题目内容

【题目】

Once a great lion was sleeping in a forest. A little mouse happened to(碰巧) come and ran over his face. The lion woke up and caught the little mouse very angrily. He was going to eat her. “Oh, dear kind lion!” said the little mouse. “Please forgive (原谅) me. I didn't mean to do you any harm (伤害). Let me go, I shall pay back your kindness and help you.”

“Ha, ha, ha,” laughed the lion, “How can a little thing like you help a great lion? But I’m not hungry now, you can go.” “Thank you very much, kind lion! I hope I shall be able to help you some day.” said the little mouse.

Some time after this, the lion fell into a trap. Just then the little mouse came along and heard “help” from the lion. She began to look for the lion and found him, she ran down to the lion, and said, “You were very kind to me once. Now I'll save your life and repay(报答)you the kindness which you showed me the other day.” Soon she cut the ropes of the trap with her sharp teeth, and the lion was happy to be free again.

“Thank you, little mouse!” said the lion, and then they walked away happily.

1What was the lion doing before he caught the mouse?

A.He was walking.B.He was talking.

C.He was eating food.D.He was sleeping.

2What happened to the lion after some time?

A.A hunter killed him.B.A farmer helped him.

C.He was trapped.D.He saw a mouse.

3What did the lion do after he was caught in a trap?

A.He slept in a trapB.He cried for help.

C.He jumped out easily.D.He did nothing.

4How did the little mouse help the lion?

A.She used a knife.

B.She used a rope.

C.She asked others to help.

D.She used his sharp teeth.

5What can you learn from the story?

A.We should help each other.

B.We should have sharp teeth.

C.We should not hunt the lions.

D.We should protect the mouse and the lion.

【答案】

1D

2C

3B

4D

5A

【解析】

试题短文大意:这篇短文主要讲述了一只老鼠知恩图报,救了一只狮子的故事,告诉我们即使你认为用不到的人,有一天也会给你很大的帮助。

1】细节理解题。根据Once a great lion was sleeping in a forest (森林). A little mouse happened to come and ran over his face. The lion woke up and caught the little mouse very angrily. 描述,可知在抓住老鼠之前,狮子正在睡觉。故选D

2】细节理解题。根据Some time after this, the lion was caught in a trap.描述,可知狮子被绳子套住了,故选C

3】细节理解题。根据短文第三段Just then the little mouse came along and heard “help” from the lion.描述,可知狮子被捉住后大声呼救,故选B

4】细节理解题。根据短文第三段Soon she cut the ropes (绳子) of the trap with her sharp teeth, and the lion was happy to be free again.描述,可知老鼠咬断了绳子,救了狮子,故选D

5】推理判断题。这篇短文主要讲述了老鼠救了狮子的故事,告诉我们即使你认为用不到的人,有一天也会给你很大的帮助。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】

In some cities of America, many people ride scooters(脚踏车).Scooters can be helpful. They help make it so there are fewer cars on the road. This means less traffic. At the same time, it saves energy(能源).Scooters also give people a way to get to different places around the city easily for less money.

Some people say they cause many problems, however. First, they say riders on their scooters put walkers in great danger because people drive the scooters on sidewalks(人行道)and they sometimes hit walkers carelessly. Second, some say they do not follow traffic rules and go the wrong way on roads so they bring problems to car drivers. Third, sometimes people leave their scooters in the way, so there are scooters in front of the stores and it is bad for the stores.

Scooters are a big problem to the traffic so some scientists are working hard to solve them. At first, some cities like Santa Monica and Los Angeles have some parking spaces for scooters. Then, they prepare to develop new plans for scooter riders. Road safety comes first and they are thinking about making special roads for scooters because they are becoming more and more popular. Someone says they maybe replace(代替)bikes in the future. Finally, online lessons about scooter safety are on the Internet. These riders need to watch a video and finish a test. After passing the test and getting a passing card, they can travel with their scooters on the road. Of course, not every rider can be on his or her scooter after the test.

1From the first paragraph, we know _______.

A.people can travel easilyB.there is more traffic

C.people are more helpfulD.people can’t save energy

2The underlined word "they" in Para.2 refers to_______.

A.WalkersB.ridersC.bikesD.cars

3In order to solve the scooter problems, people_______.

A.will use scooters to replace carsB.have scooter parking spaces in every city

C.made special roads for scootersD.give Internet lessons about scooter safety

4We can infer(推断)from the passage that_______.

A.scooters are a big problem to the trafficB.scooter-riders put walkers in great danger

C.it may not be easy to pass the scooter testD.sometimes people leave their scooters in the way

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网