题目内容
【题目】 About thirty years ago, China was known as the “Bicycle Kingdom”. But the two-wheeled transports were soon replaced by their fuel-powered competitors ( 对手).
Recently, normal bikes are seen across China, with an increasing number of people choosing riding instead of driving to schools, to workplace or to go sightseeing. The introduction of bike-sharing plan, led by new companies, like Ofo and Mobike, has brought the heat to a new level.
According to the research made the first week of this year, there were about 5.85 million users of Mobike while Ofo had 1.4 million users. People can unlock the shared bikes by using their Smartphones. The bikes are set with GPS and can be left anywhere in public for the next user. They are popular among many Chinese people as they provide an effective way to the“last mile” problem, which means the final part of a person’s journey. “In places where the underground cannot reach, where it’s difficult to change from one kind of transport to another, it’s so easy to get where you want to go with Mobike,” Hu Hong, 29, told AFP. She rides to her Shanghai Company every day.
However, the plans also have some problems, such as illegal( 违法) parking, damage and stealing. Last month, two nurses in Beijing were caught by policemen for five days for putting locks on two shared bikes. And in December, a man who stole a shared bike was put in prison for 3 months and had to pay 1,000 yuan.
Now, Chinese service runners are trying to solve these problems. For example, Mobike sets a100-point score for each user. Points will be taken away when bad behavior happens. Once a score drops below 80, the price of renting a bike will rise to 100 yuan per 30 minutes, up from 0.5-1 yuan.
【1】What makes shared bikes different from normal ones?
A.They can be seen everywhere in China.B.They can be unlocked by Smartphones.
C.They can be used to go sightseeing.D.They can be ridden to workplaces.
【2】The underlined word "they" in Paragraph 3 refers to _________.
A.SmartphonesB.GPSC.The bikesD.People
【3】Why were the two nurses caught by policemen?
A.They stole a shared bike.B.They locked the shared bikes.
C.They took the bikes home.D.They lost the bikes.
【4】Which of the following is NOT the problem of the bike-sharing plan?
A.Users always destroy the bikes.B.Users park the bikes everywhere.
C.The bikes are sometimes stolen.D.The number of bikes is increasing.
【5】Peter's score is 60 now. If he wants to rent a Mobike for 1 hour, how much should he pay for it?
A.100B.150C.200D.300
【答案】
【1】B
【2】C
【3】B
【4】D
【5】C
【解析】
本文是一篇记叙文,主要讲述了中国的共享自行车,随着越来越多的人选择骑自行车去上学、工作或者观光,对自行车的需求量也逐步增加,共享自行车解锁方便,可以被停放在公共场所的任何一个地方供下一个使用者使用,带来便捷的同时,也有一些问题,例如:违法停车、车辆损坏和车辆被盗等。为了解决此类问题,共享自行车的运营者给每位用户设置了积分,如果用户用车行为不规范,将会被扣分,随之而来的就是租车费用的增加。
【1】细节理解题。根据People can unlock the shared bikes by using their Smartphones. 人们可以用智能手机解锁共享自行车。可知,共享自行车与普通自行车的不同之处是“可以用手机解锁”。故选B。
【2】词义猜测题。根据People can unlock the shared bikes by using their Smartphones. The bikes are set with GPS and can be left anywhere in public for the next user. 人们可以用智能手机解锁共享自行车,自行车有安装GPS点位,可以留在任何一个公共地点供下一个用户使用。可知,此处一直是在描述公共自行车的使用,they是代词,代指前面提到的自行车,公共自行车在很多年轻人当中很受欢迎。故选C。
【3】细节理解题。根据Last month, two nurses in Beijing were caught by policemen for five days for putting locks on two shared bikes. 上个月,北京的两名护士因给两辆共享自行车加锁而被警察抓获并拘留五天。可知,两名护士因为锁住了共享自行车而被抓。故选B。
【4】细节理解题。根据However, the plans also have some problems, such as illegal( 违法) parking, damage and stealing. 然而,这些计划也存在一些问题,如违章停车、损坏和偷窃。可知,自行车共享计划存在三方面的问题:违章停车、车辆损坏、车辆盗窃。而自行车的数量增加并不是自行车共享计划存在的问题。故选D。
【5】细节理解题。根据Once a score drops below 80, the price of renting a bike will rise to 100 yuan per 30 minutes.一旦分数降到80分以下,每30分钟租一辆自行车的价格就会上升到100元。可知,分数在80以下,每30分钟租金100元,皮特的分数是60,所以租金是每30分钟100元,所以1小时的租金是200元。故选C。