题目内容
【题目】 Everyone knows what a bank is. But do you know that there is an “eye bank” in China?
“Eye bank” is a database of iris information (虹膜信息数据库) of Chinese children. Zhaobao Technology started it to help police identify (鉴定) children.
Iris is a part of the eye. It is very special because people have different irises. We all know that no two people have the same fingerprints (指纹). Although people have different fingerprints, the Irises work better than fingerprints. Because they won’t change much as long as you are 18 months old. That sounds cool, right? So this is your special ID card. And that’s why iris information can be useful in identifying lost children and help people to find the lost children.
Now there is over 93,000 Chinese children’s iris information in the database. The Zhaobao Technology says writing iris information into the eye bank only takes a few seconds and will not bring any harm (伤害) to the children. But still, the company is now facing a few problems, because some parents worry that their children’s information can be in danger, and it will bring some harm to their family.
【1】What is “eye bank”?
A.It is a database.
B.It is a bank.
C.It is a database of iris information.
【2】Why is the iris a special part of the eye?
A.Because people have different irises.
B.Because no two people have the same fingerprints.
C.Because the iris is important to people.
【3】What does the underlined word “they” refer to (指的是)?
A.Fingerprints.B.Irises.C.People.
【4】How many Chinese children’s iris information are there in the database?
A.About 93,000.B.More than 93,000.C.Over 930,000.
【5】From the passage, which one is true?
A.The fingerprints work better than irises.
B.The eye bank will bring some harm to the children.
C.The iris is people’s special ID card.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】B
【5】C
【解析】
本文是一篇说明文。文章主要了介绍虹膜信息数据库的特别之处,虹膜为什么特别,以及建立虹膜数据库的主要作用。
【1】
细节理解题。根据文中第二段““Eye bank” is a database of iris information (虹膜信息数据库) of Chinese children.”可知“眼库”是中国儿童的虹膜信息数据库。故选C。
【2】
细节理解题。根据文中第三段“Iris is a part of the eye. It is very special because people have different irises.”虹膜是眼睛的一部分,它非常特殊是因为人们拥有不同的虹膜。故选A。
【3】
词义猜测题。根据文中第三段“Although people have different fingerprints, the Irises work better than fingerprints. Because they won’t change much as long as you are 18 months old.”可知即使人们拥有不同的指纹,但虹膜比指纹更有效。因为只要你18个月大,虹膜将不会有什么变化。所以“they”指“Irises”。故选B。
【4】
细节理解题。根据文中第四段“Now there is over 93,000 Chinese children’s iris information in the database.”可知目前数据库中有93000多个中国儿童虹膜信息。故选B。
【5】
细节理解题。根据文中第三段“…the Irises work better than fingerprints.”可知虹膜比指纹更有效。所以选项A错误。根据文中第四段“The Zhaobao Technology says writing iris information into the eye bank only takes a few seconds and will not bring any harm (伤害) to the children.”可知招宝科技称只将虹膜信息写入眼库仅需几秒,不会对儿童带来任何伤害。所以选项B错误。根据文中第三段“…So this is your special ID card.”可知虹膜是人们特殊的身份证。故选C。