题目内容
【题目】![]()
Professor Stephen William Hawking was born on 8th January 1942, (exactly 300 years after the death of Galileo) in Oxford, England. His parents’ house was in north London but during World War II Oxford was considered a safer place to have babies. When he was eight, his family moved to St. Albans, a town about 20 miles north of London. At the age of eleven, Hawking went to St. Albans School and then on to University College, Oxford (1959), his father's old college. Hawking wanted to study mathematics although his father would have preferred medicine. Mathematics was not available at University College, so he chose to study physics instead. After three years and not very much work, he was awarded a very important prize in natural science.
In 1963, Hawking got a serious disease and he was not expected to live more than two years. Just before his disease, Hawking met Jane Wilde, and the two were married in 1965. The couple had three children before they ended up their marriage. Hawking got married again in 1995 but divorced in 2006.
Hawking was also a popular writer. His first book, A Brief History of Time was first published in 1988 and became an international best seller. In it, Hawking hoped to communicate questions about the birth and death of the universe to people who didn’t know the universe much. He wrote a children’s book George and the Big Bang with his daughter. Hawking said the book would be a bit like Harry Potter but without the magic. “It explains the wonders of the universe,” said Hawking, while he was on a visit to Hong Kong for the first time over 10 years ago.
In 2014, a movie called “The Theory of Everything” was on show. It was based on Hawking’s life. Hawking praised the film and said it made him think over his own life. “Although I'm disabled, I have been successful in my scientific work,” Hawking wrote on Facebook in November 2014. “I travel widely and have been to Antarctica and Easter Island, down in a submarine and up on a zero-gravity flight. One day, I hope to go into space.”
【1】Why did Stephen Hawking’s parents move to Oxford from North London?
A.Because they liked it better than North London.
B.Because there was a world-famous university there.
C.Because they were tired of living in North London.
D.Because it was safer to give birth to a baby in Oxford.
【2】The underlined word “divorced” (in Paragraph 2) is closest in meaning to .
A.separatedB.remarriedC.beganD.knew
【3】In the third paragraph, the book that Stephen Hawking wrote with his daughter is .
A.the same as Harry PotterB.quite different from Harry Potter.
C.about the magicD.about science
【4】In what order did the following take place in Stephen Hawking’s life?
a. He married Jane Wilde.
b. He moved to a town about 20 miles north of London.
c. He got a serious disease.
d. His first book published.
e. A movie based on his life was on show.
A.b-c-d-a-eB.c-b-a-e-dC.b-c-a-d-eD.c-b-e-a-d
【5】From the passage, we know that .
A.Hawking had a happy childhood.
B.Hawking’s father was a student of Oxford before.
C.Hawking was awarded a very important prize in mathematics.
D.Hawking has been to the space
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】C
【5】B
【解析】
本篇介绍了科学家霍金的生平——出生时间、地点、以及他的家庭;文章还介绍他 一生取得的成就。
【1】细节理解题。根据第一段“His parents’ house was in north London but during World War II Oxford was considered a safer place to have babies.”,可知他父母的家在伦敦的北部,但在二战期间牛津被认为是生孩子比较安全的地方,故选D 。
【2】词义猜测题。根据第二段“The couple had three children before they ended up their marriage. Hawking got married again in 1995 but divorced in 2006.—— 这对夫妇结束他们的婚姻之前有3个孩子,霍金1995年又结婚,推断画线词的词意是“离婚”,故选A.
【3】细节理解题。根据第三段“He wrote a children’s book George and the Big Bang with his daughter. “It explains the wonders of the universe”,可知他和女儿一起写的书George and the Big Bang 解释了宇宙的奇观,是关于科学,故选D。
【4】细节理解题。根据文章的介绍顺序第一段“When he was eight, his family moved to St. Albans, a town about 20 miles north of London”—— 8岁时.他家迁到伦敦的北部20英里的地方;第二段“In 1963, Hawking got a serious diseas”—— 1963年,他得重病;“and the two were married in 1965”—— 1965年他和Jane Wilde.结婚;第三段“His first book, A Brief History of Time was first published in 1988” ——1988年他的第一本书出版;最后一段“In 2014, a movie called “The Theory of Everything” was on show. It was based on Hawking’s life”.——2014年基于他的一生的电影放映;故选C。
【5】推理判断题。霍金的童年适逢二战,他的童年不会是幸福的,所以A表述错误;根据第一段“then on to University College, Oxford (1959), his father's old college.”—— 牛津大学,他爸爸的旧大学,可知他爸爸是以前是牛津大学的学生,所以B表述正确;
“he was awarded a very important prize in natural science.”—— 他在自然科学被授予重要的大奖,所以C表述错误;根据最后一段“One day, I hope to go into space.我希望有一天能上太空”—— 可知霍金没上过太空,所以D表述错误;故选B。
本篇是阅读单选,考查细节理解、词义猜测和推理判断能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题1、3、4是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题5推理判断题要仔细比对原文和题干的信息,一一排除干扰项。解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。