题目内容
【题目】 An elderly carpenter (木匠) was ready to retire (退休).He told his boss of his plans to leave the house business and live a more comfortable life with his wife enjoying his big family, looking after their grandchildren. He would miss the paycheck (薪金), but he really needed to retire. The boss was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favor. The carpenter agreed, but this time it was easy to see that his heart was not in his work. He used bad materials and worked carelessly. It was an unlucky way to end his career. When the man finished his work and the boss came to check the house, he handed the front door key to the carpenter. "This is your house," he said. "My gift to you." What a shame! If he had only known he was building his own house, he would have done it all so differently. Now he has to live in the home he had built sadly.
So it is with us. We build our lives in an absent-minded way, willing to do less than the best. At important points we do not give the job our best effort. Then with a shame, we fall into the situation we have created and find we are now living in the "house" we have built.
【1】The elderly carpenter planned to live a more comfortable life alone.
【2】The boss asked the man to build just one more house as a personal favor.
【3】The man agreed with the boss, he used the good materials and worked carefully.
【4】After checking the house, the boss didn't give it to the man as a gift.
【5】From the story, we learn your life today is the result of your attitudes and choices in the past.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】B
【4】B
【5】A
【解析】
文章大意:本文主要讲述的是一个木匠的故事。他准备辞职退休了,老板让他建最后一栋房子,他答应了,但是没有用心去做。在交房子的那天,老板说这是送给他的礼物,听到之后他很震惊,也很后悔。这个故事告诉我们,每一天都要认真生活,要有积极正确的人生态度,因为你今天的生活是你过去的态度和选择的结果。
【1】理解判断题。根据文中的信息He told his boss of his plans to leave the house business and live a more comfortable life with his wife enjoying his big family, 他告诉老板,他打算离开房子行业,和妻子一起享受家庭,过上更舒适的生活。可知本句叙述The elderly carpenter planned to live a more comfortable life alone. 老木匠打算一个人过更舒适的生活。与文意不符,故答案为B。
【2】理解判断题。根据文中的信息The boss was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favor. 老板很遗憾他的好员工走了,就问他能否再建一座房子,作为个人恩惠。可知本句叙述The boss asked the man to build just one more house as a personal favor. 老板让这个人再建一座房子作为个人恩惠。与文意相符,故答案为A。
【3】理解判断题。根据文中的信息The carpenter agreed, but this time it was easy to see that his heart was not in his work. He used bad materials and worked carelessly. 木匠同意了,但这一次很明显他的心不在工作上。他使用劣质材料,工作马马虎虎。可知本句叙述The man agreed with the boss, he used the good materials and worked carefully.这个人同意老板的意见,他使用好材料,工作认真。与文意不符,故答案为B。
【4】理解判断题。根据文中的信息the boss came to check the house, he handed the front door key to the carpenter. "This is your house," he said. "My gift to you." 老板来检查房子,他把前门的钥匙交给木匠。“这是你的房子,”他说,“我给你的礼物。”可知本句叙述After checking the house, the boss didn't give it to the man as a gift.检查完房子后,老板没有把它作为礼物送给那个人。与文意不符,故答案为B。
【5】理解判断题。通读全文可知,本文主要通过一个木匠在退休之前建造房子的故事,告诉我们人生就是由自己打造的一项工程,你今天的生活是你过去的态度和选择的结果。可知本句叙述From the story, we learn your life today is the result of your attitudes andchoices in the past. 从这个故事中,我们了解到你今天的生活是你过去的态度和选择的结果。与文意相符,故答案为A。