题目内容
18.Wang Hai lives in the country in Hubei Province.He is a 12-year-old boy.Today is his birthday.His parents prepare a nice (32)Cfor him,but the boy says,"I won't have the dinner because after the dinner,today is over,and my parents (33)AShenzhen tomorrow.I don't want to let them go."It is the first birthday that Wang Hai is (34)Cwith his parents in three years.In the past three years,his parents stayed in Shenzhen and worked to make (35)A.They haven't seen their son for three years.Tomorrow they (36)B leave home to go to Shenzhen.
Wang is not the only stay-at-home child.In the country of China,there are more than 20 million children staying at home (37)C their parents.Stay-at-home children face a lot of (38)B.
Many of them stay with their grandparents.They get (39)A care from their parents.They often feel lonely.Some of them don't study well (40)Ctheir parents can't help them with their study.
The Chinese government now (41)Athe children very much and is trying to solve their problems.
| 32.A.present | B.cake | C.dinner |
| 33.A.are leaving for | B.are asking for | C.are looking for |
| 34.A.helping | B.going | C.spending |
| 35.A.money | B.food | C.clothes |
| 36.A.try to | B.have to | C.want to |
| 37.A.from | B.with | C.without |
| 38.A.chances | B.problems | C.mistakes |
| 39.A.less | B.more | C.better |
| 40.A.so | B.though | C.because |
| 41.A.cares about | B.complains about | C.knows about. |
分析 文章大意:本文讲述了中国有许多留守儿童,他们的父母因为要出去挣钱没法与他们一起,通常他们由爷爷奶奶照顾,他们常常会觉得孤单,现在中国政府十分关心留守儿童并努力地解决这个问题.
解答 32.C 考查名词辨析.A表示礼物;B表示蛋糕;C表示晚餐.由I won't have the dinner可知此处表示他的父母为他准备了丰盛的晚餐,选C.
33.A 考查短语辨析.A表示要前往;B表示要询问;C表示要寻找.由下文的I don't want to let them go可知此处表示我的父母要前往深圳了,选A.
34.C 考查动词辨析.A表示帮助;B表示走;C表示花费.由下文的They haven't seen their son for three years可知此处表示这是三年来王海第一次与父母一起过生日,选C.
35.A 考查名词辨析.A表示钱;B表示食物;C表示衣服.结合语境可知此处表示他的父母在深圳并工作挣钱,选A.
36.B 考查短语辨析.A表示努力做;B表示不得不;C表示想要.此处表示明天他们不得不离开家去深圳了,选B.
37.C 考查介词辨析.A表示从;B表示与…一起;C表示没有.stay-at-home child表示留守儿童,指父母不在身边的孩子们,所以此处表示有2000多万的孩子没有与父母一起呆在家里,C.
38.B 考查名词辨析.A表示机会;B表示问题;C表示错误.结合语境可知此处表示许多留守儿童面对着许多问题,选B.
39.A 考查形容词辨析.A表示更少的;B表示更多的;C表示更好的.由Many of them stay with their grandparents可知此处表示他们从父母那里得到的关心较少,选A.
40.C 考查连词辨析.A表示所以;B表示虽然;C表示因为.their parents can't help them with their study是Some of them don't study well的原因,选C.
41.A 考查短语辨析.A表示关心;B表示抱怨; C表示了解.由trying to solve their problems可知中国政府是非常关心孩子们,选A.
点评 解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文
| A. | XG | B. | EH | C. | TV |
| 姓名 | Lisa | 年龄 | 13 |
| 籍贯 | 美国 纽约 (New York) | 学校 | No.3Middle School |
| 外貌 | 金黄色长卷发,中等身材,有点胖 | ||
| 爱好 | 喜欢穿蓝色衣服,喜欢读书,下棋,游泳 | ||
请根据下表写一篇短文.
| Two years ago | Now | In thirteen years | |
| 身份 | a primary school student | a Grade 8student | a doctor |
| 外貌 | 矮,短发 | 高了些,头发和以前一样短 | 高得多 |
| 个性 | 害羞,朋友少 | 更外向,朋友更多 | 自信(confident) 友好 |
| 爱好 | 弹钢琴 | 每周打两次乒乓 | \ |
| 理想 | 钢琴家 | 长大后当医生 | \ |
2.表达清楚,语句通顺,意思连贯,书写规范.
3.正确使用一般过去时,一般现在时,比较级和一般将来时.
4.词数80个左右.
I'mLiHua.Twoyearsago,Iwasaprimaryschoolstudent.Iwasshortandhadshorthair.Iwasshyandhadfewfriends.Atthattime,IlikedplayingthepianoandIwantedtobeapianist.
NowI'mastudent in Grade8.I'mtaller,butmyhairisasshortasbefore.I'mmoreoutgoingandIhavemorefriends.Iplayping-pongtwiceeveryweekwithmyfriends.
Iwant tobeadoctor when I grow up.Iwillbemuchtaller.Iwillbeconfidentandfriendlytoeverybody.Ihopemydreamwillcometrue..
| 美化环境 | 不乱扔垃圾,保持公共场所干净整洁; 植树种花,美化环境 … |
| 文明礼貌 | 主动向客人问好 … |
| 乐于助人 | 向客人介绍扬州的历史文化,带领客人赏美景,品美味 … |
| 其它 | … |
1.词数100左右;开头已给出,不计入总字数;不得出现真实的人名、班级名;
2.短文应包括表格内所有内容要点,不要逐条翻译,可适当发挥,使短文连贯通顺.
Working for the 2500Anniversary of Yangzhou City Celebration
The 2500Anniversary of Yangzhou City Celebration is coming soon.Many people are busy preparing for it.
要求:
1 句子通顺、语法正确、卷面整洁;
2 不低于60词.开头已经给出,不计入总词数;
3不出现与本人相关的真实人名、地名、校名.
| Ten years ago | Now |
| didn't have computers | have got two computers |
| didn't have LCD TV(液晶电视) | have got a big LCD TV |
| didn't have a car | have owned a nice car |
| lived in an old house | have moved in a new house |
| … | … |
| A. | was died | B. | was dead | C. | has been dead | D. | died |