题目内容
【题目】
![]()
How do you decide if someone is smart? One way is to find out the person’s intelligence quotient (智商), or IQ.
A 12-year-old girl recently took an IQ test. People found that her IQ is higher than Albert Einstein’s and Stephen Hawking’s! Rajgauri Pawar, an Indian girl studying in England, scored 162 in the famous Mensa IQ test, reported the Independent.
Mensa, founded in England in 1946, is the largest and oldest high IQ society in the world. To become a Mensa member, you must have an IQ that falls in the top 2 percent of the population that take the tests. Hawking got a score of 160. Although Einstein never took the test, experts said his score would be the same as Hawking’s.
However, what does having a high IQ mean? Will those with a high IQ definitely become the next Einstein or Hawking?
Not necessarily. Most IQ tests, including the Mensa one, test one’s ability in math, language and memory. However, these tests don’t test abilities like knowing how to make things work, according to Richard Nisbett, a professor of psychology at the University of Michigan, US. It doesn’t test your creativity or curiosity (好奇心), either.
Also, a lot of things can affect one’s IQ score, including being poor, food, stress and how familiar you are with the tests.
Lisa Van Gemert, a Mensa expert, said that good habits, perseverance and a strong work spirit are just as important as intelligence.
“If you don’t develop those other qualities, you can waste a smart IQ,” she said.
【1】What abilities won’t be tested in the Mensa IQ test?
A.math, language and memoryB.language, memory and creativity
C.work, creativity and curiosityD.work, language and curiosity
【2】The underlined word “affect” means “ __________ ” in Chinese.
A.反映B.组成C.产生D.影响
【3】What can we infer from the passage?
A.To become a Mensa member, your IQ must exceed (超过) 98 % of the total population that take the tests.
B.According to the tests, Albert Einstein is as smart as Stephen Hawking.
C.The only way to tell whether the person is smart is IQ.
D.Mensa is the largest and oldest high IQ association in the world.
【4】What is the best title?
A.IQ not all that countsB.High IQ, definite success
C.A girl of high IQD.A test of IQ
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】A
【解析】
我们经常用智商来评价一个人智力发展的水平,最近一个印度的12岁女孩被测出比霍金的智商还要高。然而拥有高智商就一定能成为下一个爱因斯坦或霍金吗?答案当然是否定的,除了智商,你还需要发展其他方面的能力,如好的习惯、坚持以及强大的工作精神等。
【1】细节理解题。根据短文第五段Not necessarily. Most IQ tests, including the Mensa one, test one’s ability in math, language and memory. However, these tests don’t test abilities like knowing how to make things work, according to Richard Nisbett, a professor of psychology at the University of Michigan, US. It doesn’t test your creativity or curiosity (好奇心), either.可知,门萨的智商测试包括数学、语言和记忆的能力,但是不包括工作能力、创造力和好奇心。由此可知应选C。
【2】词义猜测题。根据语境Also, a lot of things can affect one’s IQ score, including being poor, food, stress and how familiar you are with the tests.“而且,很多事情能……一个人的智商得分,包括贫穷、食物、压力以及你对考试的熟悉程度”。由此可知affect意为“影响”,故应选D。
【3】推理判断题。根据短文第三段To become a Mensa member, you must have an IQ that falls in the top 2 percent of the population that take the tests.可知,要想成为门萨成员,你的智商必须在参加测试的人群中排名前2%,这句话与A选项同义,故应选A。
【4】主旨大意题。根据文意可知,这篇短文给我们讲述了什么是智商、高智商俱乐部门萨,重点讨论了拥有高智商并不一定会成为下一个爱因斯坦或霍金,故A选项最符合文章主题,选A。B选项与文意相反;C和D都太片面。
【题目】
Justin | I’m from Romania. China is really a great country and its high-speed railways are very fast, convenient and tidy. It takes me less than 6 hours from Beijing to Shanghai by train. It saves a lot of time and it’s cheaper than airplane. I hope we will have high-speed railways in our country someday. |
Yala | I’m from Nepal. I always go out by bike. Bicycle-sharing system allows people to borrow a bike from point “A” and return it at point “B”. It’s not only cheap but also a low-carbon and healthy way of life. I like it very much. |
Archana | My life in Beijing is quite different from that in India. Here in China, I can pay for almost everything by Zhi Fu Bao. The most amazing thing is that I can get a red envelop with different amount of money every day from Zhi Fu Bao and I can buy things in most shops with it. Yesterday I got a 4.5-yuan envelop and I bought a cup with it. However, in India, if you don’t take a wallet with you, you’ll be in a tough spot. |
Bond | You can find many wonderful things that we don’t have in my hometown in Thailand. We don’t have Alipay or other online payment Apps with which I can go shopping without stepping out of the doors. If only I could bring them back to my hometown! |
【1】What does Justin think of the high-speed railways in China according to his words?
A.Fast and tidy.B.Convenient and interesting.
C.Cheap and amazing.D.Expensive but fast.
【2】If the cup cost 20 yuan in the shop, how much did Archana actually pay for it yesterday?
A.4.5 yuan.B.24.5 yuan.C.15.5 yuan.D.20 yuan.
【3】What does the underlined phrase “be in a tough spot” mean?
A.Get into trouble.B.Lose your way.C.Stay in silence.D.Be hit by others.
【4】Which of the following is true according to the information above?
A.Bicycle-sharing system provides bikes for free.
B.People can also go shopping without a wallet in Thailand.
C.Zhi Fu Bao is the only way of paying for things.
D.There’re no high-speed railways in Romania.
【5】What conclusion (结论) can we draw about the new Great Achievements?
A.They were created by young foreign people.
B.They are the signs that China is developing quickly.
C.They were brought to the countries along Belt and Road Routes.
D.They are just so-so in young foreigners’ eyes.