题目内容
【题目】 Taking away a city’s rubbish is a big job. Every day trucks come into a city to _________ it. Most rubbish is made up of things we can’t eat or use. If we kept these things we would soon have a mountain of rubbish.
In some cities the rubbish is collected and taken outside of city to a dump(垃圾场). Often the city dump is placed where the ground is low or there is a big hole. The kitchen rubbish is broken into small pieces and sent into the ②sewage system. The sewage system takes away the used water from toilets, bathtubs and other places.
To keep mice and flies away. Some earth is used to cover the newly dumped rubbish. Later, grass may be planted on the rubbish-filled land. Finally. a house or a school may be built there, and then you’d never know that this had once been an old rubbish dump.
In other cities the rubbish is burnt in special places. The fire burns everything. ③but the metal. Sometimes the metal can be used again in factories where things are made of metal. The food parts of rubbish are put in special piles where they slowly change into something called humus(腐植物), which looks like black earth. It is rich with the kinds of things that feed plants and help make them grow.
【1】适当的词语填在①处:__________
A.sendB.clean upC.collectD.buy
【2】划线部分②的中文意思:__________
A.排污B.染色C.洗涤D.吸尘
【3】从文中找出与Rubbish would be a mountain if we didn’t take it away.意思相同或相近的句子。
_________________________________________________________________________
【4】写出划线部分③的同义词:____________________________
【5】1)___________ 2) ___________ 3) ___________
A.Cover the dumped rubbish.
B.Build a house there.
C.Plan the grass on the land.
【6】Where can we find a city dump?
______________________________________________________________
【答案】
【1】C
【2】A
【3】If we kept these things we would soon have a mountain of rubbish.
【4】except
【5】ACB
【6】The city dump is placed where the ground is low or there is a big hole.
【解析】
这篇文章主要讲了带走城市的垃圾是一件巨大的工程,垃圾被放到远离城市之外,垃圾都是放在低地或大坑里面,在这些垃圾的上面可以种草或建造房屋。在垃圾中有一部分是金属可以回收利用,一些垃圾是可以成为其他植物的食物。
【1】根据上文Taking away a city’s rubbish is a big job.可知下文是每天都有卡车进城来收。collect动词,收集,动词不定式表示目的,后加动词原形。根据题意,故选C。
【2】这里词句猜测题,根据上文The kitchen rubbish is broken into small pieces厨房垃圾被分解成小块,可知下文是送入污水系统,这里是sewage的意思是“排污”,故选A。
【3】Rubbish would be a mountain if we didn’t take it away意思是“如果我们不把垃圾带走,它将是座山。”文中第一段最后一句 If we kept these things we would soon have a mountain of rubbish.意思是“如果我们保留这些东西,很快就会有堆积如山的垃圾。”这两个句子是同义句,故填If we kept these things we would soon have a mountain of rubbish.
【4】The fire burns everything. ③but the metal.意思是“火把一切都烧了,除了是金属。”but在这里的意思是“除了”相当于except,除了,排除在外的意思。根据题意,故填except。
【5】根据文中some earth is used to cover the newly dumped rubbish. 一些土被用来覆盖新倾倒的垃圾;Later, grass may be planted on the rubbish-filled land. 可以在满是垃圾的土地上种草; Finally. a house or a school may be built there最后,一所房子或一所学校可能会建在那里。这里的正确顺序是A;C;B;故填1)A ;2); C3) B。
【6】根据文中Often the city dump is placed where the ground is low or there is a big hole.可知,城市垃圾场通常放在地面较低或有大洞的地方。故填The city dump is placed where the ground is low or there is a big hole.。
明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图等。因为大家知道在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查。对于概括大意的题目,需要全篇考虑,这类题目有时可以从文中直接找到答案,但有时需要用自己的话来概括。这类题难度较大,对文章还得再读一读,才能总结出来。第2小题是词句猜测题。这里词句猜测题,根据上文The kitchen rubbish is broken into small pieces厨房垃圾被分解成小块,可知下文是送入污水系统,这里是sewage的意思是“排污”,故选A。