题目内容

【题目】根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。

The villagers in Mhangeni, Africa. faced a very big challenge(挑战).They didn’t have a school for their kids.

Then the village elder thought of an i1. He said that there was an old, abandoned (废弃的)farmhouse. It could be changed into classrooms after cleaning and furnishing(装设备)it. All the villagers were p2with his suggestion and started the project immediately

The parents repaired the broken walls. Some villagers d3the house into three classrooms by using pieces of wood. The others helped make desks and chairs for the students. Still, there was much more work to do. But the rains were coming. They had to s4working for the school as it was now the best time for them to plant.

So the children of Mhangeni decided to finish the house by t5.They had to hurry as summer had ended and other schools had already opened. They didn’t want to delay(耽搁) their studies. Everv day they were busy with cutting the grass and clearing the bushes(灌木).

The news about the porject s6and many people knew it. Two teachcrs who worked for the country’s Department of Education arrived to help out. and two foreign visitors were also touched (感动) by the children’s a7.They donated money for them to buy textbooks and stationery.

After 10 days of hard work, the new school was r8.The kids were very happy but a bit worried—they were behind in their studies.

Besides(之外)this, they also faced many d9.There were not enough classrooms to hold all the students. And two or three students had to share one book.

However, the children are happy to study in school—e10in their new school which they helped to build. Though their school might not be modern, their dream of having a school near their homes has come true.

【答案】

1idea

2pleased

3divided

4stop

5themselves

6spread

7actions

8ready

9difficulties

10especially

【解析】

本文介绍了生活在非洲的mhangeni的村民。他们面临着一个巨大的挑战,他们没有为孩子们提供学校。村长说可以把一座废弃的旧农舍用作教室。所有村民都很满意,立即开始了这项工程。由于雨季的到来,村民们不得不停下来去种植。孩子们决定自己接着修建教室。这个消息不胫而走。两位教师前来帮助。两位外国游客也被孩子们的行为所感动。经过10天的努力,新学校已经准备好了。但是他们还面临许多困难:没有足够的教室容纳所有的学生。两到三个学生不得不共用一本书。虽然这样,但是孩子们还是很高兴的,因为他们在自己修建的学校里读书。

1句意:这时村长想到了一个主意。根据He said that there was an old, abandoned (废弃的)farmhouse. It could be changed into classrooms after cleaning and furnishing(装设备)it. 他说有一座废弃的旧农舍。它可以在打扫清洁和装饰后用作教室。可知,这是村长所想到的一个主意,再结合首字母提示可知,填:idea。因为前面有不定冠词an,因此idea用单数。故答案为:idea

2句意:所有村民都对他的建议很满意,立即开始了这项工程。根据started the project immediately. 立即开始了这项工程。说明村民们对于村长的提议很满意,再结合首字母提示可知,填:pleasedbe pleased with:对……感到满意。所以答案为:pleased

3句意:一些村民用木头把房子分成三个教室。根据Some villagers d____3____the house into three classrooms by using pieces of wood. 一些村民用木头把房子_______ 三个教室。可知,应该是把房子分成三个教室,再结合首字母提示可知,填:divide。本文叙述过去发生的事情,因此用一般过去时,divide的过去式为divided。所以答案为:divided

4句意:他们不得不停止为学校工作,因为现在是他们种植的最佳时机。根据But the rains were coming. as it was now the best time for them to plant.可知,由于雨季的到来,这是人们种植的最好时节,因此应该是停止建学校。再结合首字母提示可知,填:stophad to是情态动词,后跟动词原形。故答案为:stop

5句意:于是,mhangeni的孩子们决定自己建成这座房子。do sth. by oneselfoneself用在动词后面,可以强调主语,表示某人自己,和by oneself是一个意思,即表示靠某人自己的意思。因此本题应该填反身代词,再结合首字母提示和主语the children of Mhangeni可知,填:they 的反身代词themselves。故答案为:themselves

6句意:关于这个项目的消息传开了,很多人都知道。根据many people knew it. 很多人都知道。可知,这个消息是传开了的。再结合首字母提示可知,填:spread。由and后面的句子and many people knew it.可知,该句话的时态为一般过去时,因此and 前面的句子也要用一般过去时。spread的过去式为spread。所以答案为:spread

