题目内容

【题目】Children’s Games in Ancient China

During ancient times, children didn’t have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.

Kicking stone balls

During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China, and it was often played in winter to keep warm.

Playing hid-and-seek

Hid-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play: covering a child’s eyes while other kids run to tease(戏弄) him or, more normally, others hide and one child must try to find them.

Flying kites

Kites have quite a long history. The earliest kites were made of wood, instead of paper. The three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its own feature. For example, the bird-shaped kite with long wings of the Beijing kite.

Watching shadow plays(皮影戏)

The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. The artists control puppets(木偶) behind the screen and tell stories to music.

根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。

1In which season did ancient Chinese often kick the stone balls?

A. Spring.B. Summer.C. Autumn.D. Winter.

2How is hide-and-seek usually played?

A. One plays and others watch.B. One runs and others try to catch.

C. One tries to find and others hide.D. One tries to hide and others find.

3What does the underlined word “feature” mean in the text?

A. 特征B. 图片C. 未来D. 特长

4Which ancient game is like watching movies?

A. Playing hide-and-seek.B. Watching shadow plays.

C. Flying kites.D. Kicking atone balls.

5Where can we find this passage?

A. In a shopping guide book.B. In a weather report.

C. In a traveling magazine.D. In a kids’ magazine.

【答案】

1D

2C

3A

4B

5D

【解析】

本文介绍了中国古代孩子玩的四个游戏——踢石球、捉迷藏、放风筝和看皮影戏。

1细节理解题。根据During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China, and it was often played in winter to keep warm. 清朝时,踢石球是中国北方的一种流行游戏,冬季经常玩以保暖。可知,踢石球是在冬天里玩的。故选D

2细节理解题。根据others hide and one child must try to find them. 可知,玩捉迷藏是一个人找藏起来的其他人。故选C

3词意猜测题。根据The three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. 三种最著名的风筝是:北京风筝、天津风筝和潍坊风筝。且由本部分的最后一句For example, the bird-shaped kite with long wings of the Beijing kite.可知,北京风筝多是长翼鸟的形状。所以不同的地方有不同的特征。故feather意为“特征。故选A

4细节理解题。根据The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. 在古代最接近看电影的是看皮影戏。可知,在古代看皮影戏就像是看电影。故选B

5推理判断题。A. In a shopping guide book. 在一本购物指南里。B. In a weather report. 在天气预报里。C. In a traveling magazine. 在旅行杂志上。D. In a kids’ magazine. 在儿童杂志上。本文介绍了中国古代孩子玩的四个游戏——踢石球、捉迷藏、放风筝和看皮影戏。因此最有可能出现在儿童杂志上。故选D

词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:(1)利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 (2)利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 (3)利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。这些逻辑关系往往通过一些相应的词或短语表达出来,如but, or, however, so, because等。(4)利用构词法知识答题。熟记一些前缀、后缀所表达的意思,不仅可以扩大词汇量,而且帮助我们猜测词义。第3小题的词义猜测题就是利用第1种解题方法。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读并回答问题。

Every day when I enter the classroom, I will take a look at the wall beside my seat. You will find nothing special about this old wall if you just look at it. But for the students in my class, it is a special wall. Take a good look at it, and you will get to know the real feelings and thoughts of us, the 9th graders.

In the middle of the wall, there is a big “VICTORY”. It was written in pencil. I guess it must have been written by someone who got a good mark in an exam.

A little higher above the formulas(方程式), there is a poem. It only has two sentences. It reads: All those sweet memories have disappeared. Like tears(眼泪) dropping in the heavy rain.

Oh! It must have been written at the end of the last term in middle school. Classmates had to leave school and good friends had to part(分离). What a sad poem!

If you “explore(浏览)” the wall more carefully, you will find many other interesting things, like a crying face, or a happy face, and other patterns(图案). There are still some patterns and letters that I can’t understand, but they all show the feelings of the students who drew them.

