题目内容

【题目】 The weekend is usually a time for rest.1According to a survey, 24% of the middle school students in Beijing have classes on weekends.

Wang Qingging, a student in Nanchang, gets up at 6:30 a. m. on Saturday as usual, because she has to go to school to have a whole day of classes. On Sundays she goes to extra classes for math and English.2She says, “If you want to get good grades, you must study hard. ”

Liu Yang is from Chengdu.3But he also spends Saturdays at school. On Sundays after finishing his homework, he plays basketball. He feels happy because he still has time to do what likes.

4Yang Ping, from Zhengzhou, Henan, usually gets up at 8:00 a. m. during the weekend Then she spends two or three hours doing homework.5“Studying hard at school is enough,” she says.

根据材料内容, 从下面五个选项中选出能填入空缺处的最佳选项, 使短文意思通顺、内容完整。

A.After that she is free.

B.But she doesn’t feel sad.

C.A few students are luckier.

D.His weekends are less busy.

E.But Chinese teenagers can hardly rest.

【答案】

1E

2B

3D

4C

5A

【解析】

文章主要讲述了当今中国学生课业负担过重周末还需要上课的问题。但是也有一些学生比较幸运,他们可以有较多的时间做自己喜欢的事情。

1句意:但是中国的青少年几乎不能休息。

根据后一句“24% of the middle school students in Beijing have classes”可知前面的两句话是转折关系,周末是休息的时间但是中国的青少年几乎不能休息因为要上课。选择和不能休息hardly rest有关,表示转折的句子But Chinese teenagers can hardly rest。故选E

2句意:但是她不感到悲伤。

根据后面她说的话“If you want to get good grades, you must study hard”判断虽然周末要上课但是她不伤心因为她觉得要得到好的成绩就必须努力;选择和she有关,表示转折的句子But she doesn’t feel sad。故选B

3句意:他的周末不怎么忙。

根据“But he also spends Saturdays at school. On Sundays after finishing his homework, he plays basketball”可知他周六上课但是星期天完成作业后他可以打篮球;由此推断他不怎么忙less busy。选择句子His weekends are less busy。故选D

4句意:少数学生很幸运。

根据“Studying hard at school is enough”可知对于杨萍来说学校而努力学习就足够了,说明她周末不需要忙于上课,她很幸运。故选C

5句意:那之后,她就空闲了。

根据前面她花两三个小时做家庭作业,可知此处需要讲述接下来做什么after that she is free。故选A

五选五的做题方法如下:①阅读一遍,快速掌握文章的主要内容。②边读边做,重点读空处前后的句子,划出关键词,然后从选项中找出相关的特征词,来确定答案。例如第三题,根据后一句“he”可知答案与“His weekends”有关。③根据文章结构或上下文的逻辑关系来选择答案。例如第一题,前一句提到“usually a time for rest”,可判断出空处表示“hardly rest”,前后是转折关系。第二题根据前后句判断是转折,选择与shebut有关的句子。第五题根据前一句判断下一句是顺承关系,将接下来做什么,空处选择与after that相关的句子。④最后再读一遍,核对答案,看文章从内容上是否语义连贯合理,语篇结构上是否通顺连贯等。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文理解,回答下列问题。
The Internet is becoming more and more important in our life. How much do you know about it? What is the Internet? The Internet is a large, worldwide collection of computer networks. A network is a small group of computers put together. The Internet is many different networks from (A) the world. These networks are called the Internet. Once you have learned to use the Internet, you can have a lot of interest in the World Wide Web.
What is the World Wide Web?
The World Wide Web has been the most popular development of the Internet. The Web is like a big electronic book with millions of pages. These pages are called homepages. You can find information about almost anything in the world on these pages. For example, (B) you can use the Internet instead of a library to find information for your homework. You can also find information about your favourite sports or film stars, talk to your friends or even do some shopping on the Internet. Most pages have words, pictures and even sound or music.
What is e-mail? (C)电子邮件是给别人发送信息的一种方法。 It's much quicker and cheaper than sending a letter. If you want to send e-mails, you must have an e-mail address. This address must have letters and dots(点 ) and an ‘@’( meaning ‘at'). This is what an address looks like: Emily @ star. net. Write a message, type in the person's e-mail address, and then send the message on the Internet. People don't need to use stamps, envelopes or go to the post office since the invention of the Internet. Quick. easy and interesting--that's the Internet!
(1)在A的空白处填入适当的词,使句意完整,上下文通顺:
(2)将(B)句译成汉语:
(3)将(C)句译成英语:
(4)从文中找出所给句子的同义句:Sending a letter is much slower and dearer than it.
(5)从文中找出最能表达英特网特点的句子:

【题目】根据短文理解,从A、B、C、D四个选项中选择最佳答案填空。
I was walking down the road one day when my cell phone rang. A child's voice on the other end spoke to me, “Dad, please come back soon. I miss you so much!” I thought that it was a wrong number. A short while later, the call came once again, so I 1 rudely, "You've dialed the wrong number!" and then hung up.
During the following days, I often got the 2 call. But I didn't care much about it.
Then one day she kept calling me, 3 I didn't answer. Finally I answered the phone and heard a weak voice, “Dad, please come back. I miss you so much! Dad, I'm in so much 4! Mom said you were too busy to take care of me. But, dad, please 5 me again, OK?” It was 6 to refuse the innocent(天真的, 无邪的) ask. I made a 7 kiss on the phone and heard the weak voice say, “Thank you…Dad, I am so……happy, so……happy.”
Shortly after this, I became curious(好奇)about 8 had been on the other end of my phone. So I called back, and a woman answered,“Sorry, sir. I am really sorry to have troubled you. My daughter has had bone cancer since she was born. And her father…died in a car accident two weeks ago. I didn't want to tell her the news. Poor baby. When she couldn't stand the painful chemotherapy(化疗), she would cry for her dad because her dad always 9her. I really don't know what to do, so I gave her a random(随意的) phone number.”
“How is your daughter now?” I couldn't wait to ask.
“She has died. You 10 have kissed her on the phone, because she died with a smile, tightly holding the cell phone.” Tears full of my eyes.
(1)A.spoke B.told C.returned D.replied
(2)A.different B.same C.wrong D.funny
(3)A.so that B.and C.as if D.though
(4)A.danger B.trouble C.pain D.difficulty
(5)A.look after B.kiss C.help D.encourage
(6)A.easy B.sad C.happy D.difficult
(7)A.soft B.sweet C.low D.loud
(8)A.that B.what C.who D.how
(9)A.encouraged B.amused C.caught D.missed
(10)A.must B.might C.should D.need

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网