题目内容
【题目】A group of swans flew down to a beach where a crow(乌鸦) was jumping around. The crow watched them with disdain(鄙视).
“You have no flying skills at all!” he said to the swans. “All you can do is to move your wings. Can you turn over in the air? No, you can’t. Let’s have a flying competition. I’ll show you what real flying is!”
One of the swans, strong and young, took up the challenge. The crow flew up and began to show his skills. He showed flying tricks, and then came down and looked proudly at the swan.
Now it was the swan’s turn. He flew up, and began flying over the sea. The crow flew after him, making all kinds of comments (评价) about his flying. They flew on and on till they couldn’t see the land and there was nothing but water on all sides. The crow was making fewer and fewer comments. He was now so exhausted that he found it hard to stay in the air, and had to try to keep himself from falling into the water.
The swan pretended (假装) not to notice, and said, “Why do you keep touching the water, brother? Is that another trick?”
“No,” said the crow. He knew he had lost the competition. “I’m in trouble because I am proud! If you don’t help me, I’ll lose my life…”
The swan took pity on him, and took him on his shoulders and flew back to the beach.
【1】What does the underlined word “exhausted” in Paragraph 4 mean?
A. Tired. B. Excited. C. Scared. D. Amazed.
【2】What can we infer (推断) from the passage?
A. Flying skills were useless.
B. The crow didn’t have a gift for flying.
C. The swan was better at long-distance flying than the crow.
D. The swan saved the crow because they were good friends.
【3】What does the story tell us?
A. No pains, no gains.
B. Practice makes perfect.
C. Being proud makes you fail.
D. The early bird catches the worm.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【解析】
试题分析:这篇短文中骄傲的乌鸦瞧不起天鹅,向天鹅发起挑战,结果在挑战中失败,不得不向天鹅求救,最后被天鹅救了命,从而告诉我们骄傲使人落后的道理。
【1】A词语猜测题。联系下文that he found it hard to stay in the air, and had to struggle to keep himself from falling into the water.可知此处指的是劳累,筋疲力尽的意思。故选A。
【2】C综合理解题。这篇短文中的乌鸦是在长途飞行中输给了天鹅,可见天鹅比乌鸦更善于长途飞行。故应该选C。
【3】C综合理解题。这篇短文中骄傲的乌鸦由于骄傲,挑战天鹅,最后被它瞧不起的天鹅救了命,从而告诉我们骄傲使人落后的道理。故选C。