For years, the wall has witnessed(见证) all the things that have happened in the classroom. I don’t know how it will be next year, two years from now, or even ten years from now. But I hope more smiling faces will be drawn on it.

1Where is the big “VICTORY”?(No more than six words)

___________________________________________________________________

2When was the poem written?

______________________________________________________________________

3What does the writer think of the poem?(no more than three words)

______________________________________________________________________

4What do the patterns and letters show?

_______________________________________________________________________

5What is the main idea of this passage?

_______________________________________________________________________

【题目】 I teach economics in a university three times a week. Last Monday, at the beginning of class, I asked my students how their weekend had been. One young man said that his weekend had not been so good. He had his wisdom teeth removed. Then he went on to ask me why I always seemed to be so cheerful.

His question reminded me of something I’d read somewhere before: Every morning when you get up, you have a choice about how you want to live that day. I said, “I choose to be cheerful.”

“Let me give you an example,” I continued. “Besides teaching here, I also teach at a college in Henderson, 17 miles down the freeway from where I live. One day a few weeks ago, I exited(离去) the freeway and turned onto College Drive. I only had to drive another quarter mile down the road to the college. But just then my car died. I tried to start it again, but the engine wouldn’t work. So I put my flashes on, took my books, and walked down the road to the college. As soon as I got there, I called AAA (汽车协会) and asked for a tow truck to meet me at my car after class. The secretary there asked me what had happened. “ Δ .” I replied, smiling.

“Your car breaks down but it is not a bad day. What do you mean?”

“My car could have broken down anywhere along the freeway. It didn’t,” I replied. “Instead, it broke down at the perfect place: off the freeway, within walking distance of here. I’m still able to teach my class, and I’ve been able to ask for the tow truck to meet me after class! If my car was meant to break down today, it couldn’t have been arranged in a more convenient way.”

I ended my story. In spite of the early hour, no one in my class seemed to be asleep. Somehow, my story had touched them.

1The writer of the story is a __________.

A. traffic policemanB. university teacher

C. secretary at AAAD. college student

2The writer ___________ when his car broke down that day.

A. complained for a long timeB. called AAA for help at once

C. waited there for someone’s helpD. walked to his workplace

3Which of the following can be put in Δ ?

A. This is my lucky day.

B. There is something wrong with my car.

C. I’m just a little bit late for work.

D. It is wonderful that my car breaks down.

4We can learn from the story that ___________ .

A. we should learn to be positive in times of trouble

B. it’s important to keep your car in good condition

C. teachers need special skills to give good lessons

D. personal experiences can touch a person’s heart

【题目】Do you laugh every day? Most people _____ times a day. Scientists say that people laugh about 17 times a day. That is a lot of laughter.

In India, there are ______ laughter clubs. The people in these clubs get together every morning. First they stretch their hands above their heads. Then they pretend to laugh. Soon everyone is laughing naturally. People say they feel good after ______ together.

Scientists believe that laughter is good ______ you. Why For one thing, laughter is a good exercise. When you laugh, you exercise many muscles (肌肉) in your body.

Scientists say that one hundred laughs is the same as ten minutes of running. When you laugh, you also breathe deeply. This makes you feel ______ .

Why, do we laugh? That is a hard question ______. We know that people laugh ______ in a group. We don’ t laugh very often when we are alone. Many scientists believe that we use laughter to make friends with _____. Laughter helps us feel part of a group.

In English, people say that laughter is the best ______. Some think that laughter helps sick people get ______. Do you think so?

1A. LaughsB. doC. doesD. did

2A. hundred ofB. hundreds ofC. hundredD. hundreds

3A. laughB. to laughC. laughingD. laughed

4A. forB. atC. withD. about

5A. relaxedB. to relaxC. relaxingD. relax

6A. answeredB. answeringC. answerD. to answer

7A. less thanB. hardlyC. neverD. more often

8A. anotherB. othersC. otherD. the other

9A. magazineB. knowledgeC. medicineD. friend

10A. wellB. goodC. badD. ill

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网