题目内容
【题目】
![]()
I will never forget the tenth summer of childhood with my grandfather in western Norway on the mountain farm where my mother was born. As a boy. I always thought people simply bought whatever they needed. Whether Grandfather knew this. I didn't know. One day he said. 'Come. I have something for you.'
I followed him to a workroom. 'You should have a toy boat. You can sail it at Storvassdal.' he said. 'Great,' I thought. Looking around for the boat. But there was none
Grandfather pointed to a block of wood. ‘The boat is in there.' he said. Then he handed me some tools and showed me how to use them properly. 'It'll be a fine boat. and you'll make it with your own hands.' he said. 'NO one can give you what you do for yourself.' The words rang in my head as l worked. The boat was finished. It wasn't much to look at, but l was proud. Then I sailed it at Storvassdal.
We had to return to America. 'You cannot bring that boat home with you,' my mother said. We had too much baggage. Feeling sad, I hid my boat under a big rock at Storvassdal.
I said good-bye to Grandfather, not knowing I would never see him again.
In 1964, I went to Storvassdal with my parents and my wife and children. To my surprise, for 34 years my treasure stayed here, waiting for my return. I felt we three were together again although my grandfather had died 22 years before.
I carved(雕刻)’1930' and '1964' on its side and put it back
I returned to the lake in 1968. 1971. 1977 and 1988. Each time l had the boat and carved the year, my grandfather seemed near
My last trip to Storvassdal was in 1991. I brought my granddaughters: Catherine. 13; Claire. 12. I hoped they would understand the importance of the little boat and its simple message. At Storvassdal, Claire said softly, 'Grandpa, someday I'II come back.' she added. 'And I'll bring my children.'
【1】Where did the writer spend his tenth summer of his childhood?
【2】 What did the writer's grandfather ask him to do one day?
【3】 The writer didn't take the little boat with him when he returned to America, did he?
【4】 What did the writer do with the little boat each time he returned to Storvassdal?
【5】 How many times did the writer go to Storvassdal altogether?
【6】 What can you learn from the story?
【答案】
【1】 In western Norway on the mountain farm where his mother was born/In western Norway on a mountain farm/On a mountain farm in western Norway
【2】 To make a toy/little boat with his own hands. /He asked him to make a toy/little boat with his own hands.
【3】No, he didn't.
【4】He carved the year on its side and put it back under a big rock
【5】Seven ( times )
【6】No one can give him what he does for himself. /We should depend on ourselves. /We should do everything on our own. /We should visit our parents (grandparents often). /We should remember something nice in our life. (Any reasonable answer is OK.)
【解析】
试题分析:本文作者回忆了自己与爷爷及一艘自己做的船之间的故事。在母亲出生的山区农场里,爷爷给作者提供工具和原材料,作者制作了一艘船。回美国时,作者把船藏在了大石头下。几次返回时,作者看到了船,也就好像看到了爷爷。船、爷爷之间的情愫在一代一代地传承着。告诉我们我们应该依靠自己。
【1】 In western Norway on the mountain farm where his mother was born/In western Norway on a mountain farm/On a mountain farm in western Norway考查语境理解题。【问题】作者在何处度过他的童年的第十个夏天?根据文中第一段第一句I will never forget the tenth summer of childhood with my grandfather in western Norway on the mountain farm where my mother was born.可知填In western Norway on the mountain farm where his mother was born/In western Norway on a mountain farm/On a mountain farm in western Norway。
【2】 To make a toy/little boat with his own hands. /He asked him to make a toy/little boat with his own hands. 考查语境理解题。【问题】有一天作者的祖父问他要做什么?根据第二三段可知作者的祖父想送给作者自己亲手做的小木舟玩具。特别根据第二段第二句You should have a toy boat. You can sail it at Storvassdal.和第三段第四句'It'll be a fine boat. and you'll make it with your own hands.'可知填To make a toy/little boat with his own hands. /He asked him to make a toy/little boat with his own hands.
【3】No,
【4】He carved the year on its side and put it back under a big rock考查语境理解题。【问题】作者每次回到Storvassdal时,他对小船做了什么?根据第七段I carved(雕刻)’1930' and '1964' on its side and put it back和第四段最后一句Feeling sad, I hid my boat under a big rock at Storvassdal.可知答案是He carved the year on its side and put it back under a big rock。
【5】Seven ( times ) 考查语境理解题。【问题】作者一共去Storvassdal多少次?根据七八两段I carved(雕刻)’1930' and '1964' on its side and put it backI returned to the lake in 1968. 1971. 1977 and 1988. Each time l had the boat and carved the year, my grandfather seemed near和第九段第一句My last trip to Storvassdal was in 1991.可知作者一共去了七次。故答案是Seven ( times )。
【6】No one can give him what he does for himself. /We should depend on ourselves. /We should do everything on our own. /We should visit our parents (grandparents often). /We should remember something nice in our life. (Any reasonable answer is OK.) 考查主旨理解题。【问题】你能从这个故事中学到什么? 本文作者回忆了自己与爷爷及一艘自己做的船之间的故事。在母亲出生的山区农场里,爷爷给作者提供工具和原材料,让作者制作一艘船。作者制作了小船后,感到很高兴。并作者的爷爷告诉作者NO one can give you what you do for yourself.所以我们能学到道理可以是No one can give him what he does for himself. /We should depend on ourselves. /We should do everything on our own. /We should visit our parents (grandparents often). /We should remember something nice in our life. (Any reasonable answer is OK.)
【题目】根据短文内容,从下面方框中选择适当的词或词组填空。
![]()
less than; shortly after; used to; comfortable; brought into |
Have you ever taken a high-speed train—China Railway High-speed (CRH) Hexie Hao? It’s clean, 【1】 and fast, and it offers good service. At first, all trains were marked with “CRH”, and 【2】 that, it was changed to the Chinese characters “和谐号” on the centre of the head vehicles and the side of the walls of other vehicles.
Do you still have any idea about what the train 【3】 be like? Before, the trains ran at the speed of 【4】 50km/h.
It is quite slow. Besides, it was dirty because of the use of coal. However, the high-speed train was 【5】 China in 2004. China Railway High-speed (CRH) can run up to 380km/h. Now, people can travel from one place to another easily and quickly.