题目内容
【题目】 Chinese has a history of thousands of years. But Pinyin doesn't. It tells people how to pronounce(发音) Chinese characters. This year, Pinyin turns 60 years old.
In 1958, Chinese linguist(语言学家) Zhou Youguang and his team created Pinyin. Before that, Chinese people used many other ways to show how to pronounce Chinese characters. But these ways are not as easy to use as Pinyin. Because of Pinyin, more people learn how to read.
Pinyin is a big part of our daily life. We learn to speak Putonghua with the help of Pinyin. We write Chinese characters on computers by using Pinyin.
Pinyin is young. But it is now very popular outside China. It is becoming a bridge between China and the world. Many people around the world start to learn Chinese by learning Pinyin. You might say “nihao” to mean “hello” to a foreign friend.
People are using Pinyin more often than before. For example, fewer foreigners use “dumplings”. They like to use “jiaozi”. And “mantou” is for “steamed_bun”. The Oxford English Dictionary(《牛津英语词典》) has more than 100 Chinese words in Pinyin, such as zhongguomeng for “Chinese dream”, and wanggou for “online shopping”.
【1】Chinese people began to use Pinyin ________.
A.hundreds of years agoB.thousands of years ago
C.60 years agoD.a few years ago
【2】Para.3 tells us ________.
A.why people started using PinyinB.how people started using Pinyin
C.what people use Pinyin forD.what will happen to Pinyin
【3】What does “steamed bun” mean in Chinese?
A.字典B.馒头C.你好D.网购
【4】The Oxford English Dictionary now ________.
A.helps foreigners learn Pinyin
B.is more popular in China
C.has more Chinese characters than before
D.has more Pinyin than before
【5】Which of the following is TRUE about the article?
A.Pinyin helps foreigners learn Chinese.
B.Pinyin has hundreds of English words.
C.Pinyin is as old as Chinese characters.
D.Pinyin is as old as
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】D
【5】A
【解析】
拼音是我们非常熟悉的,它可以教我们如何读一个汉字。拼音的历史并不长,但却非常有用。现在很多外国人更喜欢用拼音表达汉字。
【1】细节理解题。根据短文第一段This year, Pinyin turns 60 years old可知,今年拼音有60年了。由此可知人们是在60年前开始使用拼音的。故应选C。
【2】细节理解题。根据短文第三段的内容We learn to speak Putonghua with the help of Pinyin. We write Chinese characters on computers by using Pinyin.“我们在拼音的帮助下说普通话,我们用拼音在电脑上打字”。因此这一段介绍的是拼音的用途,故应选C。
【3】词义猜测题。根据And “mantou” is for “steamed_bun”.可知,steamed bun就是我们所说的“馒头”。故应选B。
【4】细节理解题。根据短文最后一段The Oxford English Dictionary(《牛津英语词典》) has more than 100 Chinese words in Pinyin, such as zhongguomeng for “Chinese dream”, and wanggou for “online shopping”.可知,《牛津英语词典》里有了更多的汉语拼音。故应选D。
【5】推理判断题。根据短文第四段Pinyin is young. But it is now very popular outside China. It is becoming a bridge between China and the world. Many people around the world start to learn Chinese by learning Pinyin.可知,很多外国人用拼音来学习汉语。由此可知A选项符合文意,故选A。
【题目】 Like many countries, Britain has serious environmental(环境的) problems. In 1952, more than 4,000 people died in London because of the smog (雾霾). The government made new laws to stop smog from coal(煤) fires and factories and things became better .
Today, London is much cleaner but there is a new problem: smog from cars. In December 1991, there was very little wind in London and pollution was much worse. As a result, about 160 people died from pollution in just four days.
Part of the problem is the new “out of town” shopping centers. In the past, people often walked to shops near their home or went by bus. Now, many people drive to the new shopping centers. As a result, the small shops have been closed and more people have to travel to do their shopping.
Many people think that Britain needs better and cheaper public transport (交通). Transport in Britain is very expensive. An early morning train trip from Glasgow to London (about 600km) can cost about 100 pounds, for example. A short 15-minute bus trip can cost over 1.00 pound.
Many people are trying to cut the use of cars in Britain. Some cities now have special bicycle paths and many people cycle to work. Some people also travel to work together in one car to make less the pollution and the cost.
Environmental 【1】 in Britain | |||
【2】 | Why | What | How |
In the past | Smog from coal fires and factories. | 【3】 4,000 people died in 1952. | The government introduced new laws. |
Today | Smog from 【4】 | About 160 people died in a few days in 1991. | ●Provide better and cheaper public transport. ●Build special paths for 【5】 ●Travel to work together in a car. |
【题目】你的网友Jane 上周发邮件给你,想了解你和你的好朋友的有关情况。请你根据下面表格内容用英语给她写一封回信。
写作要求:
1.文中必须包含表格中所有的信息,可适当发挥。
2.语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
3.词数:不少于80词,信件的开头与结尾已经给出,不计入总次数。
I | My friend (Lin Lin) |
性格外向,有点胖,学习努力 | 性格内向,聪明,喜欢读书 |
擅长英语,喜爱运动,一周跑步2-3次 | 擅长语文,喜欢看电影,每月一次 |
喜欢动作片,周末经常看Talk Show | 不喜欢游戏类节目,喜爱肥皂剧 |
想成为英语教师 | 希望成为一名作家 |
Dear Jane,
Thanks for your e-mail. You want to know something about my friend and me, don’t you?
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Would you like to tell me about your friend and you next time? I’m waiting for your reply!
Yours
Li Mei