题目内容
【题目】Today some people call Amsterdam “the City of Bicycles” because it is a city which is flat and convenient(方便的) for bicycles.
In the 1960s, a group of cycling fans __________an idea.They believed that it would be better for everybody if only bicycles were allowed in the city centre. They were _________ that this would help to save energy, reduce pollution and provide free public transport. The group painted hundreds of bicycles __________and placed them in public places around Amsterdam for people to use. __________ was allowed to take them and use them for short journeys, whether he was a local or a foreigner. Wherever someone finished a journey, they would _________ the bike there for someone else to use. The problem was that it didn't work— _________ took all the bicycles within weeks!
_________, more than thirty years later, the “white bike” is back in town—this time with a computer chip(芯片) to _________ its every move! To take a bicycle, you have to put a special card inside. The new “white bike” is not white any more but is an unusual _________ with bright colours. The bikes are parked at special parking places and people who want to use them have to take them to another place that has enough room.
There is already less traffic in central Amsterdam, _________ both locals and tourists have been using the “white bikes”. Thanks to the good ideas of lots of people, like the cycling fans in the 1960s, many people around the world have been enjoying city centre streets without cars for many years.
【1】A. stole B. had C. refused D. dropped
【2】A. thoughtful B. helpful C. hopeful D. thankful
【3】A. black B. brown C. blue D. white
【4】A. Anyone B. Everything C. No one D. Someone
【5】A. take B. leave C. carry D. send
【6】A. robbers B. shoplifters C. kidnappers D. thieves
【7】A. However B. Instead C. Therefore D. Though
【8】A. make B. mark C. record D. describe
【9】A. design B. idea C. size D. experiment
【10】A. so B. because C. but D. while
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】A
【5】B
【6】D
【7】A
【8】C
【9】A
【10】B
【解析】本篇文章难度适中,主要讲述自行车之城阿姆斯特丹的人们如何推广绿色交通的方法。
【1】句意“在20世纪60年代,一群骑自行车的爱好者有了一个主意”。本题考查动词辨析。A.偷;B.有;C.拒绝;D.掉落。根据They believed that it would be better for everybody if only bicycles were allowed in the city centre可知,他们有了一个主意,故选B。
【2】句意“他们是有希望的,他会帮助来节约能源,减少污染,提供免费的公共交通”。本题考查形容词辨析。A.有思想的;B.有帮助的;C.有希望的;D.感谢的。根据this would help to save energy, reduce pollution and provide free public transport可知,他们是有希望实施的。故选C。
【3】句意“这群人将成百上千的自行车涂成白色,放在阿姆斯特丹的公共地区供人使用”。本题考查名词辨析。A.黑色;B.棕色;C.蓝色;D.白色。根据the “white bike” is back in town可知,他们将自行车涂成白色。故选D。
【4】句意“任何人都允许带走他们来短暂旅行”。本题考查代词辨析。A.任何人;B.每一件事;C.没有人;D.一些人。根据whether he was a local or a foreigner可知,不管是本地人还是外国人都可以使用,故选A。
【5】句意“人们使用完之后,他们可以把车放在那,供其他人使用”。本题考查动词辨析。A.带走;B.离开,丢下;C.携带;D.送。人们把车留在那里,供其他人使用,故选B。
【6】句意“问题是,这个不起作用,小偷不到一个星期就偷走了所有的自行车”。本题考查名词辨析。A.强盗;B.商店扒手;C.绑匪;D.小偷。根据常识可知,小偷偷车,故选D。
【7】句意“然而三十年后,自行车又回到了城里,这次用电脑芯片来记录它的每一次移动”。本题考查连词辨析。A.然而;B.取而代之;C.因此;D.尽管。根据上下文可知,以前自行车经常被盗,而三十年后,这种自行车又出现了。前后表示转折,故选A。
【8】句意“然而三十年后,自行车又回到了城里,这次用电脑芯片来记录它的每一次移动”。本题考查动词辨析。A.使,让;B.标记;C.记录;D.描述。根据The bikes are parked at special parking places and people who want to use them have to take them to another place that has enough room可知,电脑芯片的功能是记录自行车的移动情况。故选C。
【9】句意“这种新的自行车不再是白色的了,而是用一些明亮的色彩来设计”。本题考查名词辨析。A.设计;B.主意;C.尺寸;D.试验。根据The new “white bike” is not white any more可知,白车已经不再是白色的了,而是一种不同的设计。根据句意,故选A。
【10】句意“阿姆斯特丹中心的交通工具已经很少了,因为当地人和外地人都使用小白车”。本题考查连词辨析。A.所以;B.因为;C.但是;D.当……时候。根据句意可知,后一句是前一句的原因,故选B。
【题目】阅读短文,根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Here is a train schedule from Liuzhi to Kunming.
Train Time Station | 6061 | K1235 | K1139 | K109 |
Liuzhi | 04:23 | 14:23 | 23:30 | 15:02 |
Liupanshui | 06:07 | 17:07 | 01:28 | 16:28 |
Hongguo | 11:10 | __ | 04:54 | __ |
Qujing | 14:17 | 20:08 | 06:51 | 19:47 |
Kunming | 16:52 | 22:09 | 08:38 | 21:28 |
【1】Which train station is next to Liuzhi?
A. Liupanshui B. Hongguo C. Qujing D. Kunming
【2】How many train stations are there between Liuzhi and Kunming?
A. One B. Two C. Three D. Four
【3】If you want to reach Kunming at 16:52, which train will you probably take?
A. K1139 B. 6061 C. K1235 D. K109
【4】Which of the following in not true according to the passage?
A. K1139 train gets to Liuzhi at 23:30.
B. K1235 train stops at Hongguo.
C. There are four trains from Liuzhi to Kunming.
D. It takes five hours to go to Kunming from Liupanshui by K109.
【5】The underlined word “schedule”proably means “______”in Chinese.
A. 车票 B. 地图 C. 日历 D. 时刻表