题目内容
【题目】 Hello! My name is Mary. I want to talk about my home town today.
My home town is small but beautiful. It takes about two hours from my home town to London by train. In the centre of the town there is a small lake. There are lots of trees and flowers around the lake. My parents often walk around the lake at weekends. The air in my home town is very fresh and clean.
There are two schools in my home town, one primary school and one middle school. I study in the middle school and my younger sister studies in the primary school. I often ride my bike to school.
I usually go to the youth centre to learn drawing with my sister on Friday afternoon. I like going shopping at weekends. There are two big shopping malls in my home town.
【1】There is in the centre of the town.
A.a primary schoolB.a middle schoolC.a small lakeD.a shopping mall
【2】The air in Mary’s home town is very .
A.highB.dirtyC.badD.fresh and clean
【3】Mary often goes to school .
A.on footB.by busC.by undergroundD.by bike
【4】Mary and her sister usually go to the youth center on afternoon.
A.MondayB.FridayC.SaturdayD.Sunday
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Mary and her sister study in the same school.
B.There is much air pollution in Mary’s home town.
C.Mary often takes a walk with her friends around the lake.
D.Mary likes doing some shopping at weekends.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】B
【5】D
【解析】
本文是记叙文。玛丽介绍了自己的家乡。玛丽的家乡是个小镇,距离伦敦大约两个小时火车的路程,中心有个小湖,她的爸爸和妈妈在湖边散步,空气新鲜。玛丽和妹妹在周五到青年中心学习绘画。
【1】细节理解题。根据第二段In the centre of the town there is a small lake.一句可知,在小镇中央有一个小湖,故选C。
【2】细节理解题。根据第二段最后一句The air in my home town is very fresh and clean.可知,在玛丽家乡,空气非常清新,故选D。
【3】细节理解题。根据第三段最后一句I often ride my bike to school.可知,玛丽经常骑自行车上学,故选B。
【4】细节理解题。根据第四段I usually go to the youth centre to learn drawing with my sister on Friday afternoon.可知,玛丽和妹妹在周五下午去青年中心学习绘画,故选B。
【5】细节理解题。根据第三段I study in the middle school and my younger sister studies in the primary school.可知玛丽和她的妹妹不再同一所学校,所以A叙述不符合;由第二段最后一句The air in my home town is very fresh and clean.可知B的描述不符合;由第二段第5句My parents often walk around the lake at weekends.可知,绕湖散步的是玛丽的父母,C的描述不符合;由最后一段I like going shopping at weekends.可知D的描述符合短文,故选D。
阅读理解题目要在认真阅读短文的基础上来完成。特别是细节理解题更要仔细阅读短文,并结合题目找出文章相对应的语句。如第3小题询问玛丽上学的方式,根据第三段最后一句I often ride my bike to school.可知玛丽经常骑自行车上学,故选B。