7句意:两位在该国教育部工作的教师前来帮助。两位外国游客也被孩子们的行为所感动。根据The news about the project s____6____and many people knew it. 关于这个项目的消息传开了,很多人都知道。以及two foreign visitors were also touched (感动) by the children’s a___7___.两位外国游客也被孩子们的_______ 所感动。可知,应该是孩子们的行为感动了他们。再结合首字母提示可知,填:action。又因为该空前面的the children’s是复数的名词所有格,因此后面的名词应该用复数。故答案为:actions

8句意:经过10天的努力,新学校已经准备好了。根据After 10 days of hard work, 经过10天的努力。可知,新学校应该是准备好了。再结合首字母提示可知,填:readybe ready:准备就绪。所以答案为:ready

9句意:除此之外,他们还面临许多困难。根据There were not enough classrooms to hold all the students. And two or three students had to share one book. 没有足够的教室容纳所有的学生。两到三个学生不得不共用一本书。可知,这些都是他们所面临的困难。再结合首字母提示可知,填:difficultymany后面跟可数名词的复数,difficulty的复数为difficulties。所以答案为:difficulties

10句意:然而,孩子们很乐意在学校学习,尤其是在他们帮助建立的新学校里。由语境和首字母提示可知,填:especiallyespecially表示陈述某一事实之后,列举一个具有代表性的例子,作进一步强调,其后可接名词、介词短语、从句等。本题就是为了进一步强调,强调孩子们很乐意在学校里学习。因此填:especially

英语首字母填空技巧

1. 通读短文知大意,看整体全面了解来源:

  与阅读理解题和其它类型的完形填空一样,首先要通读短文,了解文章的大意。每篇短文段落之间必然承上启下、前呼后应。因此通读全文时要一气呵成,只要能了解短文的大意即可,细节不理解可以跳过。因此,在解题之前通读一遍短文,目的是对文章有个全面的了解,弄清其中心思想和大意。

2. 复读短文抓信息,前后照应巧猜词

  在了解文章大意的前提之下再次通读短文,目的是对短文有更进一步的了解。在阅读时要特别注意一篇文章的开头(一般不设空)和结尾,它们能提供主要的信息,帮助了解全文所描述的事件或文章的中心思想。在阅读过程中,要注意上、下文的关系,这对于把握文章的整体意义大有用处。另外,要学会跳读,即对不理解的地方采用暂时回避的方式,待真正理解全文之后再找解决的方法。有些短文填空题,有时出现约 3%~5% 的生词是很正常的,这就要求学生根据构词知识或上、下文的意思加以猜测,来确定它的词义。

3. 反复推敲多分析,慎重答题讲合理

  再次通读短文,对留空的句子进行全面的分析,看它在全文中所处的位置、作用和意义。这一遍阅读要求是精心阅读,要留心找出关键词、短语或句子,还要结合所给首字母的提示,进行填写,并注意单词的正确形式。例如:第3小题,句意:一些村民用木头把房子分成三个教室。根据Some villagers d____3____the house into three classrooms by using pieces of wood. 一些村民用木头把房子_______ 三个教室。可知,应该是把房子分成三个教室,再结合首字母提示可知,填:divide。本文叙述过去发生的事情,因此用一般过去时,divide的过去式为divided。所以答案为:divided

4. 认真复查全文,把握整体和词形来源:

做完以后,再认真读一遍,检查所填写的单词是否与文章要求相符,文章是否通顺,前后是否呼应,有无句型结构及语法错误。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 More than 700 years ago, Scotland was fighting with England. The king of England wanted _______ Scotland. He had a strong army so it was _______ for Scotland army to fight. Scotland _______ many times. Later King Robert of Scotland was caught but luckily he ran away from the English army.

One rainy day, King Robert hid in a cave(洞穴). He thought that he was not good enough to be the king. He was so worried that he didn't even notice there was _______ spider near him. After several hours he looked up and he saw the spider climbing; it was trying to climb up to its web at the top of the cave _______ it fell down.

" _______ sad! "thought King Robert, "The spider is _______ me. It's not strong enough."

He watched while the spider tried again. It fell down a _______ time.

"Be careful, little spider," he said. "Life is so hard. You'll never get back to _______web. "

But the spider tried again and again. King Robert watched while it slowly climbed back to its web. After an hour, the spider reached the web.

