题目内容
【题目】When we went out to dinner, I noticed a young man in a wheelchair, who, I thought, had muscular dystrophy( 肌肉萎缩症). As a disabled person like him, his brain might be great but physically he could not do_______. I had a chat with him and learnt my _______ was right. He told me that normal things like answering the phone or opening the door were difficult for him.
Soon our dinner was _______, and I kept my eyes on him when I was eating. As we were leaving, I noticed him looking through his wallet. We went to him and learned that he couldn't find his card! He said that he remembered putting it into the wallet before leaving home. This man could not even move his hands easily. So I asked for his approval(批准) to help him look for his card, and he _______ me. At the same time, my son, Stewart, went off to see if someone had_______a card. After searching carefully I didn’t find the card. However, I found_______one in his bag. Meanwhile, I found he had a lot of valuables in his bag.
After paying for his dinner with the card I found in his bag, he decided to leave. Worrying about his safety, we offered to send him home,_______ he was carrying so many valuable things with him. However, he _______ that he could go home by himself. So we gave up and hoped that he could get home _______.
There are many disabled people in the world and we can’t _______ the difficulty they have in their everyday life. I was so lucky to be healthy and I hoped we all could try our best to help them.
【1】A. many B. much C. few D. little
【2】A. guess B. idea C. thought D. feeling
【3】A. attended B. served C. prepared D. finished
【4】A. treated B. guided C. trusted D. excused
【5】A. looked up B. picked up C. put up D. taken up
【6】A. this B. that C. other D. another
【7】A. but B. or C. because D. so
【8】A. doubted B. insisted C. realized D. promised
【9】A. luckily B. finally C. safely D. early
【10】A. accept B. compare C. suppose D. imagine
【答案】
【1】 B
【2】 A
【3】 B
【4】 C
【5】 B
【6】 D
【7】 C
【8】 B
【9】 C
【10】 D
【解析】
文章大意:我们去吃晚餐时遇到一个患有肌肉萎缩症的男子,交谈一番后,我发现我的猜想是对的:尽管他的脑子可以很灵活,但他行动不便,很多正常人可以轻易做到的事情,他都难以做到。我们准备离开时,发现他找不到卡了。于是我们帮他找了一番。最后我为自己能健康活着而感到幸运,并希望我们都能尽力帮助残疾人。
【1】句意:他的大脑也许很好,但在身体上有很多做不到的。考查形容词及语境理解。A. many许多,修饰可数名词;B. much许多,修饰不可数名词;C. few很少,修饰可数名词;D. little很少,修饰不可数名词。根据his brain might be great but physically he could not do___1___.可推知句意为“他的大脑也许很好,但在身体上有很多做不到的。”此处表示抽象的事物,所以用much修饰,故答案选B。
【2】句意:我和他聊了聊,知道我的猜测是对的。考查名词及语境理解。A. guess猜测;B. idea主意;C. thought思想;D. feeling感觉。根据I had a chat with him and learnt my ___2___ was right.结合前文是我在心里对他的猜测,推出此处是指“我的猜测是对的”,故答案选A。
【3】句意:很快我们的晚餐被端上来了。考查动词及语境理解。A. attended参加;B. served服务、端上、提供;C. prepared准备;D. finished完成。根据下文I kept my eyes on him when I was eating. 我吃饭的时候一直盯着他,可知此处是指“我们的晚餐被端上来了”,故答案选B。
【4】句意:因此,我请求他的批准,以帮助他寻找他的卡,他信任我。考查动词及语境理解。A. treated对待;B. guided指导;C. trusted信任;D. excused原谅。根据上文So I asked for his approval(批准) to help him look for his card, 因此,我请求他的批准,以帮助他寻找他的卡,再结合下文语境可知此处是指“他信任我”,故答案选C。
【5】句意:同时,我的儿子Stewart,去看是否有人捡了一张卡。考查动词短语及语境理解。A. looked up查寻;B. picked up捡起;C. put up举起、张贴;D. taken up开始从事。根据to see if someone had___5___a card.联系上文语境,结合选项,可知此处句意为“看看是否有人捡了他的卡”,故答案选B。
【6】句意:然而,我在他的包里发现了另一张卡。考查形容词及语境理解。A. this这个;B. that那个;C. other其他的,泛指;D. another再一个、另一的。根据However, I found___6___one in his bag.此处one是指“同类异物”,推出是指的另外的一张卡,故答案选D。
【7】句意:因为他随身带着那么多值钱的东西。考查连词及语境理解。A. but但是,表示转折;B. or或者,表示选择;C. because因为,表示因果关系,引出原因;D. so因此,表示因果关系,引出结果。根据he was carrying so many valuable things with him.他随身带着那么多值钱的东西,可知这是我们送他回家的原因,故答案选C。
【8】句意:然而,他坚持说他可以自己回家。考查动词及语境理解。A. doubted怀疑;B. insisted坚持;C. realized意识到;D. promised许诺。根据However可知这是转折词,结合选项,推知应是他坚持他自己回家,故答案选B。
