题目内容
【题目】(2017湖南长沙)
![]()
Almost everyone has a question,or two about living in space.What is life really like in space?And what do astronauts(宇航员)do there?
Astronauts living in space have the same hygiene needs as people do on Earth.When they wake up,they wash their hair,brush their teeth and go to the bathroom as well.However,because of microgravity(微重力),astronauts take care of themselves in different ways.For example,they use a kind of special matter to wash their hair and leg restraints(腿部固定装置)to position themselves when use the toilet.
Astronauts eat three meals a day:breakfast,lunch and dinner.Some food can be eaten in the natural form such as fruit.Other food require adding water such as noodles.There are no fridges in space,so space food must be stored and prepared properly to avoid going bad.
Besides morning routine(常规)and eating in space,astronauts perform many tasks including checking the machines,updating computer equipment(更新电脑设备),etc.At the same time,the control center on Earth sends messages to the astronauts through voice or e-mail with new instructions to assist them in their daily routines.
What’s more,living in space is not just all work and no play.A popular way of relaxation is looking out of the window.And they can also enjoy themselves by watching movies,reading books,playing cards and talking to their families during their free time.
【1】The underlined word “hygiene” in this passage probably means in Chinese.
A. 卫生 B. 饮食 C. 心理
【2】As for eating in space,which statement is NOT true?
A. Astronauts eat three meals a day as people do on Earth.
B. Fruit can be eaten in the natural form.
C. Food can be kept fresh in fridges.
【3】What’s the main idea of Paragraph(段落)Four?
A. Eating in space.
B. Working in space.
C. Relaxing in space.
【4】Besides checking the machines and updating computer equipment,astronauts also need to in their daily work.
A. communicate with friends on Earth
B. control the people at the control center on Earth
C. receive the messages and follow the instructions from the control center on Earth
【5】From this passage,we learn that .
A. life in space is exactly the same as life on Earth
B. living in space is different but interesting
C. astronauts have little free time in space
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【5】B
【解析】短文大意:很多人好奇宇航员在太空中的生活,本文从卫生、饮食、工作等方面介绍了宇航员在太空中如何工作生活的。
【1】细节理解题,根据后文的解释Whentheywakeup,theywashtheirhair,brushtheirteethandgotothebathroomaswell.当他们醒来,他们洗头发、刷牙、也去浴室,可知这是描述的卫生方面,故选A.
【2】细节理解题,根据Therearenofridgesinspace太空里没有冰箱,可知选项C的叙述是错误的,故选C。
【3】主旨大意题,根据段落四Besidesmorningroutine(常规)andeatinginspace,astronautsperformmanytasksincludingcheckingthemachines,updatingcomputerequipment(更新电脑设备),etc.在太空中除了早晨的常规事物和饮食之外,宇航员还要执行很多任务,包括检查机器,更新电脑设备,归纳、总结得知这些描述是关于工作方面的,故选B。
【4】 细节理解题,根据astronautsperformmanytasksincludingcheckingthemachines,updatingcomputerequipment(更新电脑设备),etc.Atthesametime,thecontrolcenteronEarthsendsmessagestotheastronautsthroughvoiceoremailwithnewinstructionstoassistthemintheirdailyroutines.在太空中除了早晨的常规事物和饮食之外,宇航员还要执行很多任务,包括检查机器,更新电脑设备等。同时,地球上的操控中心通过语音或电子邮件给宇航员发送信息来辅助他们的日常工作。故选C.
【5】细节理解题,根据Andtheycanalsoenjoythemselvesbywatchingmovies,readingbooks,playingcardsandtalkingtotheirfamiliesduringtheirfreetime.他们可以在空闲时间通过看电视、读书、跟他们的家人说话来寻找乐趣,由此可知,他们的太空生活虽然不同但很有趣。故选B。