"You, really great, "the king said. "If you can keep trying, I can too. I ________ carry on fighting. "

Then the king's army grew stronger and finally stopped the English army.

Nobody knows if this is a true story. Many parents tell it to their children because they want their children to learn a lesson.

1A. to helpB. to controlC. helpD. control

2A. easyB. easilyC. difficultD. difficultly

3A. lostB. loseC. will loseD. were lost

4A. anB. aC. theD. /

5A. andB. butC. soD. or

6A. WhatB. What aC. HowD. How a

7A. withB. asC. forD. like

8A. firstB. secondC. oneD. two

9A. IB. youC. myD. your

10A. mustB. mayC. needD. can't

【题目】 October 16 is World Food Day. The UN started the day in 1979. It is used to remind people not to waste food and fight hunger (饥饿).

Food shortage (匮乏) is a big problem around the world. Right now, there are more than 1 billion (10亿) hungry people in the world. Many children go to sleep with hunger, and 15 million of them die because of hunger each year.

There are several reasons why there are food shortages. First, there have been more droughts (干旱) and floods (洪涝) recently. This is bad for farmers and hurts their ability to grow food. Also, a growing population makes it more difficult to feed everyone. Another big reason is food waste. Most people don’t realize how much food they throw away every day. Sometimes we cook too much, or we don’t use it before it goes bad. The average (平均的) person throws away 50 kg of food every year, More than one third of all food produced goes to waste around the world each year according to the UN. That is1.3 billion tons of food being wasted.

If the wasted food was saved, it could feed lots of people. The amount of food wasted in Europe could feed 200 million people, and the food wasted in Latin America (拉丁美洲) could feed 300 million people.

As teenagers, we should think twice next time we want to throw away extra (额外的) food on our own plate. By cutting down on food waste, we could also help put food on the empty plates of some hungry children.

1The main purpose (目标) of World Food Day is to remind people ________.

A. not to waste food and fight hungerB. to produce more food

C. to control the growing populationD. not to eat much

2________ children die because of hunger each year.

A. Over 1 billionB. 200 millionC. 300millionD. 15 million

3Which of the following is NOT the reason for food shortages? ________

A. More droughts and floods in recent days.

B. A growing population.

C. That farmers don’t have the ability to grow food.

D. That most people waste.

4We can help hungry people by ________.

A. sleeping with hunger

B. changing the weather

C. cutting down on food waste

D. only eating food you like

5From the passage, we know that ________.

A. the food wasted in Latin America is more than that in Europe

B. the World Food Day has a history of over 40years by 2017

C. the wasted food can feed all the hungry people around the world

D. it’s right to throw away the extra food on our own plate directly

【题目】 Playing video games and getting money for it seems like a dream job for many of today’s teenagers. But is it all fun and games?

Big business

Pro (professional) gaming is certainly big business. In 2017, there were more than 3,000 gaming competitions and over 10,000 professional players worldwide. A large number of people watch their competitions online, and successful gamers can get more than 1,000,000 dollars from prize money and ads. The industry is clearly thriving.

What it takes

Becoming a professional is not just about being good at playing games- it also takes a lot of hard work. Some pro gamers practice for fourteen hours a day. "You need to spend much time and put all your efforts to it", says ex-gamer George

Not all fun and games

It can be a difficult job as well. Stress is a big problem for gamers. Tiredness is another, and injuries(受伤) are common. Top player Hai Lam had wrist(手腕) problems after years of pro gaming. Careers(生涯)are short, and many gamers retire (退休) before they are 30 and try to find another job.

However, the bad points probably won't change the dreams of many teenage gamers. And angry parents are still likely to hear the excuse, “But I'm just practicing for my future job!”

1How many professional players were there around the world in 2017?

A. 130.000.B. More than 3, 000.C. Over1,000.000.D. More than 10.000

2What does the underlined word "thriving" in Paragraph 2 mean

A. Getting worse.B. Doing well.C. Developing slowly.D. Changing quickly.

3What can we infer from the last sentence of the passage?

A. Children are angry with their parents

B. Teenagers practice games for their future jobs

C. Some teenagers are crazy about playing games

D. Parents stop their children playing games successfully.

4What's the main idea of the passage?

A. Pro gaming isn't all fun and games

B. The career as a pro gamer doesn't last long

C. Being a pro gamer is a good choice for teenagers.

D. Being a pro gamer is an easy way to make money.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网