题目内容
【题目】第二节 阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。
Yuan Longping is the “Father” of Hybrid rice(杂交水稻)【1】.He graduated from the Southwest Agricultural(农业)University in 1953.He came up with an idea for a Hybrid rice in the 1960s.【2】
In 1973,together with other people,he succeeded in the development of Hybrid rice.This made China a worldwide leader in rice production.【3】Now his “super rice” has been introduced to more than 20 other countries.
Because of Professor Yuan's hard work ,【4】Last November an online survey showed that most Chinese believed that Yuan deserved(应得)a Nobel Peace Prize.
In his spare time.【5】Every night,he reads for half an hour before he goes to sleep.He likes swimming,too.It is said that Professor Yuan is one of tile richest people in China.But he cares about nothing but his research.
A. Yuan Longping loves playing the violin ,listening to music and reading.
B. He was born in 1930.
C. Since then,he has devoted himself to research and to the development of new varieties.
D. In 1980,the technology(技术)for hybrid rice was introduced to the United States.
E. China now produces enough rice to feed her people every year.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】E
【5】A
【解析】
这是一篇人物介绍。主要讲述了中国杂交水稻之父--袁隆平的一些事迹。
【1】细节理解题。根据上文的句子Yuan Longping is the “Father” of Hybrid rice(杂交水稻). 袁隆平是杂交水稻之父。下文应该介绍他出生的时间。结合所给的选项可知,选择He was born in 1930. 他出生于1930年。符合语境。故选B。
【2】细节理解题。根据上文的句子He came up with an idea for a Hybrid rice in the 1960s.他在20世纪60年代提出了一个杂交水稻的想法。下文应该介绍把这一想法付诸行动。结合所给的选项可知,选择Since then, he has devoted himself to research and to the development of new varieties.从那时起,他就致力于研究和开发新品种。符合语境。故选C。
【3】细节理解题。根据上文的句子This made China a worldwide leader in rice production.这使中国成为世界水稻生产的领导者。下文应该介绍这种成功对世界的作用。结合所给的选项可知,选择In 1980,the technology(技术)for hybrid rice was introduced to the United States. 1980年,美国引进了杂交水稻技术。符合语境。故选D。
【4】细节理解题。根据上文的句子Because of Professor Yuan's hard work因为袁教授的努力工作。下文应该介绍他的工作成就给我们带来的好处。结合所给的选项可知,选择China now produces enough rice to feed her people every year.中国现在每年生产的大米足够养活她的人民。符合语境。故选E。
【5】细节理解题。根据上文的句子In his spare time. 在空闲时间。下文应该介绍他的爱好。结合所给的选项可知,选择Yuan Longping loves playing the violin ,listening to music and reading.袁隆平喜欢拉小提琴,听音乐,看书。符合语境。故选A。
【题目】幸福的人生应该是读书和运动的张弛有度。假如你是Tom,请根据下列信息给阳光编辑部的编辑写一篇90词左右的信,谈谈你对这句话的看法和愿望。
运动 | 强身健体 缓解压力 让你心情更加舒畅 |
读书 | 获取知识 增长才干 教会我谦虚做人 |
我的想法 | ……(至少两点) |
要求:1. 开头结尾已给出,不计入总词数;
2. 不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息。
Dear Editor,
Everyone wants to live a happy life. As students we should enjoy reading and take an active part in different kinds of sports.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my advice is worth taking.
Best wishes
Tom