题目内容

【题目】 I am a helpless (无助的) mother. I have a fourteen-year-old son. His name is Paul.

My first problem is about his hobbies. He spends almost all his free time playing computer games. When he gets home, he always turns on the computer and closes the door. I’m getting worried about him, especially when his English teacher tells me he always gets low marks (分数) in the English exams.

Second, he likes collecting model cars, but I don’t have enough money to buy all the things that he wants.

My last problem is that he is always alone. He hardly talks with his friends on the phone or goes out with anyone on weekends.

What should I do to help him? Please give me some advice.

1What’s the purpose (意图) of this passage?

2How many problems does the mother have?

3What does Paul usually do in his free time?

4What advice will you give to the mother and why?

【答案】

1To ask for some advice.

2Three.

3He usually plays computer games.

4Different answers can be accepted as long as reasonable.

【解析】

这篇短文中一个14岁青少年的妈妈介绍了她的孩子最近出现的一些问题,她不知道该怎么办,想获得一些建议。

1根据文章的最后 “What should I do to help him? Please give me some advice.”可知,作者写这篇短文是为了求助,想要获得一些建议。故答案为To ask for some advice.

2根据短文第二段 “My first problem is about his hobbies.”、第三段 “Second, he likes collecting model cars, but…”和第四段 “My last problem is that he is always alone.”可知,作者在短文中共陈述了三个问题。故答案为Three.

3根据短文第二段 “He spends almost all his free time playing computer games.”可知,Paul的空闲时间都用来玩电脑游戏了。故答案为He usually plays computer games.

4这是一个开放式的问题,题目意为“你会给这个妈妈什么建议?为什么?”,学生们可以有不同的答案,只要合情理即可。如I think she should have a talk with her son. It can help her know about her son better.

这是一篇记叙文,短文中一个无助的妈妈列举了她的儿子出现的问题,想要得到一些建议。文章主题明确,结构清晰。第一段引出话题,第二段到第四段陈述了儿子的三个问题,最后一段表达了自己想要获得建议的愿望。文章内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文意回答问题,以考查学生们对文章事实细节的理解为主。做题时,先通读短文,了解文意;然后根据题目所问,在原文中定位,找到相关语句作答。如第3小题,可用题干中in his free time为线索词,这样可以更快地找到答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Did you ever see a fish with its very own lights? Some fish have built-in lights. That is, the lights are really part of the fish’s body! One such fish lives in the Red Sea. It is called the “flashlight fish” because it has special body parts, or organs, that give off light.

The flashlight fish has one light organ underneath (在下面)each eye. These lights are bright and greenish in color, and they are always “on”. But a flashlight fish can hide its lights by raising an extra (额外的)piece of skin up over each organ. Then, when the fish lowers the skin,the lights can be seen again.

What are these special lights for? The light organs help the fish find food at night along the Red Sea reefs (暗礁).They also help the fish run away. Usually,the lights are flashed “on” and “off’ about once every 20 seconds. But when the fish is worried, it will blink (眨眼)its lights about 75 times in 1 minute. Can you imagine 20 or 30 flashlight fish blinking their lights all at the same time?

1In the passage,the underlined word “organ” means _____.

A.an extra piece of skinB.a special body part

C.a kind of eyeD.a kind of ear

2The flashlight fish uses its lights to hunt for food and to .

A.change colorB.hide its eyes

C.run away from dangerD.catch other fish

3When a flashlight fish is worried, its lights will .

A.flash more slowlyB.flash faster

C.turn bright greenD.blink many times

4How often are the lights usually flashed?

A.Three times a minute.B.Twice a minute.

C.About 75 times a minute.D.Once a minute.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网