题目内容
【题目】 Scrapbooking is a hobby. It was popular for more than 500 years. People called it a friendship book. They kept pictures, letters, poems and other things they wanted to remember.
Today people collect many things in scrapbooks. Some people have funny collections, like the world’s most awkward ideas or pictures of the world’s most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather.
It is easy to get started. First, you should decide what you want to collect. Start with just one idea. Next, you will need a book with background paper, scissors and glue. You need the scissors to cut out the pictures or stories. You need the glue to stick them to the background paper.
You can be busy and collect many things or lazy and collect few things. It’ll be lots of fun to make your scrapbook and you can share it with your friends.
【1】How long was scrapbooking popular?
A. less than 500 years.B. 500 years.
C. over 500 years.D. more than 550 years.
【2】What is the Chinese meaning of the underlined word “awkward”?
A. 聪明的B. 愚蠢的C. 美妙的D. 残疾的
【3】How many items (物品) are mentioned to make a scrapbook?
A. One.B. Two.C. Three.D. Four.
【4】To make a scrapbook, what do you need first?
A. Glue.B. Scissors.C. A book.D. An idea.
【5】What’s the best title of the passage?
A. Scrapbooking.B. The History of Scrapbooking.
C. What Is a Scrapbook?D. How to make a Scrapbook.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】C
【4】D
【5】A
【解析】
本文是说明文。本文从常见的爱好—制作剪贴簿入手,讲述了剪贴簿的历史,简要介绍了剪贴簿,并且说明了如何制作剪贴簿,鼓励人们一起制作剪贴簿。
【1】细节理解题。根据第一段中“It was popular for more than 500 years.”可知制作,剪贴簿已经流行了500多年,故选C。
【2】词义猜测题。根据文中第二段“Some people have funny collections, like the world’s most awkward ideas or pictures of the world’s most ugly dogs.”可知,一些人有有趣的收集,比如这个世界上的愚蠢的想法或者这个世界上最丑的狗,根据语句可知词语的感情色彩与丑陋相近,故选B。
【3】细节理解题。根据文章第三段“Next, you will need a book with background paper, scissors and glue.”可知制作一个剪贴簿需要一本带有背景纸的本子、剪刀和胶水,故选C。
【4】细节理解题。根据文章第四段中“First, you should decide what you want to collect.”可知,你应该首先决定你想要收集什么,即首先需要想法,故选D。
【5】主旨大意题。根据文章内容可知,文章讲述了剪贴簿的历史和简单介绍,以及如何制作一本剪贴簿,全文围绕剪贴簿展开,故选A。