题目内容
【题目】Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案)
What will man be like in the future — in 5,000 or even 50,000 years from now? We can only make a guess, of course, but we can be sure that he will be different from what he is today, for man is slowly changing all the time. Now look at the chart below, and you’ll find some differences.
Body part | Changes | Reasons |
Height | Grow taller | About 3 inches taller than 500 years ago |
Head | Larger | Man uses brains more and more |
Eyes | Grow stronger | |
Arms and legs | Grow weaker | Used less |
Fingers | Grow more sensitive | Used a great deal in modern life |
Hair | Disappear | Does not serve a useful purpose any longer |
Perhaps all this gives the impression that future man will not be a very attractive creature(生物) to look at! This may well be true. All the same, in spite of all these changes, future man will still have a lot in common with us. He will still be human being, with thoughts and emotions(情感) similar to our owns.
【1】The height of man will __________ in 5,000 or even 50,000 years from now.
A.grow shorterB.steadyC.grow tallerD.disappear
【2】The reason for believing that future man will be different is that man __________.
A.began to change five hundred years agoB.never stops changing
C.stops changingD.has recently begun to change
【3】People’s heads will grow larger. This is because their brains will __________.
A.grow faster than at presentB.not be used
C.play an important partD.be used more and more
【4】Man uses fingers great deal in modern life, so in the future man’s fingers will grow __________.
A.shorterB.thickerC.longerD.more sensitive
【5】Future man’s hair will __________.
A.grow darkerB.disappear
C.stop growing completelyD.grow longer
【6】Future man will probably __________.
A.have strong eyesB.have weaker eyes
C.have one eyeD.have to wear better glasses
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】D
【5】B
【6】A
【解析】
文章大意:本文中作者大胆猜测了一下未来人可能是什么样子的,并给出表格对未来人可能发生的变化及其原因做出了详细介绍,但无论怎么变化,都还是有思想有情感的人类。
【1】细节理解题。根据表格第2行中“Height Grow taller”可知五千年后,甚至五万年后人将长得更高。故选C。
【2】细节理解题。根据第1段中“… but we can be sure that he will be different from what he is today, for man is slowly changing all the time.”可知确信人会变得与今天不同是因为人一直在缓慢地变化着,从未停止变化。故选B。
【3】细节理解题。根据表格第3行中“Head Larger Man uses brains more and more”可知人的头变得更大是因为大脑被越来越多地使用。故选D。
【4】细节理解题。根据表格第6行中“Fingers Grow more sensitive Used a great deal in modern life”可知人频繁使用手指,会使未来人手指变得更敏捷。故选D。
【5】细节理解题。根据表格最后一行中“Hair Disappear”可知未来人的头发将会消失。故选B。
【6】细节理解题。根据表格第4行“Eyes Grow stronger”可知未来人将可能有强有力的眼睛。故选A。
这篇文章主要是对未来人长相的猜测,容易引起读者兴趣。题目中都是细节理解题,做题时要先找到问句中的关键词然后定位到文章或表格的具体位置,然后选出正确答案即可。如题目1中的关键词是height,在表格中定位到第2行即可得出正确答案。