【9】句意:所以我们放弃了,希望他能安全回家。考查副词及语境理解。A. luckily幸运地;B. finally最后地;C. safely安全地;D. early早地。根据So we gave up and hoped that he could get home ___9___.可推知句意为“所以我们放弃了,希望他能安全回家。”设空处修饰前面的动词get,所以应用副词形式,故答案选C。
【10】句意:世界上有许多残疾人,我们无法想象他们在日常生活中遇到的困难。考查动词及语境理解。A. accept接受;B. compare比较;C. suppose假设;D. imagine想象。根据the difficulty they have in their everyday life.可推知句意为“我们无法想象他们在日常生活中遇到的困难”,故答案选D。
解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含义,空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正确答案。如,第3小题,根据下文I kept my eyes on him when I was eating. 我吃饭的时候一直盯着他,可知此处是指“我们的晚餐被端上来了”,故答案选B。第7小题,根据he was carrying so many valuable things with him.他随身带着那么多值钱的东西,可知这是我们送他回家的原因,故答案选C。
【题目】阅读下列短文,根据短文中的信息完成文后表格。(每空一词)
If you want to know which social app Chinese young people use a lot now, you had better not miss “short videos”. Some users use apps like Tik Tok (抖音) and Kuaishou because they think it is fun to share short videos about their lives, while others have different purposes as well.
A 12-year-old user named Elsa has up to 2.7 million followers on Tik Tok. The girl has shared videos about her dancing studies since last July. One of the videos won her about one million fans. “I feel really happy to go on sharing happiness with other people by short videos,” said Elsa.
As some videos are about the latest news, a group of users depend on them to get information. To some other users, they have a different purpose. “Because I can’t spend many hours watching a complete video and I am a very impatient person. I don’t like waiting for a program to end. I prefer to watch short videos of wonderful parts in a concert or a TV series,” said Wang Zhihao.
However, some young Chinese feel bored with some short videos. “Killing time is the main reason for me to watch the short videos, but many are almost the same, so I think it is a waste of time. Moreover, I really don’t like the videos which show strange even dangerous things,” said Wen Nan, another college student.
Recently, something else has happened. Some videos are telling people what products are worth buying. Some users buy the products after watching, but they should think twice. If they don’t think carefully, they may regret soon. Some short videos even sell fake (假) products, but these sellers won’t let you return them to get your money back, or deal with your trouble.
Short videos in 【1】 | |
An introduction to short videos | ★ Short videos, including Tik Tok and Kuaishou, are very 【2】 now. ★ Some users share short videos for 【3】, while others share for other purposes. |
Reasons for short videos | ★ Elsa feels happy to 【4】 sharing videos with others. ★ A group of users like using short videos to get 【5】 about the latest news. ★ To users who are not 【6】 enough, it takes less time to watch short videos. |
Reasons【7】 short videos | ★ Wen Nan thinks that watching the short videos is a【8】 of time as many of them are almost the same. ★ Some users easily buy products which are introduced in the videos 【9】thinking carefully, and they may regret soon. ★ Some short videos sell fake products, but they won’t 【10】your money after selling. |
【题目】一个快乐的人总能发现生活的美妙和乐趣。但是怎样才能让自己成为一个真正快乐的人呢?你和几位好朋友有不同的看法。请根据下面表格中的内容,以“What makes one happy?”为题写一篇报道,给你校的校报投稿。
Who | What makes one happy | Why |
Matt | 学业上取得进步 和很多人交朋友 | 变得更努力 泄气时给你鼓励,带来快乐 |
Dave | 发展兴趣爱好 参加学校活动 | 提高自己 充实生活 |
You | …… | …… |
要求:1. 短文必须包括以上表格的提示内容,要求语句通顺、意思连贯;
2. 文章中有关“你”的部分内容,须用2-3句话展开合理想象,做适当发挥;
3.90词左右,短文的开头已经给出,不计入总词数。
What makes one happy?
A happy person can always find the beauty and pleasure of life. But how can you make yourself become a truly happy person? A few friends and I have different opinions.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________