题目内容
【题目】 When Einstein was 16, he always played with a group of mischievous kids. Because he was so busy playing, he didn't study enough and failed his final exam.
One morning, when Einstein was holding a fishing rod and was about to go fishing with his friends, his father stopped him and said calmly, "Einstein, you're so fond of playing all day that you failed your exam. I'm worried about your future."
"What are you worrying about? Jack and Robert also failed, but don't they still get to go fishing?"
"My boy, you can't think like that," his dad said. "There is a fable(寓言故事)that people tell in our hometown. Listen to it now."
"There were two cats playing on a roof. One cat got caught off guard and fell down the chimney(烟囱)while holding the other cat. When the two cats climbed out of the chimney, one of the cats had soot(烟灰)on his face, while the other cat's face was clean. Seeing the soot-faced cat, the clean cat thought its face must be dirty, so it quickly ran to the riverside and washed its face. The soot-faced cat saw the clean-faced cat and thought its face was also clean, so it just swaggered down the street."
"Einstein, no one can be your `mirror'. You have to think for yourself. If you take your cues from others, you will never learn."
Hearing this, Einstein laid down his fishing rod and returned to his room. He decided to pay more attention to his studies and less attention to what his friends were doing. This allowed him to be successful.
【1】What was Einstein's problem, according to his father?
A.He always failed his final exams then.B.He was not good at maths at an early age.
C.He liked to go fishing with his friends.D.He played with naughty kids too much.
【2】What do we know from the fable?
A.The clean cat didn't wash its face.B.Both cats made the wrong decision.
C.The soot-faced cat washed its face clean.D.The soot-faced cat couldn't be a mirror.
【3】What does the underlined word "swaggered" show?
A.The cat ran out very quickly.B.The cat felt very confident.
C.The cat felt he was just a fool.D.The cat laughed at the other cat.
【4】What lesson did Einstein learn from his father?
A.A friend in need is a friend indeed.
B.There are no shortcuts to success.
C.A genius is one step away from becoming a fool.
D.Don't look to others when deciding how to behave.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】C
【解析】
文章大意:短文介绍了爱因斯坦成功的原因,是受爸爸给他讲的一个寓言故事的启发。通过这个寓言故事告诉他只有自己才是自己的镜子,必须看清自己,并清楚自己想追求什么,自己的未来如何,不取决于别人怎样做,而是取决于自己怎样做。从而作者想告诉我们应该对自己的生活有什么样的态度。
【1】细节理解题。根据文中“At the age of 16,Einstein failed in several courses because he mixed with a group of naughty kids” 爱因斯坦在16岁时经常和一群调皮贪玩的孩子在一起玩,导致几门功课都不及格。可知,他和淘气的孩子玩得太多了。故答案为D。
【2】细节理解题。根据文中“When the two cats climbed out of the chimney, one of the cats had soot(烟灰)on his face, while the other cat's face was clean. Seeing the soot-faced cat, the clean cat thought its face must be dirty, so it quickly ran to the riverside and washed its face. The soot-faced cat saw the clean-faced cat and thought its face was also clean, so it just swaggered down the street."” 当两只猫爬出烟囱时,其中一只猫的脸上有煤烟,而另一只猫的脸是干净的。看到灰脸的猫,干净的猫觉得自己的脸一定很脏,于是赶紧跑到河边洗了脸。烟灰脸的猫看到了干净脸的猫,觉得它的脸也很干净,就大摇大摆地走在街上。可知,从寓言中我们知道两只猫都做了错误的决定。故答案为B。
【3】词义猜测题。根据文中“The soot-faced cat saw the clean-faced cat and thought its face was also clean, so it just swaggered down the street."” 烟灰脸的猫看到了干净脸的猫,觉得它的脸也很干净,就大摇大摆地走在街上。可知,加下划线的单词“swaggered”表示猫觉得他只是个傻瓜。故答案为C。
【4】细节理解题。根据文中内容可知,通过这个寓言故事告诉他只有自己才是自己的镜子,必须看清自己,并清楚自己想追求什么,自己的未来如何,不取决于别人怎样做,而是取决于自己怎样做。爱因斯坦从他父亲身上学到了 天才离成为傻瓜只有一步之遥。故答案为C。