题目内容
【题目】 The label(标签), Made in China, is one that is becoming increasing common in shopping centers all over the world.
In the United States, shoppers at Wal-mart, the nation’s largest retailer(零售商), have a wide selection(选择) of products mostly produced in China. The large amount of Chinese imports(进口) have created a large selection of goods in other countries as people begin to buy more and more products made in China. These goods are even widely available(可获得的) in other Asian nations, where Chinese-made goods are quite popular. Chinese brand names are also becoming more well-known outside China.
When Chinese Americans visit family and friends in their homeland, gifts from the U.S. are a must. But TVs and fashionable clothes aren’t rare(稀少的) any more, and anything ‘Made in China’ shouldn’t be considered in any case(无论如何).
“When I decide to visit my family members in China. I will have a big headache. What should I buy for them? They may not all speak English, but everyone in China knows those three words, “a Chinese American said."When they see the label ‘Made in China’, they will think, ‘Why do you send me this?’”
The development of China has surprised the world with its growth. As a result, the other countries are beginning to try to reduce Chinese goods with the use of taxes(税)and import restrictions(限制). However, the development on the Chinese economy still affects the world in many ways.
【1】Around the world, the products made in China are _____ in the shopping malls.
A.unwelcomeB.expensiveC.popularD.rare
【2】What is the Chinese meaning of the underlined word “brand” in the second paragraph?
A.品牌B.明星C.生产地D.树枝
【3】Why do Chinese Americans usually have a headache if they come back to China?
A.Because they should give their friends rare gifts.
B.Because their Chinese friends can not speak English.
C.Because they should give their friends fashionable gifts.
D.Because their friends will be unhappy if the gifts are made in China.
【4】How do other countries try to reduce the Chinese goods in their own countries?
A.By importing more Chinese goods.
B.By using taxes and import restrictions.
C.By developing the qualities of their own products.
D.By telling their shoppers not to buy Chinese goods.
【5】From the passage, we can know that _____.
A.products made in China are more and more popular all over the world.
B.TVs and fashionable clothes are ideal gifts for Chinese people.
C.everyone in China can speak English.
D.the other governments don’t welcome any Chinese goods.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】
本文是一篇记叙文。文章讲述了中国制造的东西在全世界非常常见,一些国家为了减少中国制造的东西,采取了税收和进口限制的手段。
【1】细节理解题。从文章第一段“The label(标签), Made in China, is one that is becoming increasing common in shopping centers all over the world.”,可知中国制造非常流行,故选C。
【2】细节理解题。从文章“Chinese brand names are also becoming more well-known outside China.”及第二段可知,中国制造的东西在全球非常常见,同样的中国的品牌也很常见,故选A。
【3】细节理解题。从文章“They may not all speak English, but everyone in China knows those three words," a Chinese American said. "When they see the label 'Made in China,' they will think, 'Why do you send me this?'”可知,他们的朋友或是家人如果知道是中国制造的将会不高兴,故选D。
【4】细节理解题。从文章“the other countries are beginning to try to reduce Chinese goods with the use of taxes(税)and import restrictions.”可知别的国家通过用税收和进口限制来减少中国制造的东西,故选B。
【5】推理判断题。从文章第一段和最后一段可知,中国生产的东西在全世界都非常流行,故选A。
学生在解答此类题目时,首先把握好每段的第一句,尤其是第一段的第一句话,要对其进行仔细的理解,把握中心。本文中细节题在文章找到相对应的地方结合题目进行阅读,对于推断题要联系上下文结合作者的写作意图,在题目中选择最符合的答案。如小题4,题干问的是“其他国家如何试图减少本国的中国货?”也就是对应的文中的句子“As a result, the other countries are beginning to try to reduce Chinese goods with the use of taxes(税)and import restrictions(限制).”,进而能选出正确答案B。