题目内容

【题目】A well-known poem by Tang dynasty poet Du Mu tells of a scene in early April: “Rains fall heavily as Qingming comes, and passersby with lowered spirits go.”

This scene takes place on Tomb Sweeping Day, also known as Qingming Festival. Tomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival. Tomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival. It began in the Zhou dynasty, over 2, 500 years ago. Chinese people celebrate it to remember and honor their ancestors(祖先). This year, it falls on April 4. Tomb Sweeping Day became a public holiday in the Chinese mainland in 2008. People have one day off for that day.

On this day. families bring flowers, food and wine to the grave sites(墓地) of their ancestors. They place cakes, fruits in front of the grave and some may bum joss paper as money for the dead. After that, they sweep the tombs and cherish(怀念) the memories of their dead family members.

Tomb Sweeping Day gives us a chance to show respect to our ancestors and family members who have passed away and show that we miss them. This tradition shows that family values are an important part of Chinese culture.

Tomb Sweeping Day is also the beginning of the time for gardening and outdoor activities in China. Families often get together for outings or to fly kites at this time.

【1】The Chinese meaning of the underlined word “passersby” is ______.

A. 行人 B. 陌生人 C. 故人 D. 古代人

【2】 Tomb Sweeping Day is celebrated for people to ______.

A. go out to fly kies

B. B. have a public holiday

C. get together with their families

D. remember and honor their ancestors

【3】What can people take to the grave sites according to the passage?

A. Flowers, food, fruits and umbrellas.

B. Flowers, food, wine and joss paper.

C. Food, fruits. joss paper and kites.

D. Flowers, wine and pets.

【4】Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. We have one day off for Tomb Sweeping Day.

B. Tomb Sweeping Day began in the Zhou dynasty.

C. People in the world celebrate Tomb Sweeping Day.

D. Family values play an important role in Chinese culture.

【5】What does the passage mainly discuss?

A. People bring many things to the grave site.

B. Du Mu wrote a poem about Qingming Festival.

C. Tome Sweeping Day is a traditional Chinese festival.

D. Qingming Festival is a good time for outdoor activities.

【答案】

【1】A

【2】D

【3】B

【4】C

【5】C

【解析】

试题分析:短文大意:该文主要介绍了中国的传统节日清明节的起源。以及人们在那一天的活动。2008年以来清明节成为中国大陆的一个公共假日。

【1】A细节理解题。根据杜牧的诗句可知passersby值得是行人,所以该选A。

【2】D细节理解题。根据第二段中Tomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival. It began in the Zhou dynasty, over 2, 500 years ago. Chinese people celebrate it to remember and honor their ancestors(祖先).可知中国人庆祝清明节来记住和尊敬他们的祖先。所以该选D。

【3】B细节理解题。根据第三段中On this day. families bring flowers, food and wine to the grave sites(墓地) of their ancestors. They place cakes, fruits in front of the grave and some may bum joss paper as money for the dead.可知在这一天人们带着鲜花、食品、酒和纸钱到墓地纪念他们的祖先。所以该选B。

【4】C细节理解题。根据第二段中Tomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival.可知清明节是一个传统的中国节日。所以该选C。

【5】C细节理解题。该文主要介绍了中国的传统节日清明节,所以该选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,下列问题
A

Mr. Green once worked in a big company. He was quite busy so that he couldn't do any reading. So he gave up his job and opened a bookshop in the center of the town. It wasn't big but all the books were nice and most people liked to buy some there. When the shop was closed, he could read at home. He knew a lot and many learned people were glad to make friends with him.
It was Sunday and it was cold outside. Mr. Green was very busy. At nine in the evening all the buyers left but a woman was still there. She was dressed up and seemed to be waiting for somebody there. Standing by the shelves, she looked over the books one after another, and made them in a terrible mess. Mr. Green came up to her and asked, “Excuse me, madam. What can I do for you?”
“Your books are not interesting at all,” said the woman. “I want a delicious one.”
“That's easy,”Mr. Green smiled. He brought out a cookbook and said, “Here you are, madam.”
(1)Why did Mr. Green change his job?
A.Because he didn't like reading.
B.Because he was too busy to read books.
C.Because he liked the life in the center of the town.
D.Because he wanted to write a cookbook himself.
(2)Most people liked to buy books in the shop because _________.
A.the bookshop was in the center of the town
B.all the books were nice cookbooks
C.it was very large
D.the books there were all good for people
(3)Which is WRONG?
A.Mr. Green liked to lend his books to the learned persons.
B.When Mr. Green came back home from the bookshop, he often did some reading.
C.Many learned people liked to make friends with Mr. Green.
D.At nine on that Sunday evening all the buyers left the bookshop except a woman.
(4)From the story we know that “learned people” means__________.
A.people who are free
B.people who are studying hard
C.people who have much knowledge
D.people who have much money
(5)What's the most suitable ending of the story?
A.Mr. Green would quarrel(争吵) with the woman.
B.Mr. Green would teach the woman how to cook delicious food.
C.The woman left the bookshop without buying any books.
D.The woman bought many books in order to be a learned person.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网