题目内容
【题目】 After sitting in a wheelchair for tens of years, Stephen William Hawking, one of the greatest scientists in this age, died in March 2018. Hundreds of thousands of people showed their love and admiration (敬佩) for Hawk.
Although he made a great contribution (贡献) to science, he was not special at all when he was young. From the school report in Hawking’s childhood, he made no difference with common children, or even worse. Once, his mom asked him, “Darling, are you really weak at study?” He felt embarrassed and answered, “Em... the others are the same.”
He was not born in a rich family which could offer him expensive car or large house, however, his parents insisted (坚持) that children needed to read more books. It made Hawking a thoughtful and knowledgeable person.
After he got sick seriously, people thought he might die at any time. Unexpectedly, he lived another 50 years and continued his world-shaking discoveries. At the same time, Hawking lived a colorful life. He liked to hang out, such as celebrating his birthday in a hot air balloon, diving (潜水) to enjoy views in the deep sea, and so on. He never got tired of playing roles in movies and series and traveled around the world to give talks. He even signed up an account (账户) on Weibo in China and talked with youths.
Hawking’s three children see their father as this: He is as curious (好奇的) as children who have interest in the outside world. He encourages questions from his children, even the ones that sound very stupid. He is aggressive (进取的). He never stops searching for subjects he likes and makes a great effort for them. He is fun. From his mouth; difficult astrophysics (天体物理学) turns fresh and alive. That is a real Hawking.
【1】What is Hawking like in his children’s eye?
A.Common, sick and loving.B.Curious, aggressive and fun.
C.Fresh, fun and alive.D.Rich, curious and knowledgeable.
【2】If we put the passage into three parts, which of the following is the best?
(①=Para.1 ②=Para.2 ③=Para.3 ④=Para.4 ⑤=Para.5)
A.①; ②③④; ⑤B.①②; ③; ④⑤C.①②; ③④; ⑤D.①; ②③; ④⑤
【3】From the passage, we can infer (推断) that ________.
A.Hawking was common at his young ageB.Hawking had a strong mind in a strong body
C.Hawking made a great contribution to scienceD.Hawking’s parents were wise and of great vision
【4】The best title of this passage is ________
A.The Colorful life of HawkingB.Hawking’s World-shaking Discoveries
C.What does Hawking have except super brain?D.What is Hawking like in the eyes of the world?
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【4】C
【解析】
短文大意:本文是记叙文,讲述了著名科学家霍金普通的童年和患病后丰富多彩的生活。
【1】题意:霍金在孩子们眼中是什么样子?考查细节理解。根据Hawking’s three children see their father as this: He is as curious (好奇的) as children…He is aggressive (进取的)…He is fun.可知三个孩子认为父亲好奇、好斗也很有趣,故选B。
【2】题意:如果我们把这篇文章分成三个部分,下面哪个是最好的?考查结构理解。根据短文内容可知是“总分总”结构,第一段总说科学家霍金在轮椅上奋斗了几十年,第二、三、四段具体介绍霍金普通的童年和患病后丰富多彩的生活,最后以孩子对父亲的印象总结霍金的特点。故选A。
【3】题意:通过这篇文章,我们可以推断出________。考查推理判断。A. 霍金年轻时很普通。B. 霍金头脑坚强,身体强壮。C. 霍金对科学做出了巨大贡献。D. 霍金的父母很聪明,有远见卓识。根据From the school report in Hawking’s childhood, he made no difference with common children, or even worse. 他与普通孩子没有区别,甚至更糟,可知AB说法错误。根据短文内容,本文介绍的是与疾病抗争的霍金,并没有介绍他的科学成就,C项说法错误。根据however, his parents insisted (坚持) that children needed to read more books. It made Hawking a thoughtful and knowledgeable person.他的父母坚持认为孩子需要读更多的书,这使霍金成为一个深思熟虑和知识渊博的人,可知霍金的父母很有远见卓识,Hawking’s parents were wise and of great vision符合题意,故选D。
【4】题意:这篇文章最好的标题是________。考查标题归纳。A. 霍金丰富多彩的生活。B .霍金震撼世界的发现。C. 除了超级大脑,霍金还拥有什么?D. 在世界的眼中,霍金是什么样的?根据短文内容,本文介绍了作为科学巨匠之外的霍金,没有介绍他的科学成就,第四段介绍他丰富多彩的生活,最后一段介绍孩子们眼中的霍金,可知ABD三项说法错误或片面,What does Hawking have except super brain? 符合文意,故选C。