题目内容
1.When I was in middle school,I was the only Asian(亚洲的) student in the school.One day a student from Japan came to our school.Nobody knew how to talk with her,so some teachers called me to the office.They didn't ask if I was Japanese.They just asked me to tell the girl something about the school and where her classroom was.I told them that I wasn't Japanese and couldn't speak Japanese.But I still tried to talk with the girl.
I just used very easy words to tell some things to her.My mother couldn't speak English,so I knew how to get someone to understand English when they couldn't speak the language.From then on,I became the Japanese girl's interpreter(口译者) when she was in our school.She studied with us for about half a school year.
When I talked with the girl,I used some Chinese and she used some Japanese if we really couldn't understand each other.Sometimes we found some of the words we used were the same.When it was time for her to leave our school,she could understand some English.At first,I didn't like being her interpreter,but later I found it was interesting and I got a lot from it.
112.Why did some teachers call the writer to talk with the Japanese girl?Because nobody knew how to talk with her.
113.How did the writer tell things to the Japanese girl according to Paragraph 3(第3小节)?He used some Chinese and she used some Japanese if they really couldn't understand each other.
114.How long did the girl study in the writer's school?About half a school year.
115.What did the writer think of being the girl's interpreter at last?He found it was interesting..
分析 本文介绍了作者给人当翻译的故事.当他上中学时,班上来了一个日本女孩,因为没人知道怎样和她交流,所以老师让作者去.当他们无法理解对方意思时,作者用中文,她用日文.有时他们发现双方使用的词汇相同.开始作者不愿作她的翻译,但当她离开时,作者觉得从中学到了很多东西.
解答 112.Because nobody knew how to talk with her.
细节理解题.考查老师让作者跟日本女孩交谈的原因.根据文中第一段中"Nobody knew how to talk with her,so some teachers called me to the office"所说,因为没人知道怎样跟她交谈,所以有些老师叫"我"来和她交谈.故回答Because nobody knew how to talk with her.
113.He used some Chinese and she used some Japanese if they really couldn't understand each other.
细节理解题.考查作者怎样跟日本女孩交流.根据第三段中"When I talked with the girl,I used some Chinese and she used some Japanese if we really couldn't understand each other"所说,如果两人无法理解对方所说的话,那么作者用中文跟他谈话(而她用日文).故回答He used some Chinese and she used some Japanese if they really couldn't understand each other.
114.About half a school year.细节理解题.考查日本女孩在他校学习了多长时间.根据第三段中"She studied with us for about half a school year"可知,她在作者的学校学习了大约半学年.about half a school year大约半学年.故回答About half a school year.
115.He found it was interesting.
细节理解题.根据"but later I found it was interesting and I got a lot from it."但是后来我发现这很有趣,从中获得了很多.所以作者认为很有趣.故填He found it was interesting.
点评 首先要掌握短文的意思,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案
| A. | How | B. | What | C. | Where |
| A. | not to stay | B. | to stay | C. | stay |