason for attracting lots of tourists.
【5】The passage is most probably taken from ______.
A. a tour guide B. a science report C. a story book D. a fashion magazine