题目内容
【题目】
![]()
Three Taiwanese fishermen were saved yesterday from a small island in the South Pacific. The men had disappeared for more than three month.
They had left Taiwan in a small fishing boat and had planned a week-long trip. On their fifth day, however, they met a typhoon, and it badly broke the boats.
Luckily, none of the men was hurt. After the typhoon had passed, they discovered that the engine(发动机) wouldn’t start, so their boat just drifted(漂流) at sea for over a month. During this time, the fishmen caught fish to eat and drank rain water to stay alive.
Finally, the boat drifted toward a small island. When it got close enough, the men jumped out and swam to the island. On the island, they found fresh fruit and vegetables, and they continued to catch fish to eat .
The fishmen had lived on the island for two months when a passing ship saved them. Although the three men had lost a lot of weight, they were still in good health. Their families were surprised and happy when they returned.
【1】What do you think the reading above is?
A. A travel story. B. A science report.
C. A fishing story. D. A news report.
【2】What happened to the three fishmen after they had left Taiwan?
A. A whale attacked their boat.
B. A heavy rain stopped them from tripping.
C. Their boat was broken by a typhoon.
D. They had planned a week-long trip.
【3】How did the three fishmen live during the time of drifting at sea?
A. With difficulty and pleasure. B. By looking for some help.
C. By having fish and rain water. D. By repairing the engine.
【4】Why were fishmen’s families surprised and happy when the fishermen returned?
a. they didn’t lose their weight b. they were still safe and healthy
c. They found fresh fruit and vegetables d. they had disappeared for over three month.
A. a, b B. b, d C. b, c D. a, c
【答案】
【1】D
【2】C
【3】C
【4】B
【解析】
文章大意:三个台湾渔夫昨天从太平洋南部的一个小岛被解救,他们已失踪了超过3个月。他们乘坐一艘小渔船离开台湾,并计划进行为期一周的旅行。然而,在第五天,他们遇到了台风,使船只严重受损。
幸运的是,没有人受伤。台风过后,他们发现引擎发动不起来,于是他们的船在海上漂泊了一个多月。在这段时间里,渔夫们靠捕鱼,吃鱼,喝雨水来维持生命。
最后,船向一个小岛漂去。当船靠得足够近的时候,男人们跳了出来,向小岛游去。在岛上,他们找到了新鲜的水果和蔬菜,他们继续抓鱼吃。
渔夫们在岛上住了两个月,这时一艘路过的船救了他们。虽然这三个人的体重减轻了很多,但他们的身体仍然健康。当他们回来时,他们的家人感到惊讶和高兴。
【1】文章体裁题。纵观全文可以看出,这是一篇新闻报道,故答案选D。
【2】细节理解题。根据On their fifth day, however, they met a typhoon, and it badly broke the boats.然而,在第五天,他们遇到了台风,使船只严重受损,可知C选项符合题意,故答案选C。
【3】细节理解题。根据During this time, the fishmen caught fish to eat and drank rain water to stay alive.在这段时间里,渔夫们捕鱼、吃鱼、喝雨水来维持生命,可知C选项符合题意,故答案选C。
【4】细节理解题。根据第一段“The men had disappeared for more than three month.”及最后一段“they were still in good health”可知,他们失踪了三个多月,但仍然安全、健康的返回,所以他们的家人感到惊讶和高兴,故答案选B。
【题目】
Happiest Memories We asked people to send us a photo and write about their happiest childhood memory. | |
| My happiest memory is of my great-grandmother. She always used to keep candy in her pockets, and she’d always give us some when we came to visit. My dad used to play jokes and say, “Grandma, don’t give them any candy!” But she did it anyway. — Rosa, Mexico |
| All my aunts and uncles used to come over for Sunday dinner and there were always about 12 of us around a huge table. Sugar was my favorite food and I would eat some with my cousin and then play games. I was an only child, so it was nice to be part of a big family. — Sally, Russia |
| My sister and brother-in-law used to live next door. I was only a little older than my sister’s kids, so I grew up with my niece and nephew. I used to go over there a lot, eat chocolate together and play chess. I was their favorite aunt. — Haruka, Japan |
| I used to love playing basketball with my four brothers. I grew up in a blended family(重组家庭). After my parents got divorced, my father married a woman with two sons, and they had two more kids together. Anyway, the five of us used to play basketball on a team. Besides, we all had the same taste, that is, we liked bread a lot. — Justin, Canada |
【1】Who has the happiest memory about Sunday dinner?
A. Rosa. B. Sally. C. Haruka. D. Justin.
【2】What did Haruka use to eat with her niece and nephew?
A. Candy. B. Sugar. C. Bread. D. Chocolate.
【3】What did Justin and his brothers play?
A. Jokes. B. Games. C. Chess. D. Basketball.
【题目】下面是一篇摘自中国国家美术馆网站有关中国上世纪70年代文学与艺术展活动的新闻。请仔细阅读该新闻,按信息表中项目要求在答题卷的指定位置填写信息。
![]()
The Stars (Xingxing) show of 1979, hung on the wall outside the Chinese National Art Gallery(美术馆)in Beijing, was one of the most important shows in the recent history of Chinese art. Yan Li was a key member of the group of Chinese artists, Stars (Xingxing), and was also a member of the literary(文学的) group "Today" at that time. In the conversation between Yan Li and Dr. Silvia Fok, they will review the history of that period and how literature(文学) and arts were changed.
Yan Li, born in 1954 in Beijing, is a writer and painter who moved to the U.S. in 1985 and since 1998 he spends his time between Shanghai and New York. He began writing poems and painting in oils during the Cultural Revolution(文革). Li who is very well-read in both Chinese and Western history and literature has several books of poems including a Chinese-English book named Poetry Possibility (2009) and Things Are Symbols of Themselves (2005) . Yan Li is the host of the Mid-Autumn Poetry Festival which takes place in Beijing every September.
Dr Silvia Fok received her B.A., M. Phil., and Ph.D. from the University of Hong Kong in 1998, 2002 and 2008 . Her primary research is Chinese Art. She has taught art history in the Hong Kong Art School from 2002 to 2004. She worked as part-time teacher at the Department of Fine Arts, HKU, and Cultural and Religious Studies Department, CUHK, in 2009. She is a teacher in Art at the General Education Centre, The Hong Kong Polytechnic University.
Information Card
The persons who will have a talk about literature and arts | 【1】 |
The job Chinese who was born in 1954 in Beijing | 【2】 |
The time when the Mid-Autumn Poetry Festival takes place | 【3】 |
The woman’s primary research is | 【4】 |
The university where the woman works as a teacher in Arts | 【5】 |