题目内容
【题目】 John is twelve years old. His sister, Mary, is two years younger than he is. One day their mother asked them to clean the house. Because they did a good job, their mother bought a delicious cake and said to John, "John, cut this cake into two pieces, and give one piece to your sister. Don't forget that you must do it like a brother. "
"Like a good brother?"John asked. "How dose a good brother do?"
"He always gives the bigger piece to the other person." answered the mother.
"Oh, I see."said John. He thought about this for a short time, and then took the cake to his sister and said to her, "Please cut the cake into two, Mary, and be a good sister."
【1】________ cleaned the house very well.
A.JohnB.MaryC.BrotherD.Both John and Mary
【2】John's mother asked him to give________ of the cake to Mary.
A.the bigger pieceB.the smaller pieceC.the better pieceD.the thick piece
【3】At last John asked________ to cut that cake.
A.his motherB.his brotherC.MaryD.them
【4】In this story there are only________ people really.
A.twoB.threeC.fourD.five.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
文章讲述约翰和玛丽兄妹俩因为打扫房间做的好,妈妈给他们买了一个美味的蛋糕,让约翰来分,并要他做一个好哥哥,把大的给对方。约翰听了后,让妹妹来分的蛋糕,并要她做一个好妹妹。
【1】细节理解题。根据文中One day their mother asked them to clean the house. Because they did a good job一天,他们的母亲让他们打扫房子。因为他们做得很好。可知是约翰和玛丽两个人来打扫房间,故选D。
【2】细节理解题。根据文中“How does a good brother do?” “He always gives the bigger piece to the other person.” answered the mother. 约翰问:“好哥哥是什么样的?”“他总是把更大的一块给别人。”母亲回答。可知妈妈要求把大的一块给妹妹,故选A。
【3】细节理解题。根据文中He thought about this for a short time, and then took the cake to his sister and said to her, “Please cut the cake into two, Mary and be a good sister.” 他想了一会儿,然后把蛋糕拿给妹妹,对她说:“玛丽,请把蛋糕切成两半,做个好妹妹。”可知是把蛋糕给玛丽切,故选C。
【4】细节理解题。根据文章的理解及文中John is twelve years old. His sister, Mary, is two years younger than he is. One day their mother asked them to clean the house. 约翰十二岁了。他的妹妹玛丽比他小两岁。一天,他们的母亲让他们打扫房子。可知文中一共有三个人,故选B。
英语中阅读理解中的细节理解题属于直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。比如本文中的第三小题At last John asked________ to cut that cake.,通读文章之后,根据文章最后的He thought about this for a short time, and then took the cake to his sister and said to her, “Please cut the cake into two, Mary and be a good sister.”便可得出答案。
【题目】B. 阅读下列短文,根据其内容,补全所缺信息。请将答案按编号依次填入表格内题号后的横线上。
When you sleep somewhere else like at a summer camp or a friend’s house, you know you’re there for a fun time. But you may still feel unhappy. You start to miss your family, your friends and want to go back. It’s called being homesick(想家的). Do you want to feel less homesick? Here’s how:
Bring a bit of home with you. If you’re going away from home, bring your pillow(枕头) or pictures of the people you will miss and look at them any time you want.
Keep busy. Make friends and join in activities. If you are busy in a new place, you will have less time to feel homesick. So try to find some interesting things to do and soon you might start to have a good time.
Keep in touch with your family and friends. You might choose a regular(定期的) day and time for phone calls. You can also write a letter! But make sure to tell them the fun things you are doing.
Ask your family or friends to visit you and act as their guide. Let them visit the place you live. You can also take a trip back home, but don’t go home every weekend.
Tell someone that you’re feeling homesick. This will help you feel better. Maybe you can tell a friend. Then the two of you can do some interesting things together, such as telling jokes. If you’re at camp, you can also tell your camp teacher. He or she might have some ideas to help you feel better.
How to feel less homesick | |
The 【1】 of homesick | It is a feeling you have when you are away from home. |
Advice | What to do |
Bring a bit of home | Bring something from home and look at them when you want. |
Keep busy | Make friends and do something interesting to enjoy【2】. |
Keep in touch | Make a phone call or write a letter, but don’t tell them boring things. |
Plan a visit | *Ask your friends or family to see you and【3】 them the place where you live. *Go back home, but don’t do that too【4】. |
【5】 your feeling with someone | *Talk with your friend and do something interesting together. *Ask your camp teacher for help. |