题目内容

【题目】阅读下面短文, 根据短文内容, 完成下面各题

Forgot your password or your ID? Well, you'll never forget your face. Using your face as your ID is quick and convenient. You could take the subway or board a flight with just your face alone. This is how facial recognition(人脸识别)works. It has also been used to catch criminals. Taylor Swift even used the technology to identify stalkers (识别跟踪者) at her concerts.

In China, facial recognition systems have been used in many areas. In Zhengzhou, people can now get on the subway by using facial recognition technology. They just need to link their online payment systems to the subway's smartphone app. Students at Peking University can pass through the school's gate by scanning their faces.

However, many citizens are worried about the collection and use of this information by governments and companies. “I feel uncomfortable because I don't know how the company is using my facial details or whether they will be leaked (泄漏),”Feng Yi, a tourism company employee, said. Leaks are a problem because there is a long history of companies failing to protect user data. When someone steals your personal information, you can change your bank card and password, but can you change your face when your facial information is stolen?

As facial recognition is used more and more in our daily lives - from college campuses and subways to street corners and smartphones - we must ask ourselves whether or not this new technology is worth the risk.

1How is facial recognition when you forget your password or your ID?

Using it is________.

2What did Taylor Swift use to identify stalkers at her concerts?

She used________to identify stalkers at her concerts.

3Which university allows students to pass through the school's gate by scanning their faces?

Students can pass through the gate by scanning their faces at________.

4What does the second paragraph mainly tell us?

It mainly tells us facial recognition systems have been used________in China.

5Why are leaks a problem?

Because companies________to protect user data for years.

【答案】

1quick and convenient

2the technology

3Peking University

4in many areas

5fail

【解析】

本文主要讲述面部识别系统越来越多的应用于我们的日常生活,但是很多公司在保密工作上做的还不够,这项技术的安全性值得我们去反思。

1根据第一段“Using your face as your ID is quick and convenient. ”,可知用人脸做身份证既快捷又方便,故答案为quick and convenient

2根据第一段“Taylor Swift even used the technology to identify stalkers (识别跟踪者) at her concerts.”,可知泰勒·斯威夫特甚至在她的演唱会上使用这项技术来识别跟踪者,故答案为the technology

3根据第二段“Students at Peking University can pass through the school's gate by scanning their faces.”,可知北京大学的学生可以通过扫描他们的脸通过学校的大门,故答案为Peking University

4根据第二段第一句“In China, facial recognition systems have been used in many areas.”,可知第二段主要告诉我们在中国,人脸识别系统已经在许多领域得到了应用,故答案为in many areas

5根据第三段“Leaks are a problem because there is a long history of companies failing to protect user data.”,可知泄密是一个问题,因为公司有很长一段时间未能保护用户数据,故答案为fail

做任务型阅读时,要仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以“从文章中直接提取信息”来回答问题。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 A wise man was on his long journey with a young man. Night was falling, so they decided to find a place to stay. They searched for a long time and at last found a tiny old house. A(n) _____ family lived in it. They gave the two visitors a warm welcome and prepared a simple _____ for them including fresh milk and cheese.

After the meal, the wise man asked how they _____in such a poor place. In a low voice the husband replied, “We have a cow. We sell her milk to our neighbors and keep some for _____own needs-make some cheese and cream.”

The next morning, the two visitors continued their _____. After they walked a few miles, the wise man said to the young man, “Go back and push the cow off the cliff (悬崖).” “Why? Without the cow, they will have nothing.” The wise man repeated his order, “Go back and _____the cow.”

The young man was worried about the future of the family. But _____he returned to the old house and did as the wise man told him.

A few years later, the young man travelled on the same road. He decided to visit the family again. To his surprise, he saw a large house with a beautiful garden there.

He knocked on the door and a well-dressed man answered it. He was the son of the family. The man invited him to enter the house and told him _____their life changed. “You know, we had _____ but a cow to keep us alive years ago. But one day she fell off the cliff and died. We had to come up with new ways of making a living. You see, we are much _____than before.” At his words, the young man smiled.

1A.braveB.poorC.importantD.dangerous

2A.mealB.roomC.storyD.life

3A.took a walkB.got into troubleC.took a vacationD.made a living

4A.ourB.theirC.hisD.her

5A.planB.workC.journeyD.sail

6A.helpB.killC.watchD.reed

7A.luckilyB.finallyC.suddenlyD.especially

8A.whatB.whereC.howD.whether

9A.somethingB.anythingC.nothingD.everything

10A.betterB.smarterC.busierD.prettier

【题目】 One Sunday, I decided to tidy my bookshelf up. Suddenly, a white envelope fell to the floor. I was _______________! I couldn’t remember _______________the envelope on my shelf. It must have been years ago! Anyway, I opened the envelope carefully. Inside it, there was a folded piece of paper. I read it. It was a letter_____________by my mom.

My dear children,

I love you so much! This is not a letter to be posted. I have written this in the hope that one day you will _______________it. Yes, I wanted to let you know_______________that I thought was not suitable to express face to face.

Life is too short and uncertain._______________I say is not new at all, but why I say it is important. If you are reading this, I am no longer with you. You are_______________now. I’m not there to help you or give you any kind of advice. But I have faith ( ) that the steps you take will be sound and wise.

The world around you can be confusing. But if you look inside yourself, you can light your path and figure out where to go. Remember the saying “you reap what you sow (播种)”. The way you act will have an impact on your life. Be careful and aware of every step. Be positive as much as possible. All of you are great children. I hope you can understand what I mean. Be kind_______________others and yourself.

Yours affectionately,

Mom

I was_______________for a long time, holding that letter. I thought about how________________ I loved and missed my mother.

1A.surpriseB.surprisedC.surprisingD.surprises

2A.putB.to putC.puttingD.puts

3A.writeB.writtenC.writingD.was written

4A.look forB.foundC.findD.find out

5A.somethingB.anythingC.nothingD.everything

6A.ThatB.HowC.WhatD.Why

7A.lonelyB.singleC.isolatedD.alone

8A.withB.toC.aboutD.on

9A.silentlyB.silenceC.silentD.fallen silent

10A.manyB.longC.muchD.far

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网