题目内容
【题目】 Music has brought James Blunt worldwide fame, but becoming a pop star hasn’t been an easy road for him.
Blunt was born into a family of soldiers in 1974. So it is no surprise that he himself joined the army as a soldier in 1996. Music wasn’t popular entertainment in the family house. His father considered all music to be unnecessary noise. “Like any parents, mine wanted me to have a secure job with a regular salary(薪水)and career prospects(前途), Blunt said in an interview with the BBC. “And the one job my father knew of —that he’d experienced himself—was the army, so he could help me in that direction.” In 1999, he was sent to Kosovo(科索沃)as a member of the peacekeeping force. Despite following in his father’s footsteps, music was James’ primary passion. The young officer took his guitar with him. Blunt explained to the Herald.-Times.” Wherever you are in the army, you take something to keep yourself amused. Some bring a pack of cards, some a football. I took a guitar.” His wartime experience inspired him to write the song No Bravery. Blunt couldn’t escape his love of music. He left the army in October 2002 and decided that it was time to replace guns with guitars. He flew to the US in September 2003. There he met Linda Perry, songwriter and produces, who helped him with the music. In 2005, Blunt released his first album. Back to Bedlam. It was a huge success that the album sold over 10 million copied worldwide and its single. You’re Beautiful, bit number one in over a dozen countries.
【1】Blunt became a soldier at first because________.
A.he loved the job with a regular salary.
B.he preferred to sing in the army.
C.his father expected him to be a soldier.
【2】What does the underline word “secure” mean in Chinese.
A.赚钱的B.稳当的C.轻松的
【3】Blunt went to Kosovo with________.
A.a footballB.a pack of cardsC.a guitar
【4】Blunt release his first album when he is ________.
A.31 years oldB.28 years oldC.30 years old
【5】What can be the best title of this story?
A.Wars—a Lasting Theme for Music
B.Road to Become a Pop Star.
C.Living up to Parents’ Expectation.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】
本文叙述了詹姆斯布朗特成为一名流行歌星的事情,详细地介绍了他当兵的经历和他是如何成为歌星的。
【1】推理判断题。根据第二段“And the one job my father knew of—that he'd experienced of himself—was the army,so he could help me in that direction."我父亲所知道的一份工作——他亲身经历过的——是军队,因此他可以在这方面帮助我”可知Blunt起初是个军人,他父亲既然能在这方面帮助他,自然希望他当兵,故选C。
【2】语义猜测题。根据第二段“His father considered all music to be unnecessary noise."Like any parents,mine wanted me to have a secure job with a regular salary and career prospects他父亲认为所有的音乐都是不必要的噪音。和所有父母一样,我的父母希望我有一份______工作,有固定的薪水和职业前景”可知父母希望我有一份稳定的工作,有固定的薪水和职业前景,以secure稳当的;安全的,故选B。
【3】细节理解题。根据第二段“Wherever you are in the army,you take something to keep yourself amused.Some bring a pack of cards,some bring a football.Itooka guitar.不管你在军队哪里,你都会带一些东西让自己开心。一些人会带一副牌,一些人带足球。我带了一把吉他。”可知,Blunt带着吉他去了科索沃,故选C。
【4】推理判断题。根据“Blunt was born into a family of soldiers in 1974.Blunt于1974年出生于一个军人家庭”和“In 2005,Blunt released his first album."2005年,Blunt发行了他的第一张专辑”可知,2005﹣1974=31,所以Blunt在31岁时发行了他的第一张专辑,故选A。
【5】推理判断题。根据整篇文章内容及“Music has brought James Blunt worldwide fame,but becoming a pop star hasn't been an easy road for him.音乐给詹姆斯布朗特带来了世界性的声誉,但成为一名流行歌星对他来说并非易事”可知,“成为流行歌星的道路”符合题意,故选B。
语义猜测类的题目是中考英语阅读必考的题型之一。特别看重考生的语篇分析和逻辑推理能力。考生在做题过程中可以通过理解分析该段落甚至全文的主旨内容,确定单词的含义,例如小题2,根据第二段“a regular salary and career prospects有固定的薪水和职业前景”可以推测出我的父母希望我有一份稳定的工作,所以secure意为稳当的是对的,考生可以通过阅读段落内容,认真分析推理,从而选出正确答案。