题目内容
【题目】Shenzhen, Jan 1st, 2018 — Shenzhen has become the world’s first city to make all its public buses, about 16,359, run on electricity. A total of 12, 518 taxis, or 62.5 percent of all the taxis in the city are electric ones. “We will replace (替换) the rest of the taxis with electric ones by 2020.” said Mr. Chen from the government.
“I have been a driver for twenty years,” said Mr. Zhang, a driver who started to drive e-buses a month ago. “We had several rounds of training and passed strict exams before we were allowed to drive the e-buses.”
The city has built 8,000 charging poles (充电柱) and 501 bus charging stations. “A bus can be fully charged within two hours and the charging poles can serve 300 buses a day at our station. Since the replacement, the bus terminal(公交车总站) has become quiet, even as the e-buses are entering and exiting the station.” said Mr. Guan, the manager of Qinghu Bus Station.
The use of e-buses and e-taxis plays an important role in improving air quality. In a year, the e-buses use 72.9 percent less energy than the traditional ones. The e-taxis will save the energy of 119, 000 tons of standard coal(标准煤).
Shenzhen was one of the first 13 cities to take part in the National New-energy Vehicle Program (NNVP). In 2017, the city spent 3.3 billion yuan on e-buses and the charging equipment. The city also encourages people to buy new-energy cars or e-cars by reducing their payment.
【1】How many e-taxis were there in Shenzhen in January, 2018?
A. 8,000 B. 12,518 C. 16,359 D. 11,900
【2】What is the result of the replacement according to Mr. Guan?
A. The city has built 501 bus charging stations.
B. It helps to improve air quality and save energy.
C. The bus station has become quiet.
D. Passengers will spend two hours waiting for an e-bus.
【3】What can we infer (推断)from the passage?
A. It is not easy to be an e-driver.
B. Shenzhen is the first to use e-taxis.
C. 13 cities are in the NNVP besides Shenzhen.
D. Shenzhen will use 72.9 percent less energy than before this year.
【4】What is the main idea of the passage?
A. People in Shenzhen are encouraged to buy new-energy cars.
B. Shenzhen took part in the National New-energy Vehicle Program.
C. It is fast and convenient for the e-buses to be charged in Shenzhen.
D. Shenzhen is replacing its public buses and taxis with electric ones.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【解析】
本篇文章难度适中,主要讲述深圳将公交车和出租车置换成电动车的举措和意义。
【1】细节理解题。根据A total of 12, 518 taxis, or 62.5 percent of all the taxis in the city are electric ones可知,12518辆出租车是电动的,故选B。
【2】推理判断题。根据Since the replacement, the bus terminal(公交车总站) has become quiet, even as the e-buses are entering and exiting the station可知,可知,车站变得更安静了,故选C。
【3】推理判断题。根据We had several rounds of training and passed strict exams before we were allowed to drive the e-buses可知,想要成为电动公交车的驾驶员要经过几轮训练和严格的考试,故选A。
【4】主旨大意题。本文主要讲述深圳将公交车和出租车置换成电动车的举措和意义,故选D。
【题目】书面表达
下面是你对好朋友Mike的个人爱好的调查记录,请你写一份调查报告,介绍一下他的喜好及原因,词数:80~100。调查报告的开头已给出,不计入总词数。
Names | Reasons | |
Bands | Back Street Boys,HOT | Energetic;good singers; look cool;wear fantastic clothes |
Books | Hamlet,Romeo and Juliet | Love stories;romantic;beautiful words |
Movies | Titanic;E.T. | Tragedy;science fiction |
Mike is one of my good friends. He
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________