题目内容

【题目】 “About half the students in regular Beijing schools have been bullied(欺负),” a report said. I’m not surprised at all.

I have to say that in my school years I was always bullied. My earliest memory was from third grade, when two older boys held a knife to my throat(喉咙) after school. I stood very still(不动)and they soon left me alone.

In sixth grade, I was walking alone in my neighbourhood when another boy ran toward me. As I turned to greet him, he hit me in the face and gave me a bloody nose. I never understood why.

In seventh grade I learned to give the bullies(恃强凌弱的人) my lunch money before they asked me for it. I never told anyone because I was afraid they would beat me harder.

Then came high school, where a bully named Shuey decided he didn’t like me. He spoke ill of me and laughed at me for months. He even challenged me to meet him after school, but I refused. So he called me a “cowardly boy” in front of my classmates. One day I had enough. When Shuey blocked(堵住) my way into class, I exploded(发怒) and knocked him down. He got up and we had a fight. At last I won and Shuey couldn’t lay a hand on me any more.

News of the fight got around the school soon. Nobody bullied me again. It was not good to fight, but something big changed in my life: I was not afraid any longer.

1When was the writer first bullied?

A.In third grade.B.In sixth grade.C.In seventh grade.D.At high school.

2Why didn’t the writer tell others that he had been bullied?

A.Because he didn’t want to worry others.

B.Because he wanted to make friends with the bullies.

C.Because the bullies were too poor to afford lunch.

D.Because he worried the bullies would beat him harder.

3What does the underlined word “cowardly” mean in Chinese?

A.固执的B.幽默的C.懦弱的D.伪善的

4What does the writer try to tell us?

A.Many students are often bullied.B.How he became brave enough to fight bullying.

C.Students should get on well with each other.D.It’s not good to fight with others.

【答案】

1A

2D

3C

4B

【解析】

本文主要讲述根据调查显示,北京有一半的学生遇到过校园欺凌事件,“我”回忆了从小学到高中被人欺负的经历,而高中时的一次反击使 “我”不再恐惧,也没有人再敢欺负“我”。

1细节理解题。根据“My earliest memory was from third grade, when two older boys held a knife to my throat(喉咙) after school. I stood very still(不动)and they soon left me alone. 我最早的记忆是三年级那会,放学后两个大一点的男孩拿刀抵住我的喉咙。我站在那里一动不动,他们就放开我留下我一个人了。可知,作者第一次被欺负是在三年级,故选A

2细节理解题。根据“I never told anyone because I was afraid they would beat me harder.”我从来没有告诉过任何人,因为我害怕他们会更狠地打我。可知,作者没有告诉其他人,是因为害怕被他们打得更狠。故选D

3词义猜测题。根据“He spoke ill of me and laughed at me for months. He even challenged me to meet him after school, but I refused. 他说我的坏话,嘲笑我好几个月。他甚至发出挑战要我放学后去见他,但我拒绝了,所以他在全班人面前叫我“________男孩”,可知,因为他欺负我,我不敢见他,所以才会有后面的叫法,结合选项,C符合语境,故选C

4推理判断题。全文讲述了作者从小被同学欺凌,到最后反击之后,再也没有被欺负过的事情,结合选项,B符合题意,故选B

阅读理解中细节理解题是基础题,也是考查最多的题型。解题方法:

Step1:题干中选定关键词(定位词)

Step2:通过略读、查读锁定文中定位区域;

Step3:结合信息区域上下文理解、比对;

Step4:排除干扰项,筛选得出答案。

例如:第1小题,根据题干中“first bullied”定位到第二段第二句中“earliest memory”,分析句意可知,作者最早被欺负是在三年级,故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 She used to sleep on the Fifth Street. I could smell her before I rounded the entrance to where she slept. The _______ smell coming from her dirty clothing made me want to leave. Her mouth was nearly toothless. I seldom saw her talk with others. If she was not asleep, she talked to _______.

One Thanksgiving, we had lots of food _______ over. I thought about the old lady. She might be still hungry. So I packed the food up and drove over to the Fifth Street.

It was a freezing night. There was hardly anyone out. But I knew she would stay at the same place and I would find her _______.

There she was, rolled herself up on the sidewalk, against a fence near the post office. She was dressed _______ she always was.

I pulled my shiny car to the sidewalk, rolled _______ the window and said, “I’ve brought you some food. Would you like some turkey and apple pie?”

However, the old woman didn’t seem to be very _______ about this. She looked at me and said quite clearly, “Oh, thank you very much, but I’m quite full now. Why don’t you take it to someone else who really needs it?”

Her words were clear and her _______ were polite. Soon her head sank into her arms again. Hearing this I didn’t know what to _______. An old lady who was so down on her ________ still thought about others. Why don’t more of us do that?

1A.pleasantB.awfulC.strangeD.weak

2A.meB.herC.usD.herself

3A.takenB.goneC.leftD.handed

4A.easilyB.normallyC.difficultlyD.slowly

5A.forB.asC.thoughD.while

6A.upB.downC.overD.off

7A.seriousB.anxiousC.embarrassedD.excited

8A.methodsB.ordersC.mannersD.decisions

9A.sayB.expectC.giveD.suggest

10A.chanceB.needC.goalD.luck

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网