题目内容
【题目】Taking away a city's rubbish is a big job. Every day trucks come into a city to collect them. Most rubbish is made up of things we can't eat or use. If we keep these things, we would soon have a mountain of rubbish.
In some cities the rubbish is collected and taken outside the city to a dump (垃圾场). Often the city dump is placed where the ground is low or where there is a big hole. The kitchen rubbish is broken into small pieces and sent into the sewage system. The sewage system takes away the used water from toilets, bathtubs and other places.
To keep mice and flies (苍蝇) away, some earth is used to cover the newly dumped rubbish. Later, grass may be planted on the rubbish -filled land. Finally, a house or a school may be built there, and then you'd never know that this had once been an old rubbish dump.
In other cities rubbish is burnt in special places. The fire bums everything but the metal. Sometimes the metal can be used again in factories where things are made of metal. The food parts of rubbish are put in special piles (堆) where they slowly change into something called humus (腐蚀质), which looks like black earth. It is rich with the kinds of things that feed plants and help them grow.
根据材料内容,选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
【1】You can most probably read the passage in ________.
A. a science book B. a TV guide
C. a history book D. a telephone book
【2】The main idea of the passage is ________.
A. to let us know taking away rubbish is a big job
B. to explain the need for rubbish collection
C. to introduce different ways to treat rubbish
D. to tell people to take useful things out of rubbish
【3】The underlined word "sewage" in the passage means ________.
A. 排污 B. 染色 C. 洗涤 D. 吸尘
【4】According to the passage, the food parts of rubbish can be used again ________.
A. to feed animals
B. to feed plants
C. to build a house
D. to make machines
【5】How should we deal with a used metal box according to the passage?
A. To burn it off. B. To put it in water.
C. To throw it away. D. To reuse and recycle it.
【答案】
【1】 A
【2】 C
【3】 A
【4】 B
【5】 D
【解析】
:这是一篇环保类阅读,主要介绍把城市的垃圾带走是一项大的工作,每天卡车都会进入一个城市收集垃圾,如果我们保存这些东西,很快就会有一堆垃圾.短文还介绍了一些垃圾的处理方法。
【1】题材来源题.A一本科学书.B一个电视指南.C一本历史书.根据第二段第一句In some cities the rubbish is collected and taken outside of city to a dump在一些城市,垃圾被收集并被带到城市之外的垃圾场.可知本文主要介绍如何处理垃圾.因此应该来源于科学书.选A.
【2】主旨大意题.根据第二段第一句In some cities the rubbish is collected and taken outside of city to a dump在一些城市,垃圾被收集并被带到城市之外的垃圾场.第四段In other cities the rubbish is burnt in special places.在其他城市,垃圾在特殊的地方被焚烧.可知,本文主要介绍处理垃圾的方法.选C.
【3】词意猜测题.根据下句The sewage system takes away the used water from toilets,bathtubs (浴缸) and other places.____系统带走了厕所、浴缸和其他地方所用的水.可知,应该是“污水”,选A.
【4】细节理解题.根据最后一句It is rich with the kinds of things that feed plants and help them grow.它富含植物需要的营养,帮助植物生长.可知,垃圾的食物部分可以用来喂养植物.选B.
【5】细节理解题.根据最后一段第一行Sometimes the metal can be used again in factories where things are made of metal.有时金属在制造金属的工厂可再使用.可知,金属应该通过回收再利用